Att spegla det jag gillar.

Ett varv på Tärnskär..

Där har man möjlighet att få många fotomotiv.. Det här är en direkt fortsättning på denna blogg: http://www.fotosidan.se/blogs/ogonblicksstunder/aterbesok-i-skargarden.htm .

Bilder på fåglar jag såg när jag gick ett motsols varv runt ön, och bilderna kommer i den ordning jag såg fåglarna under promenaden..  

Svartsnäppa, en inte speciellt vanlig art.. på långt lite 'suddigt' avstånd.

Roskarl

Skedand hona

Hane

Rödbena

Silvertärna

Större strandpipare

Det finns nästan inga träd på Tärnskär däremot några buskage, där gärna småfåglar söker skydd i flyttider, här en fågel av 'Lövsångartyp'... som jag brukar säga när jag inte är säker på artbestämningen..

Trolig Lövsångare

En hel del Gråsäl på Själbergets högra sida, 7,5 km bort.. dit får man åka efter 15:e augusti!

Spybollar på högsta punkten på ön, troligen från Havsörn.

Havstrut

Almagrundet 18 km. bort, med en prick långt hitom.. ser ni 'värmebubblorna' som förvränger skärpan över vattenytan, men där emellan ges det fullgod skärpa!

Så kom dom då, en av Östersjöns 'fågelbergsfåglar', Tordmulen! En trevlig och nyfiken fågel, kommer tillbaks några varv om man viftar sina utsträckta armar upp och ner! Så gjorde även den här.. och en till!

Sedan lämnade jag ön och lagunen, och åkte hem..

Tack för mig!

Inlagt 2016-06-17 21:16 | Läst 1559 ggr. | Permalink
Kul att se bilder från Tärnskär. Det var länge sedan jag var nere i södra skärgården. hålls mest uppe i norra. Kul att se skedanden också.
Gunnar S
Svar från ehrsa 2016-06-17 21:38
Hej! Egentligen finns det mer med fina områden i norra skärgården tycker jag, har rört mig mycket där förr, men det ligger längre bort från Bullandö där jag har båten tyvärr.. Däremot finns det ingen annan ö någonstans i skärgården vad gäller fågellivet om man jämför med Tärnskär, gärna då under flyttider och även sommartid som vinter.. den är unik! Skedänder häckar varje år på Tärnskär, som jag sett! Den är fin! Tack! Gunnar.
Hälsn!
Verkar vara en härlig fågellokal.
Svar från ehrsa 2016-06-17 22:39
Hej! Det finns mycket fint där, känns som nånting alltid överraskar mig fågelmässigt på den ön! Den ligger så extremt strategiskt som den yttersta ön i kustlinjen i det området, och väldigt mycket fåglar följer kustlinjen vid flyttning, så dom hamnar där helt enkelt.. Det finns många hällkar och vattensamlingar som drar många vadare och diverse andarter, och sen kommer 'devisen' 'fåglar drar fåglar' också in, det har stor betydelse! Tack! Stefan.
Hälsn!
Otroligt många fina fågelbilder, och vilket väder du har där ute!/ Björn T
Svar från ehrsa 2016-06-18 11:27
Hej! På den här platsen finns det alltid många motiv och många tillfällen att få fina bilder och upplevelser, det är ibland svårt att hinna med allt som händer.. Minns ett tillfälle på den 'analoga' tiden för kanske 30 år sen när jag precis skulle gå iland på ön, och medans jag fortfarande stod med en fot iland och hade ett knä kvar på båten, så såg jag att det fanns tre Fjällvråkar som stod och ryttlade på olika platser över ön, och samtidigt flög det förbi en liten Stenfalk på tio meters avstånd, och samtidigt i bakgrunden så flög två Havsörnar drygt hundra meter bort.. Tror jag fick några bilder på Fjällvråkarna, och även på örnarna, men falken var så klart borta.. Man kan bli stressad också i naturen.. men det är en positiv stress! :-) Tack! Björn.
Hälsn!
Det känns som om man är med här. Och det är jag glad för.
Ser verkligen ut som ett livsnjutarställe och att sedan få så många fina bilder måste värma lite extra.
Härligt !
ing-marie
Svar från ehrsa 2016-06-18 11:34
Hej! Det är verkligen ett fantastiskt ställe, och jag tycker jag bjuds på överraskningar varje gång jag åker dit, på ett sätt som inte 'bjuds' på andra ställen! Bara miljön med fri horisont åt ena hållet är i sig väldigt rogivande.. Ön bjuder verkligen på mycket fågelliv ALLA månader på året, det har jag själv sett! Kanske vintern har mest fågelliv egentligen, då ligger tusentals med Alfåglar straxt utanför och innanför, och på ön finns ofta Snösparvar, Vinterhämplingar och Grå/Snösiskor, vid stränderna ses även Skärsnäppa då och då som är en fin 'vintertuffing' som klarar tufft klimat, den är också rätt så orädd! Tack! Ing-Marie.
Hälsn!
Jag såg dina bilder i förra inlägget men fick aldrig till någon kommentar. Det ser verkligen ut som ett guldställe och jag minns att jag sett bilder från där också i andra inlägg. Tordmule har jag aldrig sett. Skedanden ser ju bara för rolig ut med den helt överdimensionerade näbben.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2016-06-18 12:06
Hej! Nä, man hinner inte kommentera allt, så är det! Jag själv har fullt upp många gånger med mina egna bilder.. det tar tid att redigera och bild behandla så att man blir nöjd! Det är få bilder man bara vill släppa ifrån sig obehandlade.. med RAW format måste man ju fixa bilderna annars blir dom mest trista! Tordmule är en fantastiskt fin fågel i 'Sillgrissleformat' och storlek, häckar som Sillgrisslor också gör i stort sett, häckade förr i horisontella klippskrevor på öar straxt norr om Tärnskär, men sen kom Minken.. Kanske dom häckar uppåt Svenska Högarna dit Minken kanske inte har nått, jag vet inte? Eller på Karlsöarna vid Gotland? Har annars undrat om Sillgrisslor också kommer tillbaks när man viftar uppåt/neråt med armarna rakt ut som Tordmulen gör.. men det vet jag inget om..? Ser ibland nån enstaka Sillgrissla även vid Tärnskär men har inte haft tillfälle att testa på flygande Sillgrisslor.. Håller med om Skedanden.. den ser lite 'knäpp' ut.. :-) Tack! Lena.
Hälsn!
Verkligen fina bilder igen. Gillar blandningen av när - miljöbilder. Skedanden i luften och vitkindade på skäret t.ex. Rödbenan och roskarlen är förträffliga. Roskarl har jag aldrig sett. Svartsnäppan blev jag lite brydd över. När jag var i Jokkmokk såg jag ett par som parade sig. Såg dom på några ställen till. Plötsligt dyker det upp bilder på svartsnäppa från skärgården, som dina bilder. Läste nu att dom beter sig ungefär som storspoven. Honan lägger ägg och sedan får hanen sköta resten. Honan flyttar redan nu alltså. Hanen i Juli och ungarna i Augusti.
Sten
Svar från ehrsa 2016-06-18 18:12
Hej! Jag gillar också när det finns miljöbilder, som det brukar finnas i dina bloggar med! Det blir en större helhet när man får se lite miljö också, lättare att 'förstå' biotopen. Jag har rätt ofta med den betydligt mindre och lättare Nikon 1 AW1 med ett vidvinkelobjektiv monterat, den ger fullt tillräcklig kvalitet för bloggbilder har jag sett. Vid fågelbilderna har jag mitt 200-500 mm zoom, vilket kan ge lite 'miljöbilder' också! Bara närbilder tycker jag blir tråkigt.. hur fina dom än är! Roskarlar är trevliga fåglar och inte speciellt skygga heller, en fågel som jag bara ser när det också finns fri horisont inom synhåll.. Svartsnäppan har jag väldigt lite erfarenhet av, men det är nog så som du säger! Är det inte likadant med Smalnäbbad Simsnäppa, jag tror det! Hanen får sköta det hela, när äggen väl är lagda.. Tack! Sten.
Hälsn!