Att spegla det jag gillar.

Djurgården, med en del fortsatta 'nostalgitester'..

Provade återigen min 'combo' kameran Nikon 1 AW1 ihop med ett Canonobjektiv, denna gång blev det ett c:a 37 år gammalt FD-n 200 mm. med bländare f/2,8 . Med cropfaktorn x 2,7 blir det ett objektiv på hela 540 mm. Och alla inställningar blir helt manuella, så även fokuseringen.. vilket är minst sagt svårt! Det finns bara en skärm på baksidan av kameran att använda och mina egna ögon klarar inte att se när fokus ligger helt rätt.. I de lägena brukar jag gå förbi fokus så att jag ser att det ser lite suddigt ut på skärmen och sedan sakta vrida fokus bakåt medans kameran får mata på med 5 bilder/sek.. Då tycks alltid någon bild hamna rätt i fokus, resten får man slänga hemma vid datorn..

Bilder från lördagens lilla test på Djurgården..   Isbladskärret där ett par Sångsvanar håller till även detta år, men det är ett ovanligt lågt vattenstånd för att vara så här tidigt på säsongen.. så här brukar det bara se ut fram i juli, om sommaren varit varm.. kan nog bli problem framöver..

Hägrarna finns ju där..

Knipa..

Brukar nästan alltid gå upp i den fina blandskogen bakom kärret..

Två Ormvråkar visade sig högt i skyn..

Hängen..

Motljus i lövskogen brukar bli fint..

Bokskog..

Aha, man har knutit fast löven med små bruna band..

Gamla boklöv är också fint..

Tack för mig!

Inlagt 2017-05-15 10:54 | Läst 843 ggr. | Permalink
Fina naturbilder med den combon!
Svar från ehrsa 2017-05-15 21:59
Hej! Tack Dan. Det fungerar faktiskt att fota natur även med en sån här manuell kombination, men det går nog inte att få bra bilder på flygande fåglar som är nära.. då krävs autofokus!
Hälsn!
Riktigt fint och fina bilder. Nu grönskar det så naturen nästan spränger sig själv.
Sångsvan ser jag inte så ofta, kan vara därför jag tycker de är så fina.
Kul med de "fastknutna" bladen.
Svar från ehrsa 2017-05-15 22:02
Hej! Ja, det händer mycket nu med grönskan! Fast jag tror att det skulle behövas en rejäl rotblöta här för att det ska bli riktigt bra! Det är ett tag sen vi hade rejält med regn nu.. Tack! Margareta.
Hälsn!
Din Nikon 1 AW1 verkar vara en riktig pärla som bemästrar ett 200 mm. obj. så fint, men det är ju inte enbart det materiella som fixar fina bilder, det krävs en kunnig fotograf också. Det blev ju en fin serie bilder.
Knipan med sin unge är jättefin och Vitsipporna gillar jag också.
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2017-05-15 23:16
Hej! Ja, det verkar fungera faktiskt, kul att det går att få fram ett tele på 540 mm. bara genom att använda en adapter.. Sen får hjärnan jobba lite med det manuella för att det ska bli rätt.. men det kan nog vara nyttigt.. :-) 'Combon' är dessutom väldigt lätt jämfört med mina 'ordinarie' kameror med motsvarande långt tele.. Tack! Stig.
Hälsn!
Synnerligen njutbar serie Jan! Det är en fröjd att långsamt bläddra sig igenom den i full storlek . Och av skärpeproblem syns inte ett dyft./ Björn T
Svar från ehrsa 2017-05-15 23:19
Hej! ja, det tycks faktiskt fungera! Det visar väl också att Canon var duktiga på objektiv redan på den tiden.. Tack! Björn.
Hälsn!
Jo, det ser ju ut som en utmärkt teknik för den kombinationen. Min TZ80 skall kunna göra något liknande automatiskt, men jag har aldrig brytt mig om att testa funktionen, verkar mer spännande att föra det för hand.
Bland den långa raden vackra bilder, fastnade jag mest för den sista märkligt nog, mitt i all den finaste grönskan.
Svar från ehrsa 2017-05-15 23:27
Hej! Ja, lite kul är det att man kan pussla ihop två konkurrenter med så pass bra resultat! Det är ju objektiv som annars blivit liggande sen den analoga tiden.. Och Canon gjorde ju fina objektiv redan på den tiden! Den enda bristen är att det inte går att förstora upp displayen innan man tar bilden, då skulle det gå bättre att ställa in skärpan manuellt! Den funktionen finns i menyerna ända upp till 10 x förstoring, och det går också att välja det i menyn, men inget händer.. displayen förblir som vanligt, utan förstoring! Tack! Stefan.
Hälsn!
Vackra bilder blev det !
Grönska när den är som vackrast har du fångat fint i detta ljus. Dom ser riktigt aptitliga ut, undrar om man kan ha dom i en sallad :-)
ing-marie
Svar från ehrsa 2017-05-15 23:39
Hej! Det är fint uppe i den där lilla skogen bakom Isbladskärret, och det är nästan alltid de 'Bokar' som finns där som gör det hela.. Det är något speciellt fint med dessa träd, alla årstider! Jag ska provsmaka ett löv nästa gång jag är där.. dom är säkert goda! :-) Tack! Ing-Marie.
Hälsn!
En hel uppsjö av härligt skira vårbilder..och skärpan sitter ju som en smäck..
Mv/Gunte..
Svar från ehrsa 2017-05-15 23:42
Hej! Ja, kul att det funkar med denna combo! Även om man får jobba lite för att det ska bli bra.. Men kombinationen är synnerligen lätt jämfört med andra kameror, det kan ju vara skönt ibland.. Tack! Gunte.
Hälsn!
Härliga vårbilder av både grönska och fågelliv! Låga vattennivåer verkar vara ett problem för stora delar av Sverige och Ostkusten är mest drabbat. Inte mycket till vårflod i år! Här har det regnat de sista dagarna, inte så stora mängder, men alltid något. Inte så ofta jag blir så lycklig över väta från ovan! Ha det bra! Yvonne
Svar från ehrsa 2017-05-16 11:37
Hej! Upplever att det alltid finns en massa vackra motiv när det finns 'Bokar' i en skog, det är något speciellt med dom träden.. Ja, det verkar som även det lilla Isbladskärret är drabbat av de låga grundvattennivåerna.. Det var ovanligt lite med fågelarter där i lördags också.. Krickor, Snatteränder, Svarthakedopping.. Skedand m.fl.. ingen av dom kunde jag se där nu.. Troligen är det låga vattenståndet orsak till detta! Här ska det regna imorgon, men jag vet inga mängder.. Troligen räcker det bara till de växter som redan slagit ut! Tack! Yvonne.
Hälsn!