Att spegla det jag gillar.

Motljusets tid.. 📾

***

Det Àr nu denna Ärstid som man kan hitta fina motljusmotiv, om man passar pÄ nÀr solen stÄr extra lÄgt, gÀrna mot en mörk bakgrund.. Bilderna hÀr Àr fotade i Tantolunden/Drakenbergsparken pÄ Södermalm i Stockholm, nu i okt./nov. med en Nikon Z50 + F 80-400 mm. & en Iphone 12. Hösten har ju varit ovanligt varm hÀr med endast lite nederbörd.. Och det tycks fortsÀtta sÄ! Men för 6 Är sen idag var det annorlunda.. Snösmockan i nov. 2016 & dagen efter.. 

**

HÀr en boklÀsande man som fÄngat de sista solstrÄlarna lutandes mot ett trÀd i parken.. (20:e okt.)

 

**

I lunden bland kolonilotterna.. Dansande smÄ myggor i sista solstrÄlarna, eller 'flygande rosetter' som Ing-Marie S. sÄ fyndigt döpt dom till för flera Är sen.. Minns att jag sjÀlv kallade dom 'Tingeling' i 'Peter Pan'.. Dom har kanske en vingbredd pÄ 15 mm..

 

       

**

'Murgrönegubben', en rejÀl vÀxt som blommor 'kraft/praktfullt' sÄ hÀr i okt./nov. och med en stark doft som kÀnns minst 5 meter ifrÄn, vÀlbesökt av insekter.. Södra sidan av 'Tantoberget' hÀr.

   

Tack för mig!

Inlagt 2022-11-09 19:40 | LĂ€st 538 ggr. | Permalink
HÀftig bild pÄ murgrönemannen med stadsvyerna i bakgrunden och de fina smÄ rosetterna blir effektfulla i motsljus. Jag tycker inte det varit sÄ mycket sol pÄ sistone men det kanske har varit fint en del vardagar och sÄ har jag inte tÀnkt pÄ det nÀr jag jobbat.
HĂ€lsningar Lena
Svar frÄn ehrsa 2022-11-10 11:52
Hej! Murgröna tycker jag Àr vÀldigt fint, dom vissnar ju aldrig (bara pÄ min balkong, och varje Är..), och Àr gröna Äret runt! Det finns ett par andra trÀd bland kolonierna hÀr som ocksÄ har fÄtt liknande bevÀxning, men den hÀr 'mannen' Àr klart störst! Gillar ocksÄ att dom blommar in i november, med stark doft och en mÀngd med insekter! Det Àr inget man förvÀntar sig den hÀr Ärstiden.. 'Rosetterna' Àr ocksÄ vÀldigt trevliga, dom syns ju Àven om det varit minusgrader, bara det finns en liten solstrimma som dom kan fÄ 'dansa' i.. kul att testa fokus med ocksÄ, och det funkar ju oftast pÄ nÄn av individerna som ÀndÄ rör sig hela tiden.. de första bilderna pÄ de flygande rosetterna sÄ har jag lite lÄngsammare slutartid, och de blir lite 'bÀttre' Àn de med kortare slutartid, deras vingar har ett visst 'sudd' dÄ och syns mycket finare upptÀckte jag hÀr! De hÀr insekterna kan man se hela vintern bara det Àr fint vÀder med nÄn lite vÀrmande solstrimma..

Jag har absolut haft mer sol den hÀr hösten Àn vad jag brukar ha, det kÀnns fint! Den mörka Ärstiden kan vara rÀtt jobbig annars, mycket för att eftermiddagarna mörknar sÄ snabbt.. Ett litet varv i mitt 'nÀromrÄde' Àr allt jag brukar hinna.. IgÄr var det en flock Sidensvansar hÀr igen 40 meter frÄn 'min' fastighets gavel, om jag tittar ut Ät vÀnster frÄn min balkong! Dom kÀkade gamla RönnbÀr som mörknat, ihop med Björktrastar.. Tack! Lena.
HĂ€lsn!
HÀftiga motljusbilder och bilderna pÄ myggorna blev effektfulla, lÀnkarna till snöovÀdret hade mÄnga fina bilder bland annat pÄ Steglitserna som ocksÄ kÀmpade i snöovÀdret, "Murgrönagubben" Àr ocksÄ fantastiskt fin
Ha det gott/Stig
Svar frÄn ehrsa 2022-11-10 12:09
Hej! Ja, det finns mÄnga tillfÀllen till fina motljusbilder den hÀr Ärstiden, egentligen tycker jag nog att oktober ofta Àr bÀst pÄ hela Äret rent fotomÀssigt, men det hÀnger ocksÄ mycket pÄ vÀdret sÄ klart.. Mulet och regn gör ju ingen glad.. inte nÀr man vill fota i alla fall! I Är har det hittills varit tvÀrtom hÀr. Murgrönan hÀr pÄ sin Lönn Àr fantastisk, och den Àr vÀl just nu i sin slutfas av blommning.. bara det Àr ju fantastiskt! Ja, jag tyckte det passade att visa med lÀnkarna hur det ocksÄ kan vara samma datum som nu fast Är 2016, och skillnaden Àr ju pÄtaglig.. Ett 'extremvÀder' dÄ som jag inte har varit med om tidigare i alla fall! Men det var rÀtt kul det ocksÄ.. Tack! Stig. Ha det sÄ bra!
HĂ€lsn!
Pittoreskt med grönskan och kolonin med storstan i bakgrunden..
HaD/Gunte..
Svar frÄn ehrsa 2022-11-10 12:28
Hej! Ja, det finns riktigt trevliga omrĂ„den hĂ€r nĂ€ra mig, utan nĂ€rheten till dom sĂ„ hade jag inte bott hĂ€r.. Det du ser pĂ„ andra sidan Årstaviken hĂ€r ovan Ă€r egentligen utanför 'storstan', det Ă€r snarare 'nĂ€ra förorter' som Årsta och Liljeholmen du ser. HĂ€r Ă€r en tidigare blogg dĂ€r jag gick ett varv runt Årstaviken som kan ge en bĂ€ttre överblick, kanske.. https://www.fotosidan.se/blogs/ogonblicksstunder/runt-viken.htm . Tack! Gunte.
HĂ€lsn!
Vackert med myggorna. I Danmark har vi liknade gubbar, murgröna upp i trĂ€den, vet inte om det Ă€r helt riskfritt för ett av vĂ„ra trĂ€d dog förra Ă„ret och grannen sĂ„gade ner det i Ă„r, jag behöll tvĂ„ meter av den sĂ„ att enbart ”gubben” fick vara kvar. Men jag vet inte om det var murgrönan som kvĂ€vde det. Konstigt nog sĂ„ blommar inte vĂ„r murgröna, det gjorde det pĂ„ ett stĂ€lle för 6-7 Ă„r sedan och som sagt det var helt fullt med insekter men det var det sista vi har sett av blomning, fastĂ€n vi har murgröna nĂ€stan överallt mot grannen, typ 30-40m
Svar frÄn ehrsa 2022-11-10 12:51
Hej! De dÀr smÄ 'myggorna' som 'ofta' syns dansande i nÄn solstrimma nÀr det inte blÄser den hÀr Ärstiden, borde du hÄlla utkik efter! Dom Àr roliga att försöka fokusera, och det funkar faktiskt rÀtt fint med ett tele sÄ hÀr! Dom kan du se hela vintern vid sol och stilla vÀder Àven vid minusgrader! Och jag har upptÀckt nu att dom blir 'bÀst' med en liten 'halvkort' slutartid (c:a 1/160 sek.) sÄ att vingarna fÄr ett litet 'sudd' som i mina första bilder pÄ dom hÀr, dÄ syns dom bÀst pÄ bild!

Murgrönan Àr fantastisk sÄ hÀr, det finns ett par fler sÄna i koloniomrÄdet hÀr, men denna Àr klart störst! En fantastisk vÀxt som ocksÄ blommar sÄ hÀr sent och doftar kraftfullt som ocksÄ insekterna tycks gilla, det mÄste man ju sjÀlv ocksÄ gilla sÄ klart! SjÀlv sÄ dör mina murgrönor pÄ balkongen varje sommar.. det blir för varmt, trots markis och bra med bevattning.. Troligen Àr det nÄn annan sort!? Jag tror att den hÀr murgrönegubben blommar varje Är, men jag Àr ingen expert.. Tack! Peter.
HĂ€lsn!
Murgrönemannen har jag inte hittat till Ànnu, men det finns mÄnga delar av Södermalm jag inte besökt Ànnu.
Utökar promenerandet nu som pensionÀr sÄ jag ska nog hitta fram
MÄnga fina bilder som vanligt, den lÀsande mannen verkar ha det gott.

Mvh Bengt
Svar frÄn ehrsa 2022-11-10 18:34
Hej! Murgrönan hittar du halvvĂ€gs i slĂ€nten mot Årstaviken dĂ€r, nedanför 'Tantoberget'. Det finns 2 horisontella promenadstrĂ„k i olika nivĂ„er utefter slĂ€nten dĂ€r, förutom bilvĂ€gen upp till 'toppen'. SjĂ€lv brukar jag 'sick sacka' mig nerĂ„t via bĂ„da strĂ„ken frĂ„n 'toppen', och sedan ner till Tantobadet nĂ€ra bastun dĂ€r det numera alltid tycks ligga MandarinĂ€nder, igĂ„r var det 2 hanar och en hona, men de kan variera en del, ibland Ă€r det 2 honor och Ă€ven en misstĂ€nkt (av mig) hybridhane, kanske ihop med en GrĂ€sand (?), men jag Ă€r ingen expert pĂ„ detta.. Dom Ă€r fina men inte sĂ„ spĂ€nnande kanske, de Ă€r ju tama parkĂ€nder, ungefĂ€r som GrĂ€sĂ€nder. Det blir antagligen 3:e vintern i rad nu som dom Ă€r dĂ€r.. Den lĂ€sande mannen sĂ„g vĂ€ldigt avspĂ€nd ut, kĂ€ndes nĂ€stan lite overkligt i det fina motljuset, Det var ju Ă€ndĂ„ lite pĂ„ slutet av oktober.. Tack! Bengt.
HĂ€lsn!
begust 2022-11-10 20:26
Tack för beskrivningen. Mandarinanden hittade jag förut, fÀrggrann men sÄg inga nya fotovinklar dÄ.
Ska försöka komma ut pÄ lite fler rundor
Mvh Bengt
LÄng rad vackra bilder, mycket lyckat med livsnjutare i motsol. Myggorna blev riktigt bra, vet av erfarenhet att det inte Àr helt lÀtt, men det var fjÀdermyggor jag försökte med, de Àr bara nÄgra mm. En stor murgröna kan bli riktigt vacker, bÄde vid blomning, och de blÄ bÀren sedan som jag har för mig att trastarna Ät. Hade den i ett stort körsbÀrstrÀd, möjligen bidrog murgrönan till dess bortgÄng.
Svar frÄn ehrsa 2022-11-11 18:12
Hej! Ja, visst Àr det vackert Àven sÄ hÀr i okt./nov. nÀr vÀdret Àr sÄ hÀr bra, sÄ som det har varit hÀr nu i höst! Och jag gissar att man kan rÀkna in detta bland 'ytterligheterna' av 'vÀder', sÄ som man har förutspÄtt kan öka Àven framöver, Àven snöovÀdret som jag lÀnkade till vid samma datum för 6 Är sen hör sÀkert till Ànnu ett exempel av en 'ytterlighet' den ocksÄ, vÀdret blir liksom 'galnare' ju mer klimatet förÀndras, speciellt nÀr det adderas till de 'vanliga' vÀdersvÀngningarna som Àven alltid finns.. +15,4° blev det varmaste hÀr idag, trots helmulet!

Ja, mannen i motljus var ett givet motiv.. fantastiskt att kunna sitta sÄ den 20:e oktober! Myggorna Àr trevligt att se, dom kan man se Àven vid minusgrader vet jag, och dÄ helst i nÄn solstrimma dÀr dom 'dansar' ganska tÀtt, det Àr vÀldigt fint! Murgrönor Àr fantastiskt fina nÀr dom Àr sÄ hÀr stora! Och att dom blommar sÄ hÀr sent pÄ hösten och Àven doftar starkt kÀnns extra mÀrkligt! Insekterna tycks ocksÄ gilla murgrönan Àven fast det börjar bli sen höst.. Det vimlade av dom runt den hÀr murgrönan! Vi fÄr se om vÀxten blir för stor för Lönnen dÀr.. det visar sig nog! Tack! Stefan. HÀlsn!
MÄnga riktigt lÀckra bilder dÀr! Motljus ger alltid mer liv i bilderna, kontrasterna Àr större och det starka ljuset Àr vackert, i varje fall m man behÀrskar konsten. Gillar inte minst dom första bilderna men ocksÄ vintermyggorna, dom har jag ocksÄ lite bilder pÄ. KolonitrÀdgÄrdarna ser hÀrliga ut i solskenet, hÀlsningar/ Björn
Svar frÄn ehrsa 2022-11-14 11:44
Hej! Björn. Ja, motljuset nu och framöver ger speciella bilder om man tar med det ordentligt i bilden.. De första bilderna blir som en 'streckgubbe' men det rÀcker för att se vad det Àr.. Vintermyggorna Àr fina, jag ser dom uppe i 'lunden' nu, och dom hÄller sig ofta just i nÄn liten solstrÄle med sin svÀrmande dans! Dom Àr smÄ men hur fina som helst nÀr dom dansar.. UpptÀckte ocksÄ att c:a 1/160 sek. verkar bli bÀst, dÄ blir kroppen ofta tillrÀckligt skarp och vingarna har ett visst 'sudd' och dÄ syns myggan mycket bÀttre pÄ bild! De sista bilderna pÄ myggorna Àr tagna med snabb slutartid c:a 1/1600 sek. men blev inte riktigt lika bra tycker jag.. KolonitrÀdgÄrdarna pÄ södra sidan Àr vÀldigt fina i sluttningen pÄ 'berget' dÀr, med Liljeholmskajens 'nybyggen' pÄ andra sidan viken. Tack!
HĂ€lsn!
LÀckra bilder Jan! Att fotografera i motljus Àr bÄde kul och lite svÄrt för att fÄ de dÀr bilderna som sticker ut tycker jag.
Fina bilder pÄ de dÀr insekterna :)
Svar frÄn ehrsa 2022-11-15 11:42
Hej! Ja, lĂ„gt ljus och gĂ€rna dĂ„ motljus blir ofta extra fint, det blir nĂ„n slags 'kontureffekt' som gör att det gör inget om resten i bilden Ă€r vĂ€ldigt mörk.. 'HjĂ€rnan' fyller i det som bara anas.. Insekterna/myggorna hĂ€r Ă€r vĂ€ldigt smĂ„, men blir riktigt fina nĂ€r dom dansar i en motljusstrimma av sol.. 🌅 Allt med vingar Ă€r ju kul att fota.. Ă€ven de smĂ„.. 🩟 Tack! Joakim.
HĂ€lsn!