Att spegla det jag gillar.

Strömstaren som jag brukar fota..

***

Strömstarar finns det alltid här under vinterhalvåret, platsen är en bäckravin med både strömmande och stilla vatten, som mest så har jag sett 3 individer här vid Nacka Gård. Vattnet rinner från Dammtorpssjön till Järlasjön.

________________

En av individerna här..

***

             

***

Sen spolades vintern bort några dagar senare..

***

Här fanns ingen vinter kvar, 10 dagar senare.. 26:e februari 2021..

***

         

De här bilderna togs med Nikon Z50 + TC 1,4 (ibland) + F 300 mm. PF och har legat och marinerats i 1 år..  Jag ska besöka platsen även i år, men det är inte förrän nu i februari som ljuset når ner här..

Tack för mig!

Inlagt 2022-02-08 17:17 | Läst 912 ggr. | Permalink
Hej,
Så vackert. De måste va dina kompisar.
Ha det väl
Bob
Svar från ehrsa 2022-02-09 11:39
Hej! Ja, lite som kompisar känns dom faktiskt.. men håller ändå en viss distans! Man får avancera framåt några steg varje gång som den gör en neddykning, och till sist så är man kanske tillräckligt nära.. 👣 📸. Tack! Bob.
Hälsn!
Vackert med det fina ljuset och speglingarna, och strömstaren såklart
Svar från ehrsa 2022-02-09 11:47
Hej! Ja, här är det ljuset som är lite speciellt, bara man har kommit in nån vecka i månaden februari så fungerar det med ljuset! De olika färger man ser är speglingar från en solbelyst 'bergsbrant' (gult), men även solbelysta trädstammar kan också spegla sig fint.. Det röda kommer oftast från en solbelyst röd byggnad vid bäcken, även en passerande röd SL buss (Stockholms Lokaltrafik) kan ge röda speglingar.. Det går en väg till Älta från Sickla alldeles intill den här bäckravinen, där trafiken är rätt så tät.. Tack! Peter.
Hälsn!
Mycket fina bilder på strömstaren! Vackra speglingarna i vattnet. Fastnar lite extra för bild nr 3 där en strimma fint ljus träffar den. Ser fram emot årets besök.

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2022-02-09 11:55
Hej! Det blir rätt så fint med speglingarna i den här bäckravinen, men klockan ska nog gärna vara efter 11:00 för att ljuset ska nå ner i ravinen, det är en rätt så brant terräng på den östra sidan av bäcken, så är man där för tidigt så finns inte ljuset, berget skymmer.. även när vi är inne i februari.. Här bör man också spana efter Gärdsmyg, jag ser dom varje gång i stort sett. Håller med om bild 3, ibland sätter dom sig 'rätt'.. Tack! Johnny.
Hälsn!
Toppefin serie på strömstaren. Det blir verkligen fint ljus på denna plats och jag förstår varför du väntar med att åka dit tills det finns chans för detta. Underbar bild när den står med huvudet i vattnet och även den efteråt då den dyker. Sista bilden i den serien är också extra fin tycker jag . I den andra serien är ju miljön guld, bokstavligen också.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2022-02-09 12:20
Hej! Visst blir det fint här med ljuset/speglingarna! Det är nu och framöver som bilderna kan bli lite utöver 'de vanliga'.. Men jag var där och spanade också i början på mars förra året men då fanns det inga Strömstarar kvar, vintern var borta här och troligen hade dom nog flyttat sig lite 'stegvis' norröver för att kunna vara först vid sina häckningsplatser.. Tack! Lena.
Hälsn!
Bild tre och fyra, oj vilka snyggingar, suveränt ljus och glitter i tredje och även humor i fyran. Ishyllan går inte heller av för hackor..krispigt vacker.
HaD/Gunte..
Svar från ehrsa 2022-02-09 12:29
Hej! Gillar också 'snyggingarna' extra, ljuset och speglingar betyder mycket! Även 'mörkbilderna' utan snö/is på slutet blir vackert tack vare ljuset där.. Det är trevligt att även se Strömstaren utan is och forsar som annars brukar vara det normala! Själv har jag sett Strömstare ute vid yttersta öarna här i Stockholms skärgård på hösten vid flyttider.. troligen på väg att korsa Östersjön i nån sydostriktning.. Har du ingen vid 'Rövarkulan' (kanske felstavat..)? Tack! Gunte.
Hälsn!
gunte 2022-02-09 12:54
Ja både Forsärla, Kungsfiskare och Strömstare..har dock inte sett någon Kung själv och ingen av dom andra på dom tre senaste gångerna..Hoppas på nästa besök :)
Härlig serie på vinterbadaren och jag faller för första bilden, roligt att du är igång igen och att vi snart får se nya bilder från Nacka Gård
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2022-02-09 12:36
Hej! Dom är trevliga Strömstararna! Lite svåra att fota ibland men med lite tålamod så går det.. Man får ta några steg framåt när dom dykt ned och sedan stå still tills nästa dykning.. osv.. plötsligt så är man ganska nära! Jag utgår ifrån att du känner till dessa trakter.. Jag ska ta mig dit framöver när det är nån solig dag så att ljuset får en chans där! Om bara några få veckor så kan dom vara på väg norröver igen till sina häckningsplatser.. Vet att ringmärkta individer har visat att dom oftast kommer tillbaks till samma 'vinterbäckar' år efter år, likväl som dom återkommer till sina häckningsplatser.. Tack! Stig. Ha det så bra!
Hälsn!
Fina bilder av strömstaren i fint ljus. Tycker mycket om bilderna där spegelbilden av den lille är så tydlig. Ja nu kommer ljuset och för min del tänds också lusten för foto med det. Ha det fint! MVH Yvonne
Svar från ehrsa 2022-02-09 12:49
Hej! Visst betyder ljuset mycket, och det är ibland lite annorlunda här jämfört med 'vanliga' ställen där Strömstare ofta fotas. Det finns en brant och lite solbelyst (efter 11:00) bergvägg här som ofta kan speglas ner i vattnet och ge det fina ljuset här, men även en röd byggnad i bakgrunden ger ibland ett fint rött ljus som i de sista bilderna.. Ljuset är viktigt för lusten att fota, absolut! Tycker vädret i vinter har varit väldigt bra, åtminstone här i Stockholm har jag upplevt många soldagar även om jag inte har läst någon statistik på just det.. Tack! Yvonne.
Hälsn!
Det var riktigt fina bilder du hade tagit. Både som artbild och som naturbild. En av bilderna i "guld" med spegelbilden i vattnet stack ut. Även fast de andra också var mycket fina.
Grattis att ha detta nära. Vet att med strömstaren behöver man under en stund vänja dem med att man är där.
Svar från ehrsa 2022-02-09 19:16
Hej! Ja, med det ljus som finns här i februari och framöver så blir det rätt så bra bilder tycker jag, bilderna skiljer sig lite också från de 'vanliga' bilderna med Strömstarar, här kan man se dom vid lite stilla vatten också, och just i den här bloggen så har jag ingen Strömstare i strömmande vatten..Trevliga fåglar i alla fall med ett spännande sätt att leva! Tack! Lars-Gunnar.
Hälsn!
Otroligt fin serie på strömstaren i det vackra ljuset. Hela serien är vacker, men gillar särskilt bild 4 och 5, liksom 4 och 5 bakifrån. Bild 5från slutet är suveränt fin med speglingarna. Mycket lyckad serie! Hälsningar/ Björn
Svar från ehrsa 2022-02-09 19:30
Hej! Ljuset här betyder verkligen extra mycket, det gör nog att bilderna här sticker ut lite jämfört med andra vanliga 'fors-bilder' på Strömstare.. Det är speglingar från en närliggande bergssida men även från ett rött hus, och ibland en passerande röd ledbuss på den närliggande landsvägen som också den hinner färga speglingarna i vattnet, och ge ett annorlunda men fint ljus! Ska ta mig dit framöver nån dag när solen skiner, det här är som sagts förra årets besök där.. bilder som legat och marinerat sig.. Tack! Björn.
Hälsn!
Vilken underbar bildserie på den så härliga strömstaren. Ljuvligt vackert med det varma ljuset. Superfint!
Mvh Susanne
Svar från ehrsa 2022-02-10 11:05
Hej! Visst är dom fina dessa fåglar.. så speciella med sitt sätt att leva, och var dom håller till! Just här kan man få lite annorlunda ljus jämfört med de ofta så vanliga bilderna när dom står i en fors (som också är fint) i vintrig miljö. Här blir det ofta speglingar från den omgivande terrängen som sticker ut lite extra! Tack! Susanne.
Hälsn!