Att spegla det jag gillar.

Återbesök i skärgården..

För mig innebär det Stockholms södra skärgård, och ön jag brukar besöka är Tärnskär, så även denna gång .. Det går inte att lämna den ön ifred så här i början på säsongen, när man nu kan ha den för sig själv..

Resan ut denna gång..

Aha, en 'halodag'..

Vid Runmarö, Storskarv

Ejder

Silvertärna

Vigg

Grågäss möter änder..

Knölsvan

Kustlabb på Tärnskär

Lunch vid lagunen, också på Tärnskär..

Jämte mig satt denna Sädesärla och kikade på mig..

Sedan gick jag ett varv runt ön, men det kommer i nästa blogg.. Här finns den:  http://www.fotosidan.se/blogs/ogonblicksstunder/ett-varv-pa-tarnskar.htm

Tack för mig!

Inlagt 2016-06-16 22:54 | Läst 722 ggr. | Permalink
Fina bilder med mycket miljö. Det är fåglar som jag själv sällan ser. Ådorna och gudingarna på skäret, tärnorna gillar jag. Ljuset i 6 - 7:e bilderna är suveränt fint. Jag tillhör dom som gillar skarven. På debattsidan i Aftonbladet i måndags ( 13/6 ) stod att läsa " Fisken dör ut och det är skarvens fel " Varje näring har tydligen människor som inte ser annat än det näringen bestämt. Precis som skogsstyrelsens Herman Sundqvist som påstår att det inte finns kalhyggen. Bara skitprat. Skogsindustrin har släppt ut gifter i havet i årtionden, lantbruket likaså, I dagarna kan vi läsa om bl.a. finlandsbåtarna släpper ut skiten i havet. Den fisk som finns tar man upp och gör fiskmjöl av. Tidigare gick avloppen från öststaterna ut rakt ut i östersjön. Det är resultatet av människans framfart vi ser nu, skyll inte på skarvarna.
Sten
Svar från ehrsa 2016-06-17 00:18
Hej! Delar din uppfattning fullt ut! Gillar också Skarvarna, har alltid gjort! Dom återtar bara 'förlorad' mark, efter att mer eller mindre ha varit avskjutna från skärgården.. När jag började röra mig i skärgården för mer än 40 år sedan så fanns det inga Skarvar i skärgården. För mig var det en mycket sällsynt fågel med hög 'raritetsfaktor'! Nu finns den överallt, även inne i Stockholm och Mälaren, jag tycker det är spännande! Det finns gamla öar som heter 'skarvön eller skarvskär' och liknande, namngivna för längesedan innan Skarvarna sköts bort, men namnen finns kvar.. Nu håller dom på att återta sina trakter.. Mycket tack vare övergödningen från oss människor som du skriver! Som i sin tur gör att det finns mer fiskar.. Klart att Skarven ökar om det finns mer mat! Det sägs att det i förlängningen också har gjort att Havsörnarna har ökat så mycket de senaste årtiondena, allt hänger ihop, vilket i sin tur också gjort att Ejdrarna minskat, eftersom en del örnar specialiserat sig på att ta Ejder som ligger på bo ute i ytterskärgården, utan något skydd över sig (buskar eller trädgrenar).. och örnar har ju bra syn! På Tärnskär häckade 20-30 Ejderpar varje vår under mina första årtionden där, sedan 10 år tillbaks så häckar ingen längre där.. men ändå häckar många andra fågelarter där som tur är! Tack! Sten.
Hälsn!
Ser ut som en perfekt utflyktsdag. Jag får tänka mig ljudet och vinden för att få känslan. Klokt att inte missa ett tillfälle att komma ut.
Svar från ehrsa 2016-06-17 10:57
Hej! Ja, det var mycket fint den här dagen och lite med båtar.. Kändes som man hade vildmarken för sig själv.. den känslan är bra! Tack! Stefan.
Hälsn!
Ingen dålig utflykt det där, ser härligt ut.
Du är verkligen bra på att fånga fåglar på bild och vet dessutom vad det är du ser.äsilvertärnan har jag sett på Svalbard och i maj i Norge, då den varit på väg norrut. Ska den finnas även i vår skärgård, eller har den kommit lite vilse?
Hörde om skarven på TV i dag att de fått tillstånd att skjuta av, minns inte hur många.
Har sett dessa kala skarvöar då jag åkt med Finlandsbåten, tycker de ser lite spöklika ut, men spännande att fota.
Har hört att tack vare skarven så har örnen ökat i antal.
Svar från ehrsa 2016-06-18 10:47
Hej! Silvertärnan är tämligen vanlig i Stockholms skärgård, tror den häckar med upp till 50 par på Tärnskär ibland! Dom kommer alltid ganska sent på våren jämfört med Fisktärnor, en annan tärna som ser väldigt lika ut. Skiljs bäst om man kan se näbben ordentligt. Silvertärna har röd näbb hela vägen ut till spetsen, Fisktärna har en mörk/svartare spets på näbben. Silvertärnan flyttar ända hit från Antarktis polartrakter, och under hösten flyttar dom sakta tillbaks.. hela vägen! Det är nog den flyttfågel som har längst flyttvägar av alla fåglar.. och det är bara här i norr som den häckar! Kalla och regniga somrar så kan dom misslyckas helt med sin häckning, det har jag sett på Tärnskär. Av kanske 50 häckande par, så har ingen unge överlevt.. då brukar tärnorna sitta på ett litet skär i grupp i närheten, och sedan efter nån vecka så påbörjar dom sin flyttning söderut, ner mot dom sydliga polartrakterna.. Silvertärnan är lite som 'dig'.. :-) "Maggan mellan Isbjörnar och pingviner"..!

Skarvarna tycker jag är spännande fåglar! Dom håller på att återta sina gamla områden där dom höll till innan den stora avskjutningen under halva början på 1900-talet. Visst tar dom fisk, dom måste ju också leva, men dom kan ju aldrig bli fler än att det finns mat för dom.. troligen är mängden Skarv ett tecken på ett övergött Östersjön där det i förlängningen blivit rätt så mycket fisk.. De öar som Skarven häckar på ser verkligen hemska ut i 'våra' ögon eftersom träden dör, men det är också bara naturligt! Träden kommer så småningom falla och ingen Skarv kommer vilja bo kvar där då, och lämnar ön. Den spillning som Skarven lämnat efter sig kommer att finnas kvar i marken där och bli gödning för 'nästa generation' träd och buskar som kommer växa upp just där.. Men det här sker troligen med så långa 'cykler' som kanske 50-150 år så vi människor har inte koll på detta.. vi själva hinner ju dö innan ön är full med träd igen, och så rullar det på.. En hel del öar, även i Mälaren har namn med Skarv i sig, som namngetts för århundraden sedan, trots att man inte sett några Skarvar där på evigheter.. Men namnen på öar med ordet Skarv i sig fick väl sina namn under 'toppar' för Skarven, när dom kanske även häckade på dessa öar, fast inga spår av detta syns idag.. Det är för långa 'cykler' på Skarvarnas toppar för att vi ska kunna överblicka dom. När jag var barn såg jag aldrig Skarv i skärgården.. sen drygt 20 år tillbaks syns dom överallt.. Dom har väl en 'topp' i sin population just nu, men den 'kraschar' säkert nån gång framöver, och så blir det väl en topp igen framöver om några årtionden eller mer, och så håller det antagligen på, även om människan så klart också är med och påverkar/förstör det mesta.. Ursäkta långt svar!
Tack! Margareta.
Hälsn!