Att spegla det jag gillar.

Julens fåglar..

Och då är det de fåglar som jag hann med att se under mina korta promenader upp i mitt närområde Tantolunden här på Södermalm i Julhelgen, som menas.. Det är ungefär det jag hinner med före eller efter eventuell Julmåltid, och före den tidiga solnedgången.. annars hade det blivit svårt att fota! Fåglarna visade upp sig fint och t.o.m. 'önskearten' Domherre visade sig på Juldagen, även om det var Julaftonen som hade varit det optimala.. Och det blev en 'Domfru' istället för en 'herre', men det går bra det med.. speciellt med tanke på att inga Domherrar setts här på två månader, då får man allt vara nöjd!

Julhelgens arter i lunden..   Får ju inte glömma 'Hasse Hare', han fanns ju också här så klart!

Steglitserna ses allt som oftast..

Blåmes, en av de vanligaste fåglarna här..

Även Gråsparv får nog anses som en av de vanligaste här..

Sparvhök, kommer och gör sina dagliga räder här.. troligen flera gånger!

Även en del växter visar fortfarande upp sig..

Så finns ju de fina Nötskrikorna också..

Större Hackspett, finns ett par här som ofta ses..

Domherren som 'räddade' Julhelgen.. försöker få en liten tradition att se Domherre under Julen..

Koltrastar ses mycket här i Tantolunden..

Siskor, både Grå och Grönsiskor kunde som så ofta denna höst ses i Alträden nära Årstaviken under Juldagen..

Det är här nere vid det välfrekventerade promenadstråket utefter Årstaviken som siskorna oftast ses..

Om man nu ändå är här så kanske ett Juldopp kan vara trevligt.. Själv avstod jag, förkyld som jag är..

Annandagen bjöd på en liten flock med Stjärtmesar, en trevlig fågel som nästan aldrig sitter still..

Så kom också den fina hannen Sparvhök förbi återigen..

Sen tog Julen slut..     Tack för mig!

Inlagt 2016-12-26 20:39 | Läst 2840 ggr. | Permalink
Otroligt många fina bilder! Har varken sett steglits eller stjärtmes så jag varit medveten om dom och du har knivskarpa bilder, den ena efter den andra. Har för mig du köpte ett 400, är de dtet objektivet du använder till såna här bilder? Och kör du autofokus eller manuell skärpa? Julhälsningar/ Björn T
Svar från ehrsa 2016-12-26 22:18
Hej! Björn. Tack för fin kommentar! Steglitserna kan jag se med viss regelbundenhet, men Stjärtmesarna är sällsynta! Det är bara andra gången i höst som jag ser dom och innan dess var det 2 år sedan.. Men dom är svåra att fota, rör sig mest hela tiden så att dom hamnar bakom en massa smågrenar, där 'fokus' gärna vill fastna.. ibland får man röra den manuella fokusringen på objektivet istället, men det händer ändå inte så ofta! Jag använder autofokus till 90% skulle jag tro.. De flesta bilderna här är tagna med min Nikon D750 (24 milj pix.) + Nikons 200-500 mm zoom. Den 'kombon' fungerar väldigt bra! Autofokus är rätt så snabb och träffsäker för det mesta, och jag använder något som kallas AF-A då, det finns även AF-B och AF-C som fokusprogram. Känns som AF-A använder det bästa från de andra två fokusprogrammen. Och oftast använder jag bara en fokuspunkt. Flyger en fågel i fria luften väljer jag hellre fler fokuspunkter.. men det är svårt att hinna ändra detta.. De bilder jag tog idag, Stjärtmesarna och de sista bilderna på Sparvhöken är däremot tagna med min Nikon D800E (36,3 milj pix.) + mitt lite äldre 80-400 mm zoom. Den kombon är betydligt lättare att bära, så känner jag mig lite 'lat' så tar jag den.. Den kortare brännvidden kompenseras rätt så bra med mängden pixlar, det finns mer att beskära ur 36 milj. pixlar än 24.. Men den kameran är lite långsammare både med exponering och fokusering. Fast det räcker ändå till! God fortsättning! Björn.
Hälsn!
Så vackert! Så härligt. Jag har inte haft möjlighet att komma ut på promenad, men orkade 1 km denna morgon, ungefär ett kvarter. Kunde konstatera att de fyras gäng (storkarna) stod där som vanligt och världen såg normal ut i övrigt.
Svar från ehrsa 2016-12-26 22:25
Hej! Stefan. Vi har haft ett väldigt bra väder under Julhelgen, känns som det också stimulerat fåglarna en hel del! Det har varit väldigt korta promenader jag har tagit ändå så har jag fått möjlighet att fota så många fina arter! Det enda jag inte hann med idag var en fin Duvhök som kom flygandes mellan träden, men det var omöjligt att hinna få fokus på den bland träd och grenar.. Hoppas du mår bättre snart, vi vet ju hur fint du har runtomkring dig! Låter exotiskt med Storkarna.. Hoppas du inte blåser bort, du får hålla i dig! God fortsättning!
Hälsn!
Märkligt mycket fåglar du ser på dina promenader. Dessutom mycket rovfåglar. Haren och nötskrikan hamnar i topp. Kul att du lägger in lite människor du möter också.
Sten
Svar från ehrsa 2016-12-26 22:35
He he! Det är lite 'lillskansen' här.. men Skansen har nog inte lika mycket fåglar.. Det är nog till stor del alla dessa kolonilotter med tillhörande hobbyodlingar av alla möjliga växter som gör att fåglar trivs här! Det finns mycket fröer och i år alldeles väldigt mycket äpplen som fortfarande finns kvar, som lockar fåglarna. Och sen är det väl så att 'fåglar drar fåglar''.. och till sist så kommer Duvhöken och tar sin del.. Det kom en sån också förbi idag, men den hann jag inte fota! De första bilderna på Sparvhöken här satt först endast 5 meter ifrån mig på en gren i soligt medljus, i brösthöjd, både hans och mitt bröst.. Jag stod still och försökte lyfta upp objektivet sakta, men då flög han iväg.. annars hade jag fått extremt bra närbilder på den.. istället landade han 30 meter bort.. Människorna hör till här, de flesta går utefter stranden, men även några få där jag också går, på de små vägarna mellan kolonilotterna. Tack! Sten. God fortsättning!
Hälsn!
Inte en chans att jag skulle komma en hare så nära här i skogen där jag bor, dom blir nog betydligt oskyggare där det rör sig mer folk... likaså nötskrikan, den drar så fort den ser att man rör sig t.o.m när man är inomhus och kommer för nära fönstret, så lite avundsjuk blir jag på dina fina bilder!
Svar från ehrsa 2016-12-26 22:40
Hej! Håller med dig, jag skulle inte heller komma nära dessa djur och fåglar ute i en vanlig skog.. Det är absolut så att dessa djur blir vana vid människor, och Nötskrikorna är verkligen exempel på det, fick en liten 'vingtouch' mot hjässan av en Nötskrika som kom flygande bakifrån för några år sen, och det fanns ingen aggressivitet i det hela, kändes som det bara var lite 'bus' med det hela.. Tack! Sirpa.
Hälsn!
En trevlig kavalkad av små och större fåglar bjuder du på och det med en trevlig text, och fina bilder.
Det ända i fågelväg jag har lyckats fota är en svärm med kajor som kretsade i närheten av kyrktornet i morse, men det var hemifrån min altan. Ha en god fortsättning/Stig
Svar från ehrsa 2016-12-26 22:43
Hej! Stig. Kajor är trevliga fåglar, brukar ha dom också här i Tantolunden, en liten flock på kanske 10 individer, dom brukar gärna busflyga här ihop med en del kråkor när det blåser bra mot toppen här, då blir det fina uppvindar, och dom gör det gärna mot kvällningen när det börjar mörkna, som i och för sig är redan på eftermiddagen nu.. Tack! Stig. God fortsättning!
Hälsn!
Fin bildsvit, och verkligen ett spännande fågelliv. Finns det bastu för vinterbadarna?
Svar från ehrsa 2016-12-27 13:05
Hej! Ernst Göran. Tack så mycket! Ibland är det faktiskt mycket utdelning på liten yta här, speciellt när vädret också är fint den här årstiden! Även fåglar gillar nog bra väder.. Ja, man byggde till en bastu på en av badbryggorna här vid Tantobadet i våras, ser att den är igång ganska ofta den här årstiden, men det är ingen allmän bastu, den måste bokas på något sätt..
Hälsn!
Hade internetfritt under julhelgen, så jag läser lite ifatt nu och hittade dina fina fågelbilder,
även badare hade du lyckats fånga.
Domherren var på besök hos mig under julhelgen, fast kameran vilade också en hel del. Lite mätt på fotande efter Peru.
Svar från ehrsa 2017-01-03 17:01
Låter skönt med både fritt från internet och kamera.. det kan faktiskt bli för mycket ibland, kan även jag känna.. Jag är i alla fall oftast befriad från mobila uppkopplingar, min mobil är en telefon.. med radio, som jag nyttjar rätt mycket, däremot ingen internetuppkoppling.. det är jätteskönt! Internet sköter jag i stort sett endast när jag är hemma! Det får allt räcka.. Tack! Margareta.
Hälsn!
Det var ju helt otroligt så mycket fåglar det finns i Tantolunden! Jag får nog ladda upp med teleobjektiv någon gång när jag är i Stockholm och bege mig dit. Steglitsen tycker jag är en av vår allra vackraste fåglar.
Hälsningar, Bjarne