Tillvarons fångade bilder..

Att spegla det jag gillar.

Idag 13:38 så kom sommaren..

Exakt då hörde jag med öppen balkongdörr skriet från en Tornseglare som flög förbi nära.. ett härligt läte som jag inte har hört sedan första halvan av augusti förra året.. Så nu har alla fågelarter kommit, Tornseglarna är sist anlända och känslan av sommar fullt ut kombineras alltid med att dom har kommit, inga Tornseglare ingen sommar.. vad än SMHI säger.. och det är nu bara att fälla stolen på balkongen bakåt och njuta.. med föreställningar ofta varje morgon och kväll i nästan 3 månader.. Och jag har ju länge 'tjatat' om detta magiska datum '20 maj' när dom alltid kommer.. och så blev det även i år! Fantastiskt! Men förra året kom dom faktiskt 3 dagar tidigare, troligen beroende på den extremt tidiga och varma våren då.. Så de 5 senaste åren som jag kollat när dom anländer så har det varit exakt 20 maj, utom förra våren som var allmänt crazy.. Snacka om att vara 'kalenderflyttare'.. Och dom har varit i luften hela tiden sedan dom lämnade bona här under takplåtarna i augusti förra året.. En fantastisk fågel! Jag spanade mycket mot himlen igår för att se några eventuella 'förtrupper' men icke.. Här kommer de första bilderna på dessa nyanlända individer fotat med 50 mm. för att vara säker på att få med dom.. 6 individer såg jag som flög runt på himlavalvet här.. Det kan bli en och annan ytterligare bild under sommaren..

   

Glad sommar nu..     Tack för mig!

Postat 2019-05-20 14:38 | Läst 738 ggr. | Permalink | Kommentarer (14) | Kommentera

i synk..

..med tillvaron.. kanske är det viktigt? Jag är skeptisk.. här fångat i Stockholms city.

Ändå lite synk.. med tillvaron..

Hyfsad synk med tillvaron.. färgmässigt..

Bra synk med tillvaron..

Tack för mig!

Postat 2019-05-19 18:41 | Läst 528 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Snurrigt värre..

Dom finns ju där men är svåra att se utan en kamera, 'vårens virvlar'.. fungerar bäst att 'se' med en vid vidvinkel och en mjuk handled.. och sittandes på en cykel.. Man ser ju då och då 'dragningar' uppåt/neråt på träd här på bloggen, och det kan bli rätt så fint! Här är istället mestadels 'vridningar' sidledes och horisontellt (utom den sista bilden), där fokus fastnat på ett träd eller annat samtidigt som jag cyklar framåt så vrider jag kameran mot trädet under exponeringen.. trädet hamnar i mitten på en cirkel om jag träffar rätt.. annars så hamnar något annat i mitten.. det är lätt att missa! På 1/5 sek. så hinner mycket vrida sig i bilden även om jag cyklar rätt så sakta.. Fotograferat på Djurgården i Stockholm med ett 14-24 mm. inställt på 14 mm. och minsta bländare som här var f/22 och slutartiden 1/5 sek. och lägsta ISO som är 'LO 1,0' på Nikonspråk, motsvarar ISO 50.

Så här ser en virvel ut, utan något träd i 'snurren'..

Här har jag ibland lyckats få ett träd i centrum på den horisontella vridningen, där också fokus sitter, ibland har centrumet hamnat vid sidan om trädet.. den lilla vridningen görs på fri hand (höger hand) medans jag cyklar..

             

Tack för mig!

Postat 2019-05-18 22:15 | Läst 589 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Tsunamivågor..

Så är minnesplatsen utformad efter den svåra naturkatastrofen vid Julen 2004, när så många människor dog i sydostasien.. Minnesplatsen för de 543 Svenskar som avled finns ute på Djurgården vid bilparkeringen nära Blockhusudden. Inte förrän i år så ser den färdig ut med sina gröna 'vågor' som rullar in, eller kanske ut.. En rätt så stor minnesplats i utbredning, och som dessutom liknar en labyrint.. tycker jag! Det blev fint nu när allt är grönt! 323 av de avlidnas namn finns ingraverade i mitten här, på något som ser ut som brons eller kanske mässing. Det är den danska konstnären Lea Porsager som skapat denna minnesplats. Själv har jag ingen i min närhet som blev 'drabbad', men känner några som var i Thailand när det hände, och känner även en av de tandläkare som var med vid den svåra identifieringen av de omkomna efteråt. Här fotat med 14-24 mm.

Tack för mig!

Postat 2019-05-17 09:51 | Läst 773 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Undrar vad klockan är på Månen..

Tiden går olika fort uppe i rymden jämfört med här på jorden.. vet ni det? Redan Einstein kunde förutsäga detta.. det är imponerande! Går att läsa om här! Tiden går långsammare nära en tung 'himlakropp', och Jorden är mycket tyngre än Månen.. hur mycket väger man på månen, och även på våra andra himlakroppar går att kolla här! Bara att fylla i din vikt där.. 'Vårat' GPS system har ju många satelliter som positionerar oss ofta och väldigt exakt när vi förflyttar oss här på Jorden, men det fungerar bara om satelliternas klockor går exakt lika jämfört med klockorna här på Jorden.. och där ute i rymden så går också klockorna lite snabbare eftersom dom är en bit från Jorden, och måste därför med jämna mellanrum justeras.. och det gör man från en 'central' i USA.. Fotat från min balkong med 200-500 mm. och ibland även med ett TC 1,4 II.

Så om jag nu har förstått allting rätt (?) så går tiden snabbare på månen.. här illustrerat av kyrkklockorna på Högalidskyrkan en mörk kväll när månen råkade passera straxt intill den 21/1 2019 och tiden tycks ha varit c:a 17:35.. och bilderna är inte manipulerade, bara redigerade..

Tiden här vid klockan går alltså långsammare..

Och här på månen går den snabbare..

   

Har nån några frågor så fråga inte mig..    Tack för mig!

Postat 2019-05-11 22:38 | Läst 1560 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera