Att spegla det jag gillar.

Kanske den optimala 'kombon'..

Det känns lite så, nu när jag har 'optimerat' min lilla och lätta Z50 med ett likaså lätt AF-S NIKKOR 300mm f/4E PF ED VR . Det objektivet väger endast 755 g. Och ihop med Z50 som har en APS-C sensor så väger de två tillsammans 1,2 kg, men ökar något lite eftersom FTZ-adaptern behövs (har inte hittat vad den väger..), och det ger en brännvidd på 450 mm. med f/4. Och när jag dessutom kopplar på min extender x1,4 II  som väger c:a 190 g. så blir sammanlagda vikten ungefär 1,5 kg. och brännvidden ökar till 630 mm. och får då f/5,6 som största bländaröppning istället för f/4 utan extendern.

Alltså endast c:a 1,5 kg. sammanlagt för att ändå nå 630 mm. dessutom med synnerligen hög optisk prestanda (har testat lite idag i uschligt väder) även med extendern.. och även på största bländaröppningen då på f/5,6 och det är inte dåligt! Fokus kändes hyfsat snabb även med extendern, men givetvis lite snabbare utan den.. 300 mm. 'PF' kostade 19 890:- på Scandinavian Photo.

Här är till vänster en Nikon D800E med ett 200-500 mm. f/5,6 som då väger 3,3 kg. och 'når' 500 mm. som mest. Till höger Nikon Z50 + FTZ adapter + extender 1,4 II + 300 mm. 'PF' och ger f/5,6 och som då väger c:a 1,5 kg. Det skiljer alltså c:a 1,8 kg mellan de två olika koncepten.. Den skillnaden känns kan jag lova!

Här är 200-500 mm. objektivet utdraget till 500 mm. Kameran närmast ger 630 mm..

Fler bilder tagna idag med mitt 300 PF på Z50, här utan extender och det blir då 450 mm. f/4

Här är det också med extendern 1,4 II fotat med största bländaröppningen f/5,6

Steglitserna i mitt närområde, det regnade lätt men blåste rejält.. ISO låg på 2500 - 9000.

Lite snö dessutom..

Tack för mig!

Inlagt 2020-11-19 22:57 | Läst 1214 ggr. | Permalink
Fina kameror och objektiv du har. 200-500har min svärson så det har jag känt på. (tungt) 300/4 har en kompis så det vet jag hur lätt och fint det är. Jag har objektivet som kom före. Jag är nöjd med det och tycker AF är snabbare nu när jag har det till D750.
Många fina bilder på steglitsen. Den är otroligt vacker. Du har en del i arkivet nu.
Sten
Svar från ehrsa 2020-11-20 09:52
Hej! Intressant att du sett och känt på båda! Och jag kan hålla med om dina slutsatser fullt ut! Tyngden på 200-500 avskräcker ibland att ta det objektivet.. Jag promenerar ofta en hel eftermiddag eller ett par timmar i alla fall.. och det känns när kameran och objektiv väger 3,3 kg.. 1,5 kg. som Z50 + 300 mm. PF väger är ju mindre än hälften, det kan man gå med en hel dag! Jag har varit sugen på det här objektivet sedan det kom.. fick ju en del pengar från försäkringen på min båt som stals förra vintern, här försvann hälften av dom pengarna.. Ja, i brist på 'riktiga' vinterfåglar så duger Steglitsen bra.. Det var också rejält tuffa förhållanden när dessa bilder togs igår.. Tistlarna var som svajmaster i vinden! Tack! Sten.
Hälsn!
Hej Jan - tillykke med dit nye objektiv.
Billederne af Steglitserna er super alle sammen.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Har du märkt hur texten ser ut när man använder "Ny Bred Layout" i motsats till vanlig "Bred Layout"?
Svar från ehrsa 2020-11-20 09:57
Hej! Det här objektivet imponerar på mig, så litet och lätt, dessutom fina optiska prestanda! (har bara fotat igår i ruskigt väder..) Idag skiner solen så jag ska straxt ut och fortsätta provfotografera! Steglitsen är fin, men jag hoppas på lite 'vinterfåglar' snart, jag tänker då på Sidensvansar, Domherrar, och Grå/Grönsiskor.. Ja, det är nått konstigt med texten nu, texten lägger sig inte som jag vill.. och det går inte att ändra på heller! Vi får se framöver, kanske det ändras? Tack! Erik.
Hilsen!
Grattis, jag är också på väg till ett 300pf. Den är såpass lätt så den fungerar med min stegmotor så jag kan ha den till bl.a astrofoto, fungerar fint till fjärilar mm samt att den ska fungera som komplement till 200-500 för fågel. AF ska vara snabbare än 200-500 utan TC och med ska det inte vara så stor skillnad. Tror det är ett utmärkt komplement i verktygslådan som det så modernt heter nu för tiden. Bilderna ser ju fina ut. Jag väntar dock på något under 15, därför tar det lite tid. Såg att Mattsson hade ett begagnat nu för 15999 men tycker det är för lite skillnad mot ett nytt
Svar från ehrsa 2020-11-20 10:06
Hej! He he, vi tänker lika ibland.. :-) Mitt första intryck är att det är kanske bättre än förväntat, men åtminstone lika bra som förväntat! Har varit sugen på det här objektivet sedan det kom ut.. Nu med Z50 (APS-C) så blev anledningen ännu större att skaffa det! Det är mitt dyraste objektiv hittills som jag köpt, nr.2 var mitt 80-400 mm. som köptes begagnat för 18 000:- Jag fick ju en del försäkringspengar för min båt som stals förra vintern, så hälften av dom pengarna gick till det här nya objektivet.. Och det känns ruskigt bra hittills! Har ju bara testat det i riktigt busväder igår.. idag skiner solen, och inte ett moln på himlen! Närgränsen verkar vara väldigt bra dessutom, även med extendern! Håller med dig om allt som du skriver om objektivet! Tack! Peter.
Hälsn!
Hej,
ja det ser ut som en väldigt lovande kombo och med den vikten förstår jag om det blir din favorit att bära runt på unde promenader. Steglitserna är riktigt fina och man kan ju t o m se på dem att det blåser. Fint också med regn eller om det är snö som man ser i bakgrunden.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2020-11-20 10:12
Hej! Har varit sugen på det här objektivet sedan det kom för några år sen.. och det verkar vara minst så bra som jag hoppats på! Känns fantastiskt att nå så långt i brännvidd med en så liten och lät 'kombo'! Steglitserna var svåra igår i busvädret, det var rena rama svajmasterna dom satt på, och dessutom 'regnmörka' skyar.. så det kan finnas lite rörelseoskärpa hos fåglarna här.. Just här är det lite regn som blåser lite på snedden.. Snö kom det lite senare, när det var ännu mörkare! Steglitserna är bra som motiv tills 'vinterfåglarna' förhoppningsvis visar upp sig.. snart! Ska ut och spana straxt i solskenet! Tack! Lena.
Hälsn!
Lustigt !
I går em. fick jag hem mitt. Kände att jag ville ha ett lättare "paket". Det kommer säkert att göra sig bra tillsammans med Z6
Hoppas på lite test i helgen. Men det kommer att bli ovant då jag är väldigt svag för att använda zoom.
Dina bilder blev ju jättebra !
ing-marie
Svar från ehrsa 2020-11-20 10:21
Hej! Ha.. jag hämtade mitt på 'Coop' Zinken på förmiddagen igår.. :-) Riktigt roligt att du också har skaffat det här objektivet! Jag har varit sugen på det sen det kom ut för några år sen.. och det känns minst så bra som jag hoppats på! Då måste jag hålla koll på dina kommande bilder för att se vad du lyckas 'klämma ur' det objektivet.. tror det blir fint med din D500, men även med Z6, absolut! Har du en extender? En x1,4 verkar fungera bra ihop med det här objektivet! Man får ju ändå f/5,6 även när extendern är monterad, det är inte dåligt! Hur bakgrundsoskärpan ser ut vet jag inget om än.. Får titta på dina kommande bilder där!

Min HP-dator har jag inte fått tillbaks än.. 'webbkameran' som inte fungerade byttes ut, ändå fungerade den inte.. så dom fick beställa en ny speciell sladd till den.. sen vet jag inget mer, men den är nog snart klar att levereras hit igen! Vi får se.. Tack! Ing-Marie.
Hälsn!
Låter verkligen som du fått en perfekt combo för ditt fotograferande. Desto äldre man blir önskas en lättare utrustning. Inte så roligt när man låter bli att ta med kameran på promenader för det känns för tungt och bökigt. Mitt första tele var ett 70-300 is usm ett lätt objektiv som funkar både som tele och även ger fin bokeh. Så småningom investerade jag i begagnade L-objektiv, som köptes genom köp och sälj-sidan här på fotosidan. De är tyngre och får ofta stå över. Fina bilder på steglisten som är en sådan liten vacker fågel. Har sett den här ibland, men inte vanlig. Ha en fin dag!
Svar från ehrsa 2020-11-20 10:33
Hej! Ja, det här kändes väldigt bra! Lättare än så här kan det nog inte bli om man inte går ner ännu mer i sensor/kamerastorlek! Dessutom fungerar det här objektivet ihop med alla kameror jag redan har, och med en extender 1,4 så fungerar ojektivet riktigt bra ändå, och bländaren ändras då från f/4 till f/5,6 och det är inte dåligt! f/5,6 har även mina två andra telezoomar som största bländaröppning, men dom har inte 630 mm. brännvidd som den här nya 'kombon' har.. De andra telezoomarna har 80-400 mm. och 200-500 mm. i brännvidd där båda har f/5,6 i största bländaröppning dom också. Det är som du säger, blir det för tungt så blir objektivet ofta kvar hemma.. så är det med mitt 200-500 mm. här! Även om det också är ett bra objektiv! Tack! Yvonne.
Hälsn!
Ser ut som en smidig kombination för det ska inte vara för tungt då börjar våra gamla kroppar klaga tror jag! Du tog fina bilder på vacker fågel!
Svar från ehrsa 2020-11-20 11:20
Hej! Känns väldigt bra den här kombinationen! Lättare går det nog inte att hitta om man inte ska gå ner i sensor och kamerastorlek.. Jag har alltid kameran hängande diagonalt över ena (eller andra) axeln, och vikten på min 'nya' kombo stör inget alls kände jag redan igår.. det bådar gott för framtiden! Jag kan 'förnimma' viss liten nackproblematik om jag bär för tungt.. ja vi blir ju inte yngre tyvärr.. :-) Fåglarna blev bra här, trots eländiga förhållanden.. Tack! Dan.
Hälsn!
Många fina bilder på steglitsarna . Det är en väldigt vacker liten fågel. Din nya lätta kombo är svårslagbar skulle jag tro.

Hälsningar Jörgen
Svar från ehrsa 2020-11-20 16:40
Hej! Steglitserna är verkligen fina och finns här i omgivningen året runt, men brukar synas bäst just den här årstiden! De här 'prydnadstistlarna' som dom sitter på här brukar vara populära i nån månad eller två sen brukar fröerna vara slut.. så man får passa på att fota dom nu! Kunde göra det även idag i ett bättre ljus, och då körde jag mestadels utan extendern vilket borde kunna ge ännu bättre bilder, jag har inte tittat på dom än.. Det blev i alla fall 'låg-ISO' jämfört med igår.. Z50 + 300 mm. pf ger 450 mm. brännvidd, det kommer man långt med också! Tack! Jörgen.
Hälsn!
Hej grattis! vilket bra köp, 300 har ju fått mycket god berömmelse har jag läst på diverse forum. Har själv vart sugen på det objektivet just för snabb Af precision samt fast bländare. Men det är ju 300 och jag vill ju ha så långt som möjligt så kör ju med 200-500. Får ju då 750mm på D500 :)

Hehe visst är 200-500 lite klumpigt men man vänjer ju sig. Går ju med det ihop med D500 i höger hand när vi vandrar (typ jämt) :)
Ser att du har tejpat motljusskyddet. Har ditt också gått sönder i fästet?
Fotograferade en havsörn som flög ovanför mig samtidigt som jag går rakt ner från ett litet berg.... Allt klarade sig men motljusskyddet blev aldrig bra efter det. Så har fått tejpa fast det på objektivet med eltejp :)

Så till bilderna. Riktigt fina bilder allihop och mycket intressant/kul läsning :)

Ha de gott!
Svar från ehrsa 2020-11-20 17:07
Hej! Tack! Ja, det känns som ett 'helt rätt' köp eftersom jag har både fullformat och Z50 med APS-C sensorn (troligen samma som din D500), så det blir ju hela 450 mm. med Z50 och med extendern (1,4 II) blir det hela 630 mm.. och ändå f/5,6 och det kommer man långt med! Bilderna ovan togs med extendern också, i riktigt busigt och grått novemberväder.. fotade med 'kombon' idag också, men nu var det mestadels soool.. och 'låg-ISO', men jag har inte hunnit titta på dom bilderna än.. Men det är ingen fast bländare som du råkade skriva här ovan.. det är f/4 men blir f/5,6 när 1,4 extendern används, men det är ju samma som 200 - 500 mm och även mitt 80 - 400 mm. har.. och det fungerar ju!

Det är mitt dyraste objektivköp hittills, men känns riktigt bra efter dagens fotorunda i mitt 'närområde'.. Steglitser bjöd på sig ännu bättre idag.. Så i brist på andra 'vinterfåglar' som brukar kunna dyka upp även här, så får man hålla till godo med Steglitser.. det får jag stå ut med.. :-) Har du D500 + 1,4 extender + 300 mm. PF så får du ändå 630 mm.. och 1,5 kg- lättare och 2--3 dm. kortare 'kamerakombination'.. kanske får du med hela örnen dessutom då.. :-))

Nej, motljusskyddet har inte gått sönder! Jag har alltid mitt 200-500 mm. hängande diagonalt över ena axeln, det är enda sättet jag kan tänka mig bära en kamera med ett tele på.. båda händerna blir fria då.. sen får man växla axel när man blir trött så klart! Fungerar extremt bra, och man blir snabb att bara dra upp det och sikta! Men, det 'plastiga' motljusskydet 'väsnas'.. det blir som en 'resonanslåda' när/om det skrapar mot byxans utsida eller nån gren, och kan skrämma de fåglar man vill fota! Skyddet är av 'Neoprenetyp' och köpt som 'knäskydd' på Apoteket. Eltejpen klämmer fast det mjuka skydet lite extra! Jag har haft det i kanske 5-6 år nu! Blev tipsad om det av en tidigare bloggare här som nu inte har bloggat på kanske 5 år.. Det fungerar ypperligt! Tack! Joakim.
Hälsn!
Joakim88 2020-11-20 17:32
Klart det känns bra, är avis ;)
5,6 är helt okej för 630mm med extendern helt klart.
Jag menade ju att objektivet i sig utan extendern är ett fast f4, alltså fotar du med objektivet bara så har du ju f4. Det var så jag tänkte :)

Hehe tror du klarar dig fint med steglisterna här, sådana har jag inte sett här än...
Jo de e också sant, 630mm ja då borde jag ju få med hela örnen :-)

Okej, ja mitt gick ju fästet sönder på så fått tejpa fast det. Men det sitter ju som ett smäck.
Annars är ju din lösning riktigt bra!
Svar från ehrsa 2020-11-20 18:29
Idag körde jag nästan hela eftermiddagen utan extendern, men istället hade jag då f/4,5 istället för största bländaröppning som då är f/4 och då var det för 'principen' att alla objektiv brukar tjäna något lite i skärpa på att bländas ner något lite.. Ska ändå framöver testa att endast använda f/4 för att se hur bra skärpan blir, jag tror det också blir bra! Objektivet känns bra rent optiskt! Nu har jag tittat på dagens bilder, det ser skarpt ut med det låga ISO som dagen bjöd på! De första bilderna jag tog på Steglitser idag så hade jag fortfarande extendern monterad (630 mm.), men jag fick backa.. Steglitsen fick inte plats i bilden, jag var för nära.. kanske bara 2 m. ifrån, det är ju ingen zoom.. lyxproblem kanske..
:-)
Hälsn!
Kanonbilder på Steglitsarna, betydligt bättre än senast högisobilderna:)
Går inte att klaga på skärpan här inte..

När det gäller lindning på motljusskyddet har jag länge kört med "gevärstejp".
En camomönstrad vävtejp som påminner om elastisk binda. Nån forma av klistrig
yta som håller fast tejpen men avtagbar utan rester..Har det på stativbenen(övre delen)
och på motljusskyddet och delen närmast efter. Slipper skavränder på grejerna. Tappar dock lite färg efter ett tag så brukar byta då och då, mest för syns skull ;)
Hade det i 9 år på mitt förra nikon 200-400/4 och det såg ut som nytt när det bytte ägare.
Mvh/Gunte..
Svar från ehrsa 2020-11-20 18:44
Hej! Ja, Steglitserna här blev bra trots det ruskiga vädret.. det kan knappt bli värre förhållanden! Det blev som 'svajmaster' i vinden dessa höga Tistlar.. Men det fungerade fint trots högt ISO även här! Det tyder på ett optiskt väldigt bra objektiv! Det var ju ändå en extender monterad dessutom, de försämrar alltid det optiska en liten del.. Idag har jag också fotat Steglitser ännu närmare dessutom, och med lågt ISO, även utan extender.. Så det finns en del nya bilder med lägre ISO från idag att jämföra med i en kommande blogg! Kan ändå sammanfatta med att det här är ett 'kanonobjektiv' som verkligen kan sänka vikten och minska storleken på den kamerakombination du annars använder, och har du en 1,4 extender så blir det i alla fall f/5,6 som ändå är en rätt så normal största bländare i telesammanhang.. Låter bra med den där tejpen på motljusskyddet! Det behövs nånting som tar bort resonansen i det väldigt plastiga motljusskyddet så fort som man skrapar i något.. med det här mjuka skyddet som jag har så blir det helt tyst när man går emot något.. fungerar väldigt bra! Tack! Gunte. på söndag blir det sol igen, i alla fall här!
Hälsn!
Det tycks nog vara så att du har en lagom lätt utrustning nu och den levererar ju mycket fina bilder med fina detaljer i varje bild, och serien på Steglitserna visar ju detta och den fjärde bilden nerifrån gillar jag.

Som du vet så övergick jag till en mer lätthanterlig utrusning för några år sedan efter ett "fel köp av Tamron 150/600 mm. som hade en vikt på nära 2 kg. men nu har jag min Panasonic GX8 och om jag skall fota fåglar eller insekter så köpte jag ett Lumix 100/400 mm. och tillsammans så väger de 1,5 kg.
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2020-11-22 10:55
Hej! Ja, det här '300 mm. PF' objektivet har jag varit nyfiken på sedan det kom ut! Det har fina optiska prestanda och fungerar väldigt bra ihop även med min extender x1,4, den kombinationen ger f/5,6 som är mycket bra! Det är samma största bländaröppning som mina 'telezoomar' har! Nu är det 1 år sedan jag köpte min Z50 med APS-C sensor vilket gör att det blir en brännvidd x 1,5 med de tidigare 'F-objektiv' som jag har, likaså med mitt nya '300 mm. PF', det här gör ju att har jag Z50 + 300 mm. så blir det 450 mm. i brännvidd! Det blir väldigt lätt dessutom, c:a 1,3 kg, och f/4.. Och sätter jag dit extendern så blir det 630 mm. och väger då c:a 1,5 kg. och f/5,6.. Det känns fantastiskt, och det levererar väldigt bra bilder har jag nu sett! I förrgår kunde jag fota i solsken så nu har jag testat det också! I kommande blogg kommer fler bilder på Steglitser men nu med 'låg-ISO'..

Jag vet inte hur stor sensorn är på en Panasonic GX8, men det låter förträffligt att du kan få så låg vikt som 1,5 kg. du också! Det blir mycket roligare att gå ut med kameran när man knappt känner av den.. så är det med min nya 'kombo'! Min gamla och stora 'kombo här ovan är ju egentligen alldeles för tung! 3,3 kg väger alldeles för mycket.. men även den levererar fina bilder så klart, men är jag ute en hel eftermiddag så vill jag numera inte ha så tungt.. förstår att Tamron 150-600 mm. kan kännas som ett felköp.. det är alldeles för tungt. det också! Idag skiner solen här så nu är det dags att gå ut.. Tack! Stig. Ha det så bra!
Hälsn!
Fina bilder igen Jan.
Fast nu väckte du ett habegär hos mig
Verkar vara ett fint objektiv, jag har Nikon 200-500 och gillar det men det är tungt på axeln efter ett par timmar.
Favoritobjektivet är Nikon 70-200/2,8, jag har en 2,0 konverter till det men den används mycket sällan.
Jag måste ta mig i kragen och vandra ned i Tanto...
Svar från ehrsa 2020-11-23 17:27
Hej! He he, ja det här objektivet '300 mm. PF' f/4 har jag varit intresserad av sedan det kom ut för några år sen, man kunde visa att ihop med en extender x1,4 så blev det ändå riktigt bra och skarpa bilder, där den kombinationen ändå förblev både litet och lätt! Och ett fast tele så här ger alltid högre bildkvalitet än vad ett telezoom kan leverera! Och med en 1,4 extender så blir största bländaren ändå f/5,6 samma som på ett 200-500 mm. det är inte dåligt! Och det lilla 300 mm. objektivet ger ju ändå 420 mm. ihop med x1,4 extendern på en FF (fullformat) kamera, det är inte heller dåligt! Råkar man sen ha en Z50 (APS-C-kamera) som jag har sedan ett år tillbaks, så blir det ytterligare x1,5 i brännvidd och som då blir 630 mm.. som i beskrivningen ovan! Och bildkvaliteten känns riktigt bra! Jag är dock skeptisk till extender med 2 gångers förstoring, det brukar påverka den optiska kvaliteten lite för mycket.. och man blir missnöjd! Tror det förändrar bländaren också med 2 stegs 'försämring'.. men sånt måste ju testas så klart! För mig var det just det lilla och lätta formatet som jag insåg skulle passa min likaså lätta och lilla Z50 kamera som 'handsken'.. och det gjorde den verkligen, dom 'gifte sig' direkt! Och det här objektivet är ju egentligen ett FF-objektiv så den passar ju bra där också så klart! Men jag har inte hunnit testa objektivet så mycket på mina fullformatskameror än, men det kommer också att ske framöver! Och det blir ju som sagt 300 mm. utan en extender på en sån kamera, och 420 mm. ihop med en x1,4 extender! Och det räcker ofta även som fågelobjektiv, är bildkvaliteten riktigt bra (det tror jag) så går det ju fint att beskära ytterligare dessutom.. Det är ett riktigt bra objektiv i alla fall, som verkligen hjälper till att få ner vikten jämfört med ett 200-500 mm.. Jag promenerade idag på Djurgården i 2 timmar bl.a. till Isbladskärret, och hade då Z50 + 1,4 extender + 300 mm. PF, och jag behövde inte ens byta axel där kameran hängde diagonalt ner mot höften.. ändå hade jag tillgång till 630 mm. i brännvidd, med f/5,6! Hade jag haft liknande brännvidd på en fullformatskamera så hade det vägt 3,5 kg (med 200-500 mm.). istället för de 1,5 kg som det här vägde! Vet inte om du såg min senaste blogg om mitt 300 mm. PF annars finns en länk här: https://www.fotosidan.se/blogs/ogonblicksstunder/runt-hornet-i-mitt-naromrade.htm

Runt Tanto och dess närområde finns en hel del att fota om man smyger runt lite, men själv väntar jag på att lite vinterfåglar ska dyka upp som Sidensvansar och Grå/Grönsiskor och gärna nån Domherre.. men hittills har det varit brist på dom, men dom kommer nog om det blir kallare framöver.. Tack! Bengt.
Hälsn!
Kul med nytt objektiv :)
Ja 300mm PF ska vara ett riktigt bra objektiv, snabbt och skarpt och lätt att bara med sig, och fungerar bra med 1.4x extender
Fina bilder på steglitserna :)
Mvh
Fredrik
Svar från ehrsa 2020-11-25 10:38
Hej! Ja, jag har varit sugen på det här objektivet sen det kom ut för några år sedan! Och det verkade redan då fungera fint ihop med en 1,4 extender! Och det gör den verkligen fortfarande! Men det är just 'vinsten' med att det blir så bra kombination ihop med den likaså lätta och lilla Z50 som gjorde att jag slog till nu! Jag når 630 mm och f/5,6 med en extender på det objektivet, och det är ändå väldigt lätt med sina 1,5 kg! Jag kan cykla obehindrat med den kombinationen som jag gärna gör sommartid, och att promenera mycket som jag gör nu är hut enkelt som helst, behöver inte ens byta axel där den hänger diagonalt från axeln och ner mot 'andra' höften! Hur skönt som helst! Tar jag bort extendern så får jag ändå 450 mm. och f/4 och det väger då endast c:a 1,3 kg.. Sen har jag ändå inte hunnit prova hur den är med mina FF-kameror, och det är ju det som objektivet ändå är konstruerat för! Tack! Johnny.
Hälsn!