Att spegla det jag gillar.

Dit magen pekar.. där kan det bli en bild..

Där hänger oftast min kamera, en Nikon D 750 med ett 20 mm. f/1,8, när jag brukar ta lite bilder på stadens folkliv, och då är det Stockholm jag menar. Kameran hänger där fullt synligt för alla, med ett extra 'batterigrepp' monterat för 'balansens skull'. Det går även bra att ha lite tyngre objektiv då, utan att kameran tippar framåt. En del tittar på kameran just när bilder tas, det är i alla fall en FF kamera så den kanske är lite större än de kameror som vanliga turister brukar ha hängande 'på sina magar', jag brukar också titta av lite nyfikenhet på andras kameror..

Det folk inte vet är att jag har Nikons lilla fjärrutlösare i ena handen, och bilderna tas utan att 'motiven' märker det.. jag gillar bilder tagna i folkvimlet där människor inte vet om att bilder tas, utan att vara kränkande eller förnedrande så klart! Men ändå spontana, som ett fruset litet ögonblick i förbifarten..

En hel del bilder här..

Påträngande..

Mode..

Bestämd 1..

Hårdingar..

Bestämd 2..

Pokemonjakt..

Garderad..

Min är nog större än din..

"Åteln" som Bengt H. så fyndigt skrev..

I takt..

Glatt..

Stortorget

Brända tomten..

Aha.. 'HD' killarna..

Nuvarande Slussen, så kommer den se ut länge.. Till vänster Skeppsbron, rakt fram Hornsgatan/Götgatan/Södermalmstorg, till höger Munkbron.

Egen stil..

Far & son..?

Vinnare..

Götgatan/Hornsgatan, alltid rusning..

B-kändis.. Gissa vem.. ledtråd ......effekten!

Tack för mig!

Inlagt 2016-08-15 19:56 | Läst 2705 ggr. | Permalink
Jag är absolut ingen gatufotograf men tycker ofta gatulivet blir intressanta bilder som är! Bra tips med fjärrutlösaren när man inte känner sig bekväm med att fota bland folk. Gäller bara att få fokus på rätt ställe men det är kanske en vanesak?
Svar från ehrsa 2016-08-15 22:36
Hej! Jag har 'alla' fokuspunkter aktiverade, och kameran fokuserar troligen det som är närmast då. Jag försöker ofta 'vänta in' den person som jag vill ha på bild så att denne är på lagom avstånd innan jag trycker av, och kameran hinner oftast med att fokusera även när jag promenerar, och möter personer som också promenerar! Jag använder oftast största bländaröppning och snabb slutartid, då blir skärpan helt ok! Jag vill gärna ha lite oskärpa på de personer som ofta är i bakgrunden. Slutaren har jag i 'Q' läge (Quit), det gör kameran lite tystare också.. Det känns inget konstigt eller jobbigt alls att ta bilder så här, var och varannan turist har också sin kamera hängande på 'magen', det ser man hela tiden! Sen får man justera lite efteråt via 'beskärning' så klart! Tack! Sirpa.
Hälsn!
Jag blir sugen på att gå ut..och köra lite gatufotografering när jag läst och tittat på din inlägg :-) men enda fjärrutlösare med fem meter sladd jag har hemma men skaffa kortare sladd, billig och kul att prova. Resten av dina många bilder kul och bra. Gillas. Första bild är cool. Mvh Lasse
Svar från ehrsa 2016-08-15 23:23
Hej! Det är faktiskt rätt kul att skärpa sinnena och promenera lite långsamt genom staden! Kameran hänger där den hänger, mellan bröst och mage. Slutartiden är snabb och den trådlösa fjärrutlösaren hålls i ena handen, som kanske är nedstoppad i fickan. Alla ser kameran, och väldigt många andra har också rätt så fina kameror bland de turister som man ser, så man är inte ensam.. Så man känner sig inte obekväm alls tycker jag! Jag bara 'vrider' mig lite som hastigast mot det jag vill fotografera och knäpper en bild.. Det finns mycket motiv 'där ute', hela tiden dessutom känns det som! Tack! Lars Ove.
Hälsn!
Ett helt gäng fina bilder du tagit, smart det där med fjärren i handen! Må gott, LO
Svar från ehrsa 2016-08-16 19:35
Hej! Det fungerar väldigt bra med en trådlös fjärrutlösare! Många gånger vrider jag kroppen lite åt det håll jag vill fota, medans jag tittar åt andra hållet när bilden tas.. ingen märker något! Tack! Lars Olov.
Hälsn!
Jag visste det, av titeln, att det var du. Har ju läst om din metod tidigare.
Många fina skott där. Fin skärpefriläggning du får till.
Vore kul att prova men jag har nog inte rätta grejerna. Får väl anpassa efter vad jag har.
Ettan är riktigt bra.
Svar från ehrsa 2016-08-16 19:40
He he, ja det kanske bara är jag som håller på så här.. men det fungerar väldigt bra! Jag gillar som sagt bilder där människorna inte vet om att dom blir fotade.. gillar det 'opåverkade motivet' helt enkelt! Och jag försöker ha största bländaröppningen just för att kunna frilägga det som fokus fastnar på, och för det mesta så sitter fokus där den ska! Jag använder alla fokuspunkter som kameran har, så det blir väl det närmaste som fokus fastnar på. Och har jag riktat 'magen' rätt så brukar det bli bra har jag sett! Tack! Gunnar.
Hälsn!
GunnarW 2016-08-16 20:07
Säkert fler som gör så men jag hade läst din beskrivning av metoden. Jag förstår precis och håller med och resultatet du visar är utmärkt.
Fina bilder från gatorna och kan det vara Timell på Hornsgatan?
Svar från ehrsa 2016-08-16 19:44
Hej! Dan, du har så rätt.. 'Timell effekten' var väl något som det talades om för några år sen, eller kanske det var för många år sedan t.o.m.. Det var väl att 'alla' började snickra, tror jag.. Tack så mycket!
Hälsn!
Trevliga ögonblick..men hårdingen på första bilden ser lite misstänksam ut :)
Mv/G
Svar från ehrsa 2016-08-16 19:49
He he, det finns många motiv runt på stan, de här var från en och samma lilla promenad.. i maklig takt! 'Hårdingen' tittar på min rätt så stora FF kamera med ett batterigrepp dessutom, som hänger fram på magen! Det är många som tittar lite på den, speciellt de som själva redan har en kamera på magen (turister och jag, det är mest vi som har kameran där..) Kameran syns hela tiden, men ingen anar att bilder tas.. Tack! Gunte.
Hälsn!
Läckert med alla gatubilder med kort skärpedjup! Bra trick med fjärrkontrollen. Den där med den stora kexchokladen är kul!
Hälsningar, Bjarne
Svar från ehrsa 2016-08-18 22:14
Hej Tack! Bjarne. Jag gillar också det korta skärpedjupet, så mitt 20 mm f/1,8 känns som ett väldigt bra objektiv i sammanhanget, dessutom ger det korta slutartider på största bländaröppningen vilket är extra bra, eftersom i stort sett alla bilder är tagna 'i farten' vid min promenad.. Den trådlösa fjärrkontrollen underlättar verkligen om man som jag gillar att ta bilder där 'motiven' är opåverkade, eftersom dom inte ser att jag fotar dom.. Många har säkert åsikter om detta.. men det fungerar väldigt bra!! Kexchokladen har säkert vunnits på Gröna Lund, och kvinnan framför har en stor nalle i famnen som troligen också är vunnen där.. Dom två verkade höra ihop, även om dom inte gick helt tillsammans på bilden här..
Hälsn!
Många härliga bilder med bra vinkel, lite snett underifrån. Perfekt skulle jag vilja säga. Jag måste testa det där med självutlösare någon dag.
Svar från ehrsa 2016-08-21 19:16
Hej! Tack så mycket! Vill bara förtydliga, det är inte kamerans 'självutlösare' jag använder.. det skulle aldrig funka! Jag har en liten 'trådlös fjärrutlösare' i ena handen (Nikons egna) som jag utlöser kameran med, den är lika snabb som när man trycker på kamerans knapp för att ta en bild!
Hälsn!
Tinaspicture 2016-08-21 21:01
Jo, det hängde jag med på och jag har en också så jag ska testa det. Först ska jag träna på mina nära och kära först :))