Att spegla det jag gillar.

Så skedde det oundvikliga..

Det visste man ju.. att den dagen kommer när det blir så tyst! 'Mina' Tornseglare har nu lämnat området här, sista gången jag såg dom var i lördags den 19/8, och första gången dom dök upp här var den 19/5.. Så det har bjudits på fina flyguppvisningar varje dag i exakt tre månader.. speciellt på kvällarna, dom var som vanligt magiska! För mig så är det Tornseglarna som bestämmer när det är sommar, och det var mycket riktigt just då i maj som det blev sommarvarmt.. och likadant verkar det som dom också bestämmer när sommaren är över, såg dom sista gången i lördags, och den här veckan har det varit lite mer höstlikt än tidigare..

Några bilder på årets Tornseglare.. det är hit dom kommer för att häcka i maj.. under takplåtarna!

Faror finns även om dom är få.. här passerade 2 Lärkfalkar, som t.o.m. kan ta de snabba Tornseglarna..

Annars så är det kvällarna man minns.. där dom plötsligt flyger i grupp skriandes i hög fart..

När häckningen börjar bli klar så ser man ofta att dom i 'grupp' gör anflygningar mot boplatserna, troligen skriandes en del, som att man försöker locka ut eventuella kvarvarande ungar som kanske ligger kvar där under takplåtarna och väntar på mat.. En ungmås tycks bevittna det hela..

Måsen..

Troligen bästa närbilden denna sommar..

Välkomna tillbaks om 9 månader.. och det blir väl 19-20 maj som vanligt förmodar jag.. För mig får ni gärna komma tidigare.. det blev så väldigt tyst nu..     Tack för mig!

Inlagt 2017-08-24 23:26 | Läst 2348 ggr. | Permalink
Ja det kan vi jo ikke rigtig gøre noget ved Jan. Det blev ikke den beste sommer - ikke her i Roskilde i hvertfald. Men så må vi jo nyde det kommende efterår, som også kan byde på flotte fotomotiver.
Det sidste billede med mågeungen er sjovt.
Hilsen og god nat fra Erik.
Svar från ehrsa 2017-08-25 11:01
Hej! Här har det nog varit en ganska 'normal' sommar, med ganska få dagar där det varit över +25°, men det tycker jag har varit skönt! Det får gärna hålla sig runt +20° då är det perfekt! Få regniga dagar har det också varit, så jag kan inte klaga på vädret här! Det är spännande med en fågel som så exakt 'talar om' för oss när det är sommar här, och det stämmer exakt med min upplevelse av 'sommar'.. Tack! Erik.
Hilsen!
Samma hemma så har det blivit tyst... fina bilder du fått på dom, själv har jag inte ens försökt i år då dom är så snabba så det sällan (eller aldrig) lyckas. Har bara lyckats fota två ungar som ramlat ner som jag fått hjälpa tillbaka upp under takpannorna.
Svar från ehrsa 2017-08-25 11:04
Hej! Visst blir det skillnad när dessa fina fåglar har försvunnit.. det är lätt att ta dom för givet, dom hör liksom till den normala ljudbilden sommartid.. en ljudbild som är väldigt fin! Men nu är det tyst, och det märks verkligen! Jag har sett dina fina bilder på Tornseglarna och gläds med dig att du också har dessa fina fåglar! Dom är fantastiska! Tack! Sirpa.
Hälsn!
Vi har också noterat att de är borta och jag kan hålla med om att det börjar kännas lite mer höstlikt. Kallt på nätterna. Du har fångat de snabba fåglarna mycket väl .
HÄlsningar Lena
Svar från ehrsa 2017-08-25 11:11
Hej! Dom är fantastiska dessa fåglar på många sätt, utan dom vore det ingen sommar för mig.. Deras ljud och flyguppvisningar hör ihop med kvällars fin vistelse på balkongen, det blir lite som när naturen är som bäst, när dom far förbi nära i hög fart.. varje kväll i tre månader.. Därför blir det väldigt tomt när dom nu är borta och man blir än en gång påmind om hur fort tiden går.. Varje år försöker jag få lite bättre bilder på dessa snabbflygare, men det är hur svårt som helst.. bilderna blir ungefär som förra året eller förrförra.. Men nu får man längta i nio månader och titta och lyssna på annat.. Tack! Lena.
Hälsn!
Jag har provat att ta bilder på tornseglaren men har inte lyckats. Min utrustning klarar inte den snabba focus som fodras tror jag. Du har här fått mycket bra bilder på en fågel som även jag har hemma på gården. Som du säger, den försvinner lika snabbt som när den kommer på våren.
Sten
Svar från ehrsa 2017-08-25 11:16
Hej! Dessa fina fåglar är extremt svåra att hinna fota på ett bra sätt, det är inte bara focus i kameran som inte hänger med, man hinner själv inte följa deras rörelse på himlen.. Försöker varje år ta bättre bilder på dom, men bilderna blir som förra året.. eller året innan det.. Men det är kul som utmaning i alla fall! Dom bjuder på så mycket flyguppvisningar här varje kväll så saknaden när dom är borta blir stor.. det märks verkligen! Tack! Sten.
Hälsn!
Fina fåglar!

En sommar putsade jag om gaveln på huset på Gotland. I en hålighet hade dom ett bo. Jag jobbade och jobbade och kom ohjälpligen allt närmare boet. Dom gillade säkert inte läget men måste ju ta hand om ungarna. Till slut var gaveln omputsad men några kvadratmeter runt deras bo kvar. Det var märkligt att se och höra hur mamma och pappa tornsvala kom med hög fart och så SMACK in i boet med maten.

Ställningshyran tickade på men jag hann måla fönstren utvändigt och så blev ungarna flygga och gav sig iväg och jag kunde göra jobbet klart.

Försöker också plåta dom men det är svårt...................
Svar från ehrsa 2017-08-26 22:09
Hej! Tack för den fina berättelsen, man blir glad av att få höra sånt! Det är verkligen en fantastisk fågel, jag vet ingen annan fågel som är så bra på att definiera när sommaren kommit, men även väldigt 'exakt' med att tala om när den riktiga sommaren är över.. Och nu håller dom sig flygande dygnet runt ända tills dom kommer tillbaks hit och häckar igen.. nio månader i luften, man häpnar.. Tack! Måns.
Hälsn!
Trevliga bilder på tornseglarna och lärkfalkarna, det är inte det lättaste att fota någon av dom :)
Har själv spenderat 3 dagar i rad nu över helgen med att få bilder på just lärkfalk och det är fantastiskt kul att se dom göra sina skarpa svängar när dom jagar sländor i luften vilket gör det ännu svårare att få bra bilder på dom.
Mvh
Fredrik
Svar från ehrsa 2017-08-28 21:54
Hej! Ja, nu är den riktiga sommaren slut.. det är märkligt hur exakta Tornseglarna är på att både ange när sommaren är här, men också väldigt tydliga med att tala om när sommaren är slut! Extrema 'sommarmarkörer' helt enkelt! Och det blir väldigt tyst när dom nu försvunnit.. Falkarna var roligt, kan inte påminna mig att jag sett sådana från min balkong tidigare! Då ser jag fram mot lite bilder på dina Lärkfalkar, mina var lite för långt bort för att bli riktigt bra! Tack! Fredrik.
Hälsn!