Att spegla det jag gillar.

Expeditionen..

Ja, det var nästan så det kändes.. när jag tog mig an att ta mig upp i Tantolundens snötäckta omgivningar! 'Snösmocka' är ordet för dagen.. Snön gick upp till knäna och var av den ganska 'tunga' sorten.. och mestadels helt 'orörd'! Det var väldigt fint, och jag har aldrig gått i så mycket orörd snö här någonsin.. Tanken var att se om det fanns fåglar här även vid sånt här väder.. hur klarar dom av den här plötsliga situationen.. Mängden snö som kommit här i Stockholm nu blev tydligen ett nytt rekord för november, sedan mer än 100 år tillbaks!

En fortsättning på denna blogg.. http://www.fotosidan.se/blogs/ogonblicksstunder/vitt-vader-i-fjolltrask.htm

Så här såg det ut utanför mig.. Vackert!

Kolonilotterna

Zinkens väg

Här brukar Steglitserna hålla till!

Och här är dom! En hel del problem med att hitta Tistlarnas fröställningar nu, de växterna har böjt sig under snötyngden..

Björktrast

Koltrast, tuff fågel som klarar det mesta..

Vita vidder..

Strandpromenaden vid Årstaviken..

Papperskorg..

Kvarglömd..  eller kanske någon som har gett upp..

Sen pulsade jag hem..     Tack för mig!

Inlagt 2016-11-10 10:02 | Läst 3807 ggr. | Permalink
Fina bilder! Otroligt mycket snö. När jag jobbade och vi hade liknande snöfall (men horisontellt i Skåne) fick jag gå 6,5 km till jobbet rakt över fälten. 2 ggr bärande på cykeln. Så jag antar, att det är stora problem i huvudstaden. Det dumpas väl snö över kajkanterna?
Fina fågelbilder, gillar mest trasten, björktrast?
Svar från ehrsa 2016-11-10 11:01
Hej! Ja, som sagt, det här är snörekord i november på 111 år, tror jag exakt att det var.. Stockholmstrafiken med även kollektiva färdmedel inräknat, ligger även UTAN ny snö, över sin kapacitetsförmåga vid morgonrusningen, och eftermiddagsrusningen.. Vägbyggnationer och ökande av spårtrafiken ligger ungefär 10 år efter mot vad som redan borde ha gjorts.. Så när det kommer 4 dm snö då stannar nästan allt, utom T-bana och pendeltåg, den här gången.. Men även dom brukar få problem! Alla bussar ställdes in här i hela regionen. Essingeleden stängdes av hela natten, långtradare körde fast där, och blockerade som vanligt allt.. Många har suttit 10 - 14 timmar i sina fastkörda bilar.. skolor stängdes eftersom eleverna inte kan ta sig hem från skolorna, alla bussar är ju inställda..

Skåne tror jag kan bli ännu värre drabbad med tanke på de öppna fälten ihop med hård vind! Samma är det med Öland, har sett bilder därifrån på snödrivor som ligger ända upp till taket på läsidan.. 'Ölandsfåk' kallas det tydligen, när snön driver på det sättet.. Tack! Stefan.
Hälsn!
Det är en prövning när det kommer så mycket snö på så kort tid och en sak är säker, att vara snöröjare i Stockholm är ingen sinekur. Men fina bilder blir det. Din snökavalkad är trevlig att titta på. Den där trasten med bäret i näbben är hur läcker som helst.
Svar från ehrsa 2016-11-10 16:49
Hej! Stockholmstrafiken är väldigt speciell, den går inte att jämföra med någon annan större stad i Sverige, dessutom har trafiken ökat väldigt mycket de senaste decennierna, utan att knappt några förbättringar har gjorts, mer än Södra länken och ganska nyligen Norra länken möjligen.. men det räcker inte! För att ställa till det i trafiken så räcker det med en bil som får stopp i en olämplig fil av de fyra som finns i varje riktning på E4/Essingeleden, under rusningstid, så kan det ge milslånga köer som dröjer kvar i ett par timmar.. Hur blir det då inte om det trillar ner 4 dm snö..?
Jag misstänkte att det kunde finnas en del fina motiv även ute i sånt här oväder, och det gjorde det.. Men jag fick jobba en del för det! Tack! Sture.
Hälsn!
Tunga promenader blir det i fuktig snö, men bra bilder om man orkar pulsa!
Svar från ehrsa 2016-11-10 16:52
Hej! Ja, jag såg att också du varit ute! En trappa som 'försvann' tydligen.. Det är så det blir, allt jämnas ut med så här mycket snö.. Och det var rätt tungt att pulsa genom den här ospårade snön! Tack! Jan-Olof.
Hälsn!
Många VÄLDIGT fina bilder. Två som jag särskilt vill framhålla är höjdbilden på trasten med bäret i näbben. Tredje bilden ovan den gillas också. Trasten i granen. Mycket fin.
Sten
Svar från ehrsa 2016-11-10 17:06
Hej! Sten. jag misstänkte att det kunde finnas en del fint att fota även i det här vädret, och det gjorde det! Det blev en hel del extra fysisk ansträngning att ta sig genom den ospårade snön, men det var också rätt kul! Det är några årtionden sedan man höll på och pulsa så här i snön.. Lite svårt också att hålla kamera och objektiv något så när fria från de fuktiga snöflingorna.. Det fick ske med hjälp av en 'systemkasse' (lagom stor) som trätts på kameraremmen (två små hål i botten på påsen) där sen påsens öppning och objektivet hängde neråt, när bilder behövde tas så får man dra påsen bakåt och förbi sökaren, så att man kan se lite vad man fotar. Då exponeras kameran och objektivet för nederbörden, och i långa loppet så blev den väldigt blöt.. men fungerade ändå klanderfritt! Jag fick däremot ingen snö eller droppe alls på frontlinsen.. Bilderna hade inga suddigheter alls på grund av vatten på linsen! Och när kameran och objektiv sedan hängs neråt igen så rinner det mesta vattnet av.. Tack!
Hälsn!
Det var något av en expedition du kom på Jan.
Otroligt många fina bilder från ett snöigt landskap. Vi fick något liknande i förra november här i Roskilde med 80 cm på en dag - och sedan allt går i stå här i DK ochså.
Om jag måste välja bara en så det blir nummer 11.
Många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från ehrsa 2016-11-10 17:15
Hej! Det var riktigt roligt att ta sig fram i det här snöovädret! Det är ändå så sällan som detta händer, det var visst 111 år sedan det var ett liknande snöfall här, i november.. så det gäller att passa på.. :-) Och det fanns ju också en hel del med fina motiv! Trevligt att det lyckades, trots förutsättningarna! Det låter fantastiskt att ni fick så mycket som 80 cm snö i Danmark.. det måste ha slagits en hel del 'väderrekord' då.. Tack! Erik.
Hälsn!
Erik Madsen 2016-11-10 19:48
Jeg tror, at det var det værste snefald i over 60 år på et døgn i DK og vi fik mest i Roskilde.
Her har jeg fotograferet ud af vinduerne næste formiddag og det blev ved hele dagen med.
http://www.fotosidan.se/blogs/emfoto43/danske-bloggen-214-snostorm-och-kaos.htm
Mvh. Erik.
Svar från ehrsa 2016-11-10 20:34
Hej! Ja, det såg ju snarlikt ut, den mängd med snö som ni fick i Roskilde! Här var det blidväder idag och en del sol, så nästan alla buskar och träd har redan tappat sin snö.. Även på marken har snön sjunkit ihop en del.. det ska tydligen vara lite blidväder framöver, så det kanske försvinner mycket av den här snön.. Tack! för info! Erik.
Hilsen!
Beundransvärd fotoexpedition du gjort och mycket vackra bilder på fåglarna. Bilderna på Trasten med bäret i näbben är jättefin. Vad hade du för utrustning med dig när du pulsade i djup snö?
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2016-11-10 17:32
Hej! Stig. Tack så mycket! Det var egentligen fantastiskt att 'bjudas' på detta, här hemma till och med..! Det är nog årtionden senast som jag pulsade i så här rejält med snö, dessutom var det samtidigt magiskt vackert! Och det gick ju faktiskt att fota rent praktiskt, och motiv fanns det ju.. Det jag hade i kamerautrustning var en Nikon D800E och Nikkor telezoom 80-400 mm, eftersom snön var fuktig så hade jag en 'Systembolagskasse' påträdd på kameraremmen via två mindre hål i botten på kassen, sedan hängde kameran neråt vid ena höften med objektivöppning och kassens öppning neråt, sen får man dra tillbaks påsen när bilder tas, och då blir kameran blöt av nederbörden.. men sedan hängs allt neråt igen när bilder inte tas, och då rinner tydligen det mesta blöta av/neråt, Och kameran protesterade heller aldrig, så det fungerade tillräckligt bra! Fick inte någon vattendroppe alls på frontlinsen på hela promenaden.. men objektivet har också ett rejält objektivskydd längst fram som skydd mot det mesta känns det som, inte bara mot oönskat ljus! Ha det bra!
Hälsn!
Stican 2016-11-10 18:06
Det rörde sig om c:a 3 kg kamera + objektiv. Det är lite att bära i pulsande snö. För några år sedan pulsade jag genom ett par dm. snö med en Nikon D90 + ett 18-200 mm. obj.(drygt 1 kg.) och det tyckte jag var jobbigt.
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2016-11-10 19:26
Hej! Det blir ganska exakt 2,5 kg. Och jag har en lite extra lång rem med extra bred anliggning mot axeln. Längden behövs för att enkelt och snabbt kunna vrida upp kameran från höften, även när man har tjocka kläder! För övrigt är det bra med 'vinterkläder, de fördelar tyngden ännu bättre på axeln, jämfört med kanske bara en T-tröja sommartid! Kameran hänger diagonalt från den ena eller den andra axeln, ner mot höften och objektivet neråt. Den här 'kombon' kan jag gå väldigt länge med, bara att byta axel om det börjar bli tröttsamt med den ena! Om jag däremot monterar min tunga Nikkor telezoom 200 - 500 mm, då har man egentligen passerat gränsen för det 'bekväma' att gå runt med.. Den 'kombon' väger 3,3 kg.. kanske att min övre gräns egentligen går vid 3,0 kg.. men jag kan ändå gå med dessa 3,3 kg. en halv dag om det behövs.. och det behövs ibland! Men inte här i detta oväder, då har man ingen nytta av det objektivet.. Däremot att ha tillgång till 80 mm har man nytta av, flera av bilderna här är tagna med 80 mm, och de flesta fågelbilderna med 400 mm. Tack! Stig.
Hälsn!
Stämningsfullt, men det var besvärligt att ta sig fram. :)
Svar från ehrsa 2016-11-10 17:37
Hej! Affe. det var verkligen annorlunda och 'besvärligt' att ta sig fram i det här snöovädret..! Men det var också väldigt kul.. kändes lite som när man var barn och lekte i snön! Eftersom man var så mycket kortare då så upplevdes mindre snömängder ändå som mycket snö på den tiden.. Och det fanns ju väldigt mycket med fina motiv här i och kring Tanto även nu, men så är det ju ofta som du vet! Tack!
Hälsn!
Flera stämningsfulla vackra vinterbilder du tagit här.
🙂
Svar från ehrsa 2016-11-10 17:40
Hej, Ja, här fick man vara med om något annorlunda.. Ingen nu levande människa här har varit med om liknande, i november.. eftersom det tydligen är 111 år sen något liknande inträffade! Tur att man lyckades dokumentera det! :-) Tack! Hans-Åke.
Hälsn!
Fina och stämningsfulla bilder av snön tidigt novembervädret. Enastående jobbat!
Svar från ehrsa 2016-11-10 17:45
Tack så mycket! Lars Ove. Ibland är man på 'rätt plats och med rätt utrustning'.. och har tid dessutom! Idag dagen efter, så har det redan töat en hel del och snön på buskar och grenar har försvunnit, och snön har sjunkit ihop dessutom. Så det var gårdagen som gällde för att kunna fånga det hela på bild..
Hälsn!
Jösses så mycket snö det föll över Stockholm. Det är mindre i Knivsta och ytterligare lite mindre i Uppsala, men trots allt rejält med snö. Du fick ju dock till alla "julkortsbilderna". Flera av dina fina motiv är ju klockrena julkort. Björktrasten med det röda bäret och steglitsarna som letar frökapslar är ju jättefina, men även de snöiga motiven från lunden. Det slog mej plötsligt att du inte körde buss igår, var det en lyckträff att du var ledig eller?
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2016-11-10 19:39
Hej! Tack! Lena. Ja, det här var kul att få vara med om! Unikt faktiskt! Ingen nu levande person har varit med om ett så här häftigt snöfall här, just i november! Det har inte skett någon gång sedan mätningarna började för 111 år sen.. Visst är det lite 'tur' att man inte råkade jobba, men all busstrafik var ändå inställt här i regionen + innerstaden när snöandet pågick.. Annars så har jag varit 'hemma' i flera veckor p.g.a en hälseneinflammation som varit väldigt jobbig.. Men jag är nästan bra nu, men fick ändå ont efter pulsandet igår.. tror ändå att det var en bra träning för 'senan'.. Har nästan bara rört mig i 'närområdet' under den här tiden..
Hälsn!
Fint .Det är ändå inte så dumt med "lite" snö. Stämningsfullt! Fina färgklickar mot det vita, de där små Steglitsarna.
/ Bengt
Svar från ehrsa 2016-11-11 10:24
Hej! Ja, visst var det vackert med all snö som kom, men redan tagen efter så hade mycket försvunnit från träden och ett allmänt töande påbörjats.. nu verkar det t.o.m. som om all snö förmodligen försvinner under nästa vecka.. Men det är ju bara mitten på november nu, så det kanske inte är så konstigt.. Blev förvånad att jag fick se Steglitserna, och det är som du säger, dom är fina mot den vita snön! Det är samma om man får se Domherrar, dom är ju också fantastiskt fina ihop med snö! Tack! Bengt.
Hälsn!
Sanslöst! Tänk vad det kan svänga snabbt. Så tidigt på säsongen också! Steglitsen är en av våra allra vackraste fåglar tycker jag, så det var kul med bilderna på den.
Hälsningar, Bjarne
Svar från ehrsa 2016-11-12 10:21
Hej! Ja, det här var en upplevelse! Sådan här 'snökanon' har ju drabbat Stockholm även andra år, det senaste är i december för fyra år sen, då kanske det kom ännu lite mer snö dessutom. Men så här tidigt, redan i november, det har ju ingen nu levande människa varit med om tidigare.. så ovanligt är det! Jag blev glatt överraskad av att hitta Steglitserna i det här ovädret, och dom gör sig extra fint i bild mot den vita snön! Det är ju samma med Domherrar, dom blir extra vackra när det också är snö i bilden! Tack! Bjarne.
Hälsn!