Att spegla det jag gillar.

En gran och nån 'tomte'..

Såg att dom nyss (en dag i förra veckan) hade monterat årets gran på Tantobergets topp i mitt närområde, så som man brukar göra varje år. Ofta brukar den luta en del efter nån storm i december eller t.o.m. brytas av.. Vi får se hur denna gran klarar sig..? Fotat med Z50 + Z DX 50-250 mm. med ISO mellan 16 000 - 65 535

Nyanländ gran..

Den ser hög och gänglig ut.. gissar på att den går av vid nån kommande vinterstorm..

Men det är nått som rör sig halvvägs upp.. fick dom med sig en Björn..? Eller en Tomte..?

Tydligen bara nån komplicerad 'tjomme' som fått för sig att klättra upp i granen.. han fällde upp huvan och försvann snabbt nedför berget..

Tack för mig!

Inlagt 2020-11-18 12:54 | Läst 1238 ggr. | Permalink
Intressant skildring. Den här granen verkar få va med om mycket. Hälsar NL
Svar från ehrsa 2020-11-18 17:12
Hej! Ja, jag blev förvånad.. Vad gör nån halvvägs uppe i en gran så här.. i begynnande mörker? I verkligheten var det mörkare än vad bilderna visar här! Måste ha varit en 'kufisk' människa.. Tack! Nils-Erik.
Hälsn!
Fint fångat, även om det är i Stocholm så är det väl inget som händer varje dag?
Svar från ehrsa 2020-11-18 17:18
Hej! Nä, har inte sett något sånt här mystiskt i granen under de 2 årtionden jag bott här.. Men jag har observerat fler 'halvskumma' individer här i 'närområdet' sen pandemin började i våras.. Fler människor rör sig ute.. så även skumma individer.. Själv har jag ofta rört mig mindre i närområdet sen pandemin började.. tycker det är för många här ibland! Då är det bättre att röra sig på stadens gator, där är det inte alls samma trängsel, om man undviker Drottninggatan i city.. Tack! Peter.
Hälsn!
Det var nog Piff som blev väckt, kanske Puff redan klättrat ner ;)
Hoppas granen klarar sig..
Mvh/Gunte..
Svar från ehrsa 2020-11-18 17:25
Ahh, så kan det vara! Det var nog Piff det här.. han såg smal och gänglig ut.. han syns redan i bild 2 här, men det såg jag inte när fotot togs.. Gick där uppe idag, och redan har toppen knäckts, efter att den nu har fått belysning.. Såg ut som belysningen är orsak till det.. kraftig vind tycks ha tagit tag i belysningen som troligen knäckt toppen.. Det blir nog bakläxa på det jobbet, vi får se.. Granen går nog ändå att rädda utan att det ser konstigt ut.. Tack! Gunte.
Hälsn!
Otroligt resultat med så höga ISO. Jag testade 12.000 med min D750 och blev överraskad över det resultatet.
Hemma på våran gård sätts ingen gran upp längre. Vi fick en plåtstjärna på garaget istället.
Sten
Svar från ehrsa 2020-11-18 17:30
Hej! Ja, jag förvånas själv över vad den här APS-C kameran kan prestera! Men det är i Lightroom (6.14) som jag redigerar RAW-filen och brusreducerar, sen efterskärper jag den sparade JPG-filen i en gammal Photoshop 7 och krymper den även till 1800 pixlars bredd eller höjd innan jag matar in bilden här på Fotosidan. Bara att 'krympa' bilden från originalstorleken tar också bort en hel del 'brus'! Tack! Sten.
Hälsn!
Hoppas den klarar sig! Lite putsning längst ner, det är kanske bra.
Hälsningar, Bjarne
Svar från ehrsa 2020-11-18 17:34
Hej! Ja, vi får se.. Var där uppe idag, och toppen har fått sig en knäck redan.. Belysningen nu och rätt så hård vind idag tycks ha belastat toppen lite för mycket.. kanske det går att rätta till.. Tack! Bjarne.
Hälsn!
Kanske en annan typ av trädkramare Roligt och påpassligt fotoreportage.
ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2020-11-18 17:36
Hej! Ja, kanske han kramade trädet när det fälldes och har fortsatt att hålla i det tills nu.. :-) Ibland blir man överraskad.. då är det bra att kameran är med! Tack! Stig. Ha det så bra!
Hälsn!
Den ser en smula tanig ut, kanske har den varit omlindad så grenarna inte intagit normalläge än? Du är påpasslig på det mesta som händer i din omgivning, det är skoj att se vad du rapporterar :-) Hälsningar/ Björn
Svar från ehrsa 2020-11-18 23:08
Hej! Visst är det märkligt, man kan inte ens fota en nyss rest Julgran utan att det måste hända något.. :-) Det är väl så i Stockholm, man får vara beredd på det mesta.. Ja, granen är lite tanig, den har redan vikt sig i toppen har jag sett idag, beroende på för tung belysning som är fäst högt upp, ihop med hård vind idag.. Får kolla imorgon, kanske den redan har gett upp.. Tack! Björn.
Hälsn!
Hoppas granen klarar dagens stormvindar. Ja nu närmar sig advent och julmånaden. Ser fram mot alla ljus som tänds och livar upp i mörkret. Rolig bildsvit! Ha det gott!
Svar från ehrsa 2020-11-19 12:59
Hej! Ja, det är ju just det.. redan igår såg jag att 'toppen' hade böjt sig på nått sätt, med 'hjälp'a av belysningen som tyngde ner den.. ska gå upp dit och spana lite även idag, risk finns att granen har knäckts.. det har blåst rejält, och det tycks fortsätta! Ja nu är snart den mörkaste månaden här, då behövs det extra ljus.. speciellt det här 'skitåret' 2020.. Tack! Yvonne.
Hälsn!
Haha vilken tomte :) Z50 levererar ser jag.

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2020-11-23 23:26
Hej! Ja, jisses.. allt ska man vara med om! Ja, Z50 fungerar även vid 'hög-ISO' förhållanden.. den överraskar mig ibland! Tack! Johnny.
Hälsn!
Tänk att det finns folk till allt !
Står den kvar ? Var ju en del blåst senaste dygnet.
ing-marie
Svar från ehrsa 2020-11-23 23:31
Hej! Ja, visst är det märkligt.. vad sjutton gjorde han där.. svårt att förstå! Kanske var han påverkad av nått..? Granen står kvar har jag sett, men toppen (1,5 m.) har gått av har jag oclså sett.. troligen för att man hängt upp belysningens alla slingor som går neråt runt granen just där.. det blev för tungt ihop med vinden! Men det går att hyfsa till granen ändå om man fäster belysningen bättre där uppe.. vi får se hur dom gör..? Tack! Ing-Marie.
Hälsn!