Att spegla det jag gillar.

Ibland kombineras det grafiska med det geometriska..

Under min promenad på julaftonen utmed Årstavikens strand såg jag plötsligt en massa trianglar.. liksidiga, vissa med en rät vinkel, andra med alla möjliga vinklar.. Trianglarna har uppstått vid en kraftig vind kombinerat med ett kraftfullt slagregn, vilket vi hade här för ett par veckor sedan. Dessa vattenväxter knäcktes helt enkelt då, och när de nu speglas i vattenytan så har det blivit alla dessa trianglar.. Trianglar som påminner mig om 'tragglandet' med Pytagoras sats, sinus och cosinus.. tangens och cotangens.. matematik som i sort sett nu är ett minne blott.. drygt 40 år sen.. fast a² + b² = c² minns jag faktiskt,, 'Pytagoras sats'.. Har aldrig använt något av detta i verkliga livet!

Lite 'vinklar' från viken.. de flesta går i svartvitt..

Finns även i 'original färgad' version..

Vissa strån klarade sig från att bli trianglar.. där blev det lite cirkelform istället..

Annars var det mest trianglar..

Sedan fanns det ju 'vanliga' speglingar också..

Tack för mig!

Inlagt 2015-12-26 19:39 | Läst 3070 ggr. | Permalink
Många härliga formationer, naturen är fantastisk, gillar nog mest andra bilden, så enkel o vacker, må gott, LO
Svar från ehrsa 2015-12-27 09:38
Hej! Kan bara hålla med, naturen överraskar en oftast positivt dessutom, det händer nog aldrig att man blir negativt överraskad i naturen, däremot vädret kan ju ibland bli lite negativt.. Tack! Lars Olov.
Hälsn!
Vem minns inte Pytagoras, och alla andra storheter. Men jag har heller inte använt dem i någon större mening. Även om jag till slut lyckades fixa mitt (höga) betyg i matte så var det aldrig riktigt min grej. Men, efter att ha sysslat med programmering sedan ca 1980 så har ju hjärnan ändå fått tänka i matematiska formler, för det är ju ändå det som mycket handlar om. Kanske överdrev jag lite nu. Kompilerat och länkat har jag nog inte gjort på 12-15 år, det finns det yngre förmågor som klarar bättre. Analys, Design, Arkitektur, Styrelsemöten, Styrgruppsmöten, politiskt spel och inte minst Kultur är ju lika viktigt, hur segt det än må vara. Bild nummer två vinner, med bild nummer ett på andra plats :)
Svar från ehrsa 2015-12-27 09:47
Hej! Ingemar. Pytagoras har antagligen satt sig i generna t.o.m. även fast jag aldrig använt den rent praktiskt.. men som en förståelse för olika matematiska sammanhang ihop med andra 'regler' som volymer x³ eller ytor x² och 'pi' t.ex. så fyller dom nog sina funktioner väl! Men man har nog tappat mycket av det matematiska eftersom man nästan aldrig behöver använda det.. Tack!
Hälsn!
Svante Lundgren var en av mina stora förebilder när jag började mitt fotograferade. Ett år vid havet innehöll en del liknande bilder men dom förekom även i andra böcker. Jag själv tog självklart en del bilder med samma motto. Spegelbilder, grässtrån med droppar o.s.v. Idag är det dock länge sedan jag försökte mig på dessa motiv.
Sten
Svar från ehrsa 2015-12-27 09:57
Hej! Det är ju kul att prova en massa olika varianter på ett motiv. Känns som det bara är fantasin som sätter stopp.. Naturen är ju alltid fantastisk hur man än väljer att fota den, men det är inte alltid man själv ser det fina, hjärnan måste liksom vara med på något sätt, att fota är ett bra sätt att skärpa sinnena lite extra, åtminstone för en stund i alla fall.. :-) Tack! Sten.
Hälsn!
Kreativ och vacker serie!/ Björn T
Svar från ehrsa 2015-12-27 09:59
Hej! Björn. Tack så mycket för det omdömet! Har inte 'sett' några bilder från dig på ett tag, började faktiskt undra lite.. men nu är du ju tillbaks! Bra!
Hälsn!
Khalad 2015-12-27 10:06
Har firat jul i Gbg med barnbarnen, då blir det lite omprioritering av vad som är viktigt för stunden :-) Nu bara en mellanlandning hemma, idag åker vi upp till Korsheden där den andra barnbarnskullen redan är så det blir nog rätt tyst ett par dagar till men allt väl. Önskar dig en god fortsättning på helgerna Jan!/ Björn T
Svar från ehrsa 2015-12-27 10:13
Tack för info! Låter trevligt, du får visa nån bild därifrån som visar om det kanske finns en vinterkänsla där.. här i Stockholm finns ju inget sådant alls (än).. En god fortsättning till dig också Björn!
Hälsn!
Läckra bilder - såg först ut som om du hade ritat på bilden efteråt, på något sätt. Inspirerande.//GöranR
Svar från ehrsa 2015-12-27 10:04
Hej! Näe inget är 'ritat' och inga pixlar är flyttade, det är endast beskärning och justerande av ljus, kontrast, och färger som gjorts. Ibland har man lite tur och ser kanske en bild i motivet, men man vet inte om det funkar förens man är hemma vid datorn, detta är kul! Tack! Göran.
Hälsn!
Jag skrev en kommentar i går men den måste flugit till himlen.
Du har haft en bild av dessa grafiska stråbilder som jag tyckte mycket om i en annan blogg..
Så då förstår du jag gillar dessa bilder...så lika men ändå olika...
Sköna speglingar tillika.
Gun-Inger
Svar från ehrsa 2015-12-30 00:17
Hej! Så kan det vara, den hamnade nog i 'cyberrymden'.. eller 'molnet' kanske.. :-) Jag måste erkänna att jag inte kommer på vilken bild du kanske har sett i en tidigare blogg, men det kan absolut vara så..? Speglingar tror jag är lite underskattat annars, känns som det finns väldigt mycket att experimentera med där, och även mycket att göra efteråt vid 'bildbehandlingen'! Man får ta fram fantasin.. Tack snälla Gun-Inger!
Hälsn!