Livet består av många ögonblick, en del förevigar vi genom att ta ett fotografi andra genom att skriva ner dem andra försvinner bara bort i glömska. Mycket sport, natur och tankar om livet i stort, en slags dagbok.

Första mötet med svälten...

Hej!

...passerade utan att jag la märke till den. 

Vi körde rätt snabbt i vår lilla 3-bils karavan. Byarna passerades utan att stanna. Någon enstaka kisspaus eller en punktering var enda orsaken till stopp, vi hade bråttom, vi ville inte åka i mörkret.

Vi var inte rädda att någon skulle attackera oss, råna oss utan vi ville kunna se spår av det man ibland kallar för en väg.

Den kommande "mathyddan" blev till en bra utsiktspunkt. 

Då det knappast passerar en bil i månaden på detta stället var många nyfikna på vad som hände när de hörde bilarna.

Andra brydde sig inte alls de hade fullt upp med att säkra inhägnaden till sina djur.

Allt har taggar i Sydsudan, känns det som i alla fall.

Kanske dags att knyta an till rubriken:) den begynnande/pågående svälten i Sydsudan. Vi hade hört om att områden i Sydsudan hade svält men de var inte nära dit vi skulle. 

Vi passerade en borrad brunn under dagens färd, givetvis en samlingsplats. Folk kommer långväga för att hämta rent, friskt vatten. Vi stannade till kort för att ta lite bilder.

Kvinnorna pumpade upp vatten, hoppade när de pumpade upp vatten till sig och bl.a åsnorna.

Sugna på lite vatten?

Jag passade också på att ta några kort på allt kring pumpen, tyckte väl att allt så "bra" ut, fint ljus etc

Det var först här om dagen när jag skulle fixa till nästa bild jag noterade hur flera barn såg ut.

Förstora bilden så ser ni med vilka jag tänker på. På avstånd ser allt lite idylliskt ut men en närmare granskning visar något annat.

Jag har skrivit om insamlingar till Sydsudan tidigare och kommer fortsätta att göra det. Kan du så stötta gärna någon insamling. Gärna den som länken här nedan visar i en kort film(4 min)

Sydsudan

Avslutar med en sv-bild önskar er alla en skön helg...jag tillbringar min på jobbet. Dags att cykla dit nu:)

Daniel

Inlagt 2017-04-21 12:52 | Läst 3954 ggr. | Permalink

"Är det Läkare utan gränser du hjälper. Så undernärda så magen tittar ut och revbenen syns. Det är mycket lärorikt som jag skrivit tidigare läsa och se bilderna. Ändå svårt förstå att du fått uppleva detta. Allt är så annorlunda. Gun-Inger"


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Ja, du har rätt, tydligt syns det. Tur vi inte har oroligheter i landet vårt, då kunde vi hamna i svält också.
Svar från Daniel Steen 2017-04-22 12:12
Hej Stefan!

Ja det är bra att vi har sluppit dessa problem med krig, svält mm under flera hundra år. Det har gjort att vi haft möjligheten att bygga upp ett stabilt samhälle.

Att ha det bra ger också möjligheter att dela med sig av sitt "goda", att ge ger otroligt mycket tillbaka har jag märkt.

Önskar dig en skön helg!

Daniel
Tack för ditt reportage. Bakom idyllen kan gömmas mycket som man lätt missar. Fina bilder och bra text. Får fortsätta följa din resa och ge ett bidrag till Läkare utan gränser.
Svar från Daniel Steen 2017-04-22 12:22
Hej Ingela!

Tack för dina ord, det värmer.

Läkare utan gränser gör ett bra jobb och har varit mycket aktiva i Sydsudan. De blir glada för varje bidrag. Vi fick faktiskt lite hjälp av dem när vi var i Sydsudan. Vi fick med lite nutritionsgröt mm. Vi rapporterade sedan tillbaka till dem om situationen i det området vi hade besökt. De hade dock inte några planer på att åka dit.

Det och att WFP(World food program) inte heller hade möjlighet att ta sig dit har ökat vårt engagemang för människorna i området. Vi(medlemmar i Pingst Jönköping) beskriver det i filmen som finns som länk i bloggen. 2 lastbilar med 56 ton mat och utsäde är i detta nu på väg till Sydsudan. Se filmen om du inte gjort det.

Daniel
Är det Läkare utan gränser du hjälper.
Så undernärda så magen tittar ut och revbenen syns.
Det är mycket lärorikt som jag skrivit tidigare läsa och se bilderna.
Ändå svårt förstå att du fått uppleva detta.
Allt är så annorlunda.
Gun-Inger
Svar från Daniel Steen 2017-04-22 12:30
Hej Gun-Inger!

Nej, jag har inte varit ute med Läkare utan gränser. De gör ett fantastiskt jobb i Sydsudan men har inte varit i det området vi besökt.

Vi, är vanliga medlemmar i Pingst Jönköping. Vi har alla ett stort engagemang i Sydsudan och för andra i liknande situationer som de. Har du sett filmen som jag länkat till bloggen? Där finns lite information vad vi gjort och vad vi vill hjälpa till med i framöver.

Trevlig helg!

Daniel