Att spegla det jag gillar.

Test med 'diaduplikator' och Kodachrome..

Beställde en Kaiser diadupikator för ett par månader sen, hämtade ut den idag och drog några 'testdia' från mars 1988.. 32 år sen! På den tiden vintern var på riktigt, ändå var det en mild vinter men en del isar låg ändå.. Åkte ut till min favoritö Tärnskär bl.a. zooma gärna ut i länken där.. Vintern i ytterskärgården slår annars det mesta!

Testbilder från testen i kväll med D800E (många pixlar) och Nikon macro 105 mm, vet inte om jag är helt nöjd.. krävs nog en del övning, tog det ljus jag hade vid skrivbordet, från en halogenlampa. Trevligt dock att snabbt kunna fota av ett dia istället för att gå via en lite krångligare flatbäddsscanner med möjlighet till dia och filmscanning.. Filmen var Kodachrome och troligen 64 ASA med en Canon A1 och troligen en 28 mm. f/2,8

På väg ut från Djurö.. Det var en disig dag, men nån slags 'överstrålning' i bilderna tror jag också finns.. Här också min numera stulna båt.. Här är den bara 6 år gammal..

Utsikt från Söderö, nära Långviksskär, sydost om Nämdö. Yttersta ön ska jag till, det är Tärnskär..

Har man inget att knyta båten i så får det bli i en ispik.. Jodå broddar behövdes..

En annan dag med lite mer dimma.. båten syns knappt på andra sidan lagunen..

De fåglar man hör här hela tiden är massor av Alfågelsång.. det är fantastiskt! Brukar ligga några tusen fåglar utanför ön här, hela vintern..

Tack för mig!

Inlagt 2020-10-22 22:19 | Läst 2067 ggr. | Permalink
Testa det här: www.negativelabpro.com
Bästa jag stött på hittills.
Med vänlig hälsning/per-erik
Svar från ehrsa 2020-10-23 10:19
Hej! Intressant, ska testas! De här bilderna fotades med RAW som sen justerats i först Lightroom, men sedan också för efterskärpning i FS, men det är nått med att det ljusa 'blöder över' för mycket.. själva diat har inte riktigt det ljuset.. kan ha något att göra med att det sitter en 'lins' i slutet på det här röret som tillhör Kaiserkonstruktionen.. har inte hunnit titta på om den linsen verkligen behövs..? Objektivet är ett makro och kan fokusera ner till väldigt nära frontlinsen, det borde räcka! Den där extra linsen i 'Kaiserröret' kanske är det som sprider det ljusa i bilden..? Testandet fortsätter.. Tack så mycket! Per-Erik.
Hälsn!
Imponerande att ta sig ut på havet i issörja, vid den tiden på året så var mina båtar i vinterdvala. Jag körde igenom alla mina diabilder i en nikonscanner för en 10 år sedan, fick ut rawfiler och en stor del har jag redigerat i LR men inte allt, det var nog en 5000 bilder. Bild 2 känns väl som bäst. Det är nog bra att ha så vettig ljus i rätt temperatur så bilden i kameran ser så bra ut som möjligt så att man slipper för mycket efterjusteringar
Svar från ehrsa 2020-10-23 10:28
Hej! Ja, gummibåten är fantastisk på att klara isar, den är verkligen 'snorhal' mot våt is! Och materialet är superstarkt, men man kan bara bryta is i låg fart annars kan isen bli 'skärande', här minns jag att det var en mjuk stöpis så det ser värre ut än det var i verkligheten! Anledningen till mina turer ut till Tärnskär i mars var att jag en månad tidigare i februari, sett den 'stora vita' ute på Tärnskär vid två tillfällen med en veckas mellanrum, det vill säga en hona Fjälluggla, det är en stor uggla lite som Berguv och Lappuggla, men jag såg den aldrig mer under våren där.. däremot såg jag en där igen i april 1996: https://www.artportalen.se/Image/830250 Tack! Peter.
Hälsn!
Det var en spännande karaktär på de bilderna!
Svar från ehrsa 2020-10-23 10:35
Hej! Ja, där var det vinter och snö, och det är nog den vackraste tiden i skärgården! Snön ger en fantastisk grafisk effekt på de yttre kala öarna.. Ser fram mot lite 'ö/skärgårdsbilder' från dig framöver om det blir lite snö som ligger kvar.. Misstänker att det kan bli sanslöst fint med din kamera och din 'fotoblick'! Ta på dubbade skor bara.. det är ofta halt på klippor.. Troligen kan jag göra diabilderna lite mer rättvisa framöver, dom är skarpare än så här.. det här var mer som en testblogg på den nya diaduplikatorn! Tack! Ragnar.
Hälsn!
light 2020-10-23 12:43
Jag "sparar" dina tips i skallen ...tack ...
Jag gillar bilderna och vilket äventyr du gjorde på den tiden Jan! :)
Men har jag förstått det rätt om du har fotat av gamla bilder via någonting?
Svar från ehrsa 2020-10-23 17:43
Hej! Ja, det är Kodachrome diabilder som jag fotat av här med Nikons macro 105 mm. den tidens bästa diafilm (enligt mig), men det går att få bättre resultat än så här är jag övertygad om, får experimentera lite mer bara.. Det är väldigt enkelt om man kan sätta en Kaiser diaduplikator i filtergängan som här och bara fota av bilden med macrot och lite bra belysning och sedan behandla bilden på sedvanligt sätt, och slippa dra igång en gammal skanner som jag har, där jag tror att analog filminskanning inte ens fungerar längre..

Ja, lite äventyr var det allt med dessa vinterbåtresor, men isar som på bilderna här fanns det bara närmast där jag sjösatte båten, längre ut var det isfritt! Anledningen att jag var ute på Tärnskär i mars 1988 var för att jag redan månaden innan (februari) sett och delvis fotat (dåligt foto) en Fjälluggla just där, jag såg den vid två tillfällen med en veckas mellanrum! Se länken i svaret till Peter här ovan, den Fjällugglan sågs i april 1996 vid min första tur ut till Tärnskär för säsongen då.. Den häftigaste ugglan enligt mig.. :-) Finns 'cirkumpolärt' runt norra polartrakterna vid häckningstider, och ibland har Sverige inga Fjällugglor alls.. och andra år när det är 'lämmelår' så kan ett flertal häcka upp i norr hos oss, eller så är dom i Ryska polartrakterna, eller i Kanada/Alaska.. allt avhängigt av var Fjällämmlarna finns.. Tack! Joakim.
Hälsn!
Joakim88 2020-10-25 09:13
Hej igen okej då är jag med. Tycker att bilderna är bra nog redan nu :)

Såg länken, har sett den bilden förut ( du har visat mig den förr) men det gör desto mindre då den är riktigt grann och en mycket vacker fågel. Aldrig sett, hehe aldrig sett en uggla ute i det vilda ändå men.

Som sagt riktigt tufft att få ta del av dina äventyr från förr :)
Härliga bilder från förr! Kul. Och det var verkligen så långt ut man komma i skärgården.

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2020-10-23 17:54
Hej! Ja, Tärnskär ligger ytterst av alla öar där.. 850 meter lång! Läget där ute gör att ön drar till sig bra med fåglar, speciellt i flyttider! Fåglar vill inte alltid ut över havet utan följer kustlinjen, så dyker den lite större ön Tärnskär upp med lite buskage och sandstrand i lagunen och en hel del hällkar fyllda med vatten, det är som gjort för att fåglar ska stanna till och rasta lite.. En otillgänglig ö som inte går att gå iland på om inte vädret är lugnt.. Och där en liten båt som min många gånger kanske är det enda sättet att ta sig iland med.. Vintern där ute är oerhört vacker! Och ljudmattan av tusentals med Alfåglar som ligger straxt utanför ön hela vintern är magisk.. Tack! Johnny. Ha det fint!
Hälsn!
Du är en sann fotograf. Jag är sä'ker på att du får till det som du såg det, så småning om. Snyggt är det redan nu.
/ Bengt H.
Svar från ehrsa 2020-10-23 18:07
Hej! He he, ja man gillade äventyr när man var yngre.. :-) Numera gillar man lugnet, och inte alltför mycket äventyr.. Har en hel del diabilder från den analoga tiden med äventyr och båtfärder under de 38 säsonger jag hade min båt.. Har inte full koll på hur många gånger jag varit ute i skärgården, jag slutade räkna för kanske 20 år sen, då var jag uppe i c:a 770.. Det här provet med diaduplikatorn var bara ett första försök, tror det kan förbättras mycket.. jobbar på det i lite lagom långsam takt.. :-) Vintern är helt fantastiskt vacker ute i skärgården.. det blir väldigt grafiskt vackra bilder när det ligger blåsta snödrivor och renblåsta partier på öarna om vartannat.. Tack! Bengt. Ha det fint!
Hälsn!
Vilket skönt ljus det blev i bilderna! Kan tänka mig det var en sån där riktigt ljus vinterdag, du skriver ju också att där fanns lite dis, då kan det bli alldeles vitt liksom. Samtidigt känns det rimligt att där finns lite överstrålning från själva avfotograferingen . I vilket fall blev resultatet snyggt där den strikt grafiska känslan mjukats upp. Hälsningar/ Björn
Svar från ehrsa 2020-10-23 23:14
Hej! Ja, det är som nån slags 'drömsk' känsla i bilderna här.. och så är inte originalen! Nu vet jag varför bilderna blev så, skriver straxt en egen kommentar om det hela.. eller kanske imorgon, det börjar bli sent! Det handlar om överstrålning från en lins i början på konstruktionen som man skruvar in i objektivets filtergänga, ett förstoringsglas helt enkelt med kanske 'sämre' glas.. och tas det glaset bort så hamnar objektivets närmsta fokus bortom hållaren för diorna.. det svarta röret som är ingängat i filtergängan är för kort, men bilderna blir så skarpa som dom borde vara och utan överstrålning! Jag höll ett dia för hand straxt bortom 'röret så att det var skarpt, det såg mycket bra ut! Men den där förstoringslinsen på konstruktionen verkar vara 'skit'! Får klura på detta, känns som någon borde få göra en förlängning till mitt 'originalrör'.. då skulle allt bli bra! Tack! Björn.
Hälsn!
Hej jan.
Då är du tillbaka - och med några intressanta Kodachrome-bilder. Jag vill se mer som jag vill studera och lära mig för mina filmsimuleringar - om du tycker att det är OK?
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från ehrsa 2020-10-24 05:54
Hej! Ja, är tillbaka till viss del i alla fall.. :-) Jag har kommit på att det finns en 'lins' i Kaisers diaduplikator som ställer till det med 'linsöverstrålningen'.. troligen är det inte så bra glas i den linsen, ljuset sprider sig.. Jag monterade bort linsen men då kommer det närmaste skärpeavståndet för objektivet istället 3-4 cm. bortom vad konstruktionen tillåter att diabilden finns.. Jag provade att hålla bilden 'för hand' där fokus blev rätt, då blir bilden bra och utan den här lite 'drömska' och softade effekten! Får försöka göra nån konstruktion som tillåter bilden att hamna 3-4 cm längre bort än på 'originalet' då kan det nog bli riktigt bra! Den där original linsen som förstorar bilden så att den kommer närmare verkar vara av riktigt dålig kvalitet, och fungerar inte.. Bilderna här ovan är egentligen skarpa! Så det får bli nån ytterligare konstruktion för att få det hela att fungera.. sedan kan det bli en del Kodachromebilder.. Tack! Erik.
Hilsen!
Blev ju rätt trevligt med den svaga softade känslan, nästan som en ytterst försiktig dubbelexponering. Kan dock inte vara till någon hjälp här.
Mvh/Gunte..
Svar från ehrsa 2020-10-24 06:00
Hej! Ja, det blir lite 'drömeffekt' över det hela.. men egentligen är bilderna skarpa! Det finns en dålig 'lins' i konstruktionen från Kaiser som ställer till det.. se svaren till Björn och Erik här ovan! Får göra en egen konstruktion som kan hålla bilden lite längre bort än vad nuvarande Kaiserkonstruktion tillåter, sen kan det nog bli riktigt bra! Tack! Gunte.
Hälsn!
gunte 2020-10-24 10:18
Det låter som att linsen inte är helt frisk ?..Är väl inte helt gratis en sån makapär,
kanske läge att ta ett snack med leverantören :=)
Svar från ehrsa 2020-10-24 17:05
Hej! Det här är en 'billig' pryl, ca: 1000:-.. så jag förväntar mig inte bättre med ett medskickat 'förstoringsglas'.. Linser med kvalitet och skärpa är både dyrt och komplicerat.. När jag tog bort linsen från röret som sitter i filtergängan på objektivet med brännvidd 105 mm. från diaduplikatorn så verkar diabilderna bli så skarpa som jag förväntar mig, men närmsta fokusgräns för 105:an blir då c:a 3 cm bortom änden på röret som man fotar igenom.. måste ha nån konstruktion som kan förlänga röret som gängar fast i filtergängan, det kan räcka med nått plaströr eller plastslang (svart) i rätt diameter så är det klart.. jag 'fnular' lite på det så kommer jag nog på nått! 105:an är ju ett litet telemacro så den behöver inget 'förstoringsglas' för att få diabilden närmare, men däremot ett lite längre rör som man fotar igenom.. återkommer med testandet, bra sätt annars att fota av dia så här, det går snabbt!
Hälsn!
Bilder som jag verkligen blir imponera av. Makalöst fint. Förstår din kärlek till dessa öar. Att åka ut hit och höra alfåglarna, att se andra oförväntade fåglar som ugglor o.s.v. Förstår att det är fina minnen som du gärna tänker tillbaka på.
Sten
Svar från ehrsa 2020-10-24 06:06
Hej! Det är fantastiska områden det här, speciellt vintertid! Det är som att vara ute på ett kalfjäll.. och det är aldrig dött och tråkigt! Alfåglar finns i mängd, men också en hel del vackra Salskrakar bland öarna på vägen ut.. Jag passerar då ett ställe där det varje senhöst och vinter fanns ett 50-tal Salskrakar.. vet inte hur det är nu, men troligen finns dom kvar.. det var liksom deras plats för övervintring! En rolig tid med dessa udda båtturer, man fick se saker som vanligt folk aldrig normalt ser, den vildmarken finns inte under sommaren när båtfolket är där.. Tack! Sten.
Hälsn!
Verkligen en härlig miljö du har på de bilderna.
Jag har en Nikon ES-1 Diaduplikator och även ES-2 numer.
Tillsammans med Nikkor 60/2,8 blir det väldigt bra resultat.

Jag har en liten softbox till min SB 900 som jag ställer upp framför kameran och kopplar med kabel till D850.
Första försöken gjorde jag 2013 men en D700 :-)
https://www.fotosidan.se/blogs/bengtsbilder/6-233-gamla-dia.htm
https://www.fotosidan.se/blogs/bengtsbilder/6-234-mer-gamla-diabilder.htm

Mvh
Bengt
Svar från ehrsa 2020-10-24 17:20
Hej! Ser ut som det fungerar! Tanken har hela tiden varit att kunna använda mitt Nikon 105 mm. macro! Lite teleeffekt på det objektivet vilket borde vara gynnsamt om man har ett lite 'buckligt' dia, och fotar man sen i RAW och bildbehandlar på vanligt sätt så kan det nog bli rätt bra! Tack för exemplen Bengt!
Hälsn!
begust 2020-10-24 18:52
Jag är lite sugen på att skaffa Nikkor 105 men kan inte riktigt motivera det.😉 Jag har en gammal Tamron 90 och en äldre Nikkor 85/1,8 och 70-200...
Svar från ehrsa 2020-10-24 20:58
Förstår dig.. det kanske är det objektiv jag använder minst.. men macro objektiv är generellt väldigt bra även i andra sammanhang, och en fast 105 mm. kan man använda till mycket! Det är ett fint 'porträttobjektiv dessutom! Men ganska tungt..
Hälsn!
Många vackra bilder av vår skärgård i vinterskrud och jag gillar nog bild två bäst. För en del år sedan köpte jag en Nikon diaduplikator ES-1, som jag försökte kopiera mina diabilder med, men jag gav p av någon anledning och fortsatte med min Epson-scanner i stället. Av ren nyfikenhet så provade jag igen med Nikon D7200 och Nikkor 60 mm. 2,8 och Diaduplikatorn men det gick väl inte så bra för jag antar att det borde vara en fullformat kamera som t.ex. D801.jag googlade och hittade en länk till en instruktionsfilm som verkar ganska instruktiv. https://www.youtube.com/watch?v=X_fMcAsAYdc
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2020-10-24 17:41
Hej! Tack för videon, det är ju så där jag har tänkt det hela.. men med min 105 mm. macro! Att det är en lite teleeffekt på det macrot är nog bara till fördel för ett dia! Men närgränsen ligger 3 cm bortom det där röret som sitter fast i filtergängan.. så en förlängning av röret borde fungera! Går nog att använda den inbyggda blixten och en nedvinklad spegel i bakgrunden så kommer ljuset rätt dessutom.. Använder min D800E med 36,3 milj. pixlar till detta, då har man bra med pixlar dessutom! Jag testar lite olika förlängningsalternativ framöver.. Känns i alla fall som ett smidigt sätt att snabbt få användbara bilder av gamla dia.. Har en gammal HP scanner men är inte säker på att film/diascanningen fungerar längre på de nyare datorer jag har numera.. det finns inte heller några uppdateringar till scannern att hämta hem.. den är för gammal!

Ja, skärgården är fantastisk under vintern! När det var 'riktiga' vintrar och jag inte längre kunde åka med min båt så brukade jag ibland ta Waxholmsbåten från Stavsnäs ut till Sandhamn och promenera ett varv runt ön.. man hade 3-4 timmar på sig innan båten gick tillbaks till Stavsnäs, lagom för att också hinna äta en lunch på Wärdshuset där.. en fantastisk tid! Numera är det inte så kraftfulla vintrar längre.. men vi får väl se, kanske det blir ett undantag i år? Tack! Stig. Ha det så bra nu!
Hälsn!
Det är ett härligt skimmer över dessa bilder. Jag gillar dom väldigt mycket.
Svar från ehrsa 2020-10-29 19:51
Hej! Ja , det blev lite 'drömsk' känsla över dessa bilder, men det är 'linsöverstrålning' tyvärr.. i en 'sämre' lins i Kaisers konstruktion,..tar jag bort den linsen så måste samtidigt längden på röret öka på den här konstruktionen för att det ska klara närgränsen för det här 105 mm. makrotelet! Jag har provat 'handhållet' och då finns inte det här ljusa skimret och bilderna blir skarpa! Så jag jobbar på att förlänga röret några cm. så blir det nog rätt.. Tack! Christer.
Hälsn!
Senkommen kommentar.

En gång i tiden hade jag en dedicerat diaduplikator från Nikon (tror jag), som hade ett speciellt program avpassat för just Kodachrome. (Kodachrome är ju särskilt besvärligt eftersom det inte är riktig färgfilm utan tre lager av svartvit film, där färgerna har lagts till under framkallningen.) Maskinen var stor och klumpig, minst 10 kg och samlade damm. Den sålde jag. Den lär f.ö. inte vara användbar på moderna datorer eftersom Nikon inte gjort sig mödan att uppdatera den för nutida operativsystem.

Nästa försök var en enkel diaduplikator från Plexgear, köpt hos Kjell&Co som hade två varianter på den tiden. Den dyrare varianten fungerade bra, till en gräns: God skärpa, inpassningen av diorna är perfekt. Men färgerna blir otroligt blåa och bleka, även om man underexponerar ½-1 steg.

Sedan försökte jag med 100mm makro och Nikons diaduplikator, som ser ut ungefär som Kaisers men utan en störande lins. För att duplikatorn ska hamna inom objektivets minsta näravstånd (31cm) har jag satt den på ett rör, som jag skruvat/tejpat ihop av tre djupa gamla motljusskydd i metall. Ljuskällan är en ”ljuslampa” som är till för att sätta sprätt på endorfinerna i höstmörkret och som ger perfekt dagsljus. Funkar bra, om man är noggrann. God skärpa, nära Kodachromes färgskala. Men diorna hamnar oftast snett i diaduplikatorn, så jag missar en del av bilden och får svarta band i kanterna!!

Så Kaisers diaduplikator är kanske lösningen på mina problem, om man tar bort den där linsen. Vad har den för filterdiameter?
Svar från ehrsa 2022-02-22 12:48
Hej! Tack för all info, intressant! Jag har lagt det här med 'diaduplicering' åt sidan under en period.. (som förlängs ytterligare en tid..) Kaisers 'lins' är det som förstör ljusets gång och ger nån slags 'linsöverstrålning'.. troligen låg kvalitet på det glaset.. Jag har provat att plocka bort linsen och fota utan den och då blir bilderna riktigt bra 'handhållet', det ser jag! Men, då klarar mitt Nikkor '105 mm. Makro' inte av närgränsen längre, jag behöver få motivet längre bort.. och det blir säkert nån liknande provisorisk lösning framöver så som du har gjort i din beskrivning.. jag behöver få 'diat' längre bort, med nått 'rör'! jag har tittat på 'typ' avloppsrör till handfat och liknande, men dimensionen fungerar inte, än.. Jag har annars köpt en sån här för ett år sen, den känns bättre än Kaisers modell.. https://www.scandinavianphoto.se/nikon/es-2-film-digitizer-kit-1035663

Det hela kanske slutar med att jag köper ett annat makroobjektiv med närmare närgräns.. vi får se!
'Linsen' har jag inte filterdiametern på.. den har inga gängor utan är en slät metallhylsa där glaset sitter fast med en tunn 'yttergängad' metallbricka som klämmer fast glaset i början på Kaisers metallrör, så jag vet inte riktigt gängdimensionerna och det hjälper inte att jag mäter med ett skjutmått, det är lite för komplicerat att veta att jag mäter 'rätt' gänga.. Tack! Axel.
Hälsn!
maxgroebel 2022-02-22 23:00
Hej igen.
Jag har nu löst problemen med min gamla duplikator, och behöver inte pröva Kaiser.
Ditt nuvarande makro är säkert alldeles utmärkt, antingen med Kaiser (utan lins) eller med Nikonadaptern. Jag vet inte hur långt rör du behöver, men jag kopplade ihop tre djupa motljusskydd. Det är lätt att köpa från Kina på ebay. Det tar kanske en månad innan de levereras, men mina kostade ca en femtiolapp styck (plus frakt, tull, moms). Dom finns med 52 mm gänga. (Jag som gammal förtappad Pentaxian köpte 49mm.)
Axel