Att spegla det jag gillar.

Sett vid Isladskärret..

Det mesta är väl sig likt vid Isbladskärret på Djurgården i Stockholm, förutom att i år så häckar även Sångsvanar här, det har dom aldrig gjort tidigare! Dom har säkert försökt i 3-4 år att häcka, men som jag har sett så har dom alltid blivit ivägjagade av Knölsvanar.. Men tydligen inte i år! Fotat med 80-400 mm. utom den första bilden.

Isbladskärret..

På sydvästra sidan av sjön så är det rätt så buskigt och det finns en del gamla träd liggande på marken, där har jag sett Gärdsmyg genom åren, så även nu!

Den rörde sig mestadels som en snabb skugga bland träd och grenar på marken, men med viss regelbundenhet så visade den upp sig fint medans den sjöng sin vackra sång.. en riktig mästersångare trots sin litenhet! Så här fint låter den: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3275&artikel=2776287

Hägrarna finns ju där även om aktiviteten var ganska låg, gissar att ungarna kanske inte har kläckts fram än..

Och det nya är alltså dessa Sångsvanar som provar att häcka här..

Ytterligare bilder runt sjön..

Tre Fisktärnor for runt över sjöns vattenyta, de brukar inte ses här vad jag minns..

Svarthakedopping finns också..

Såg mina första svalor som blev Ladusvala..

Vitkindade Gäss finns alltid här..

Stararna har väl ungar i boet nu..

Men jagades ständigt bort av Tofsvipan..

Tack för mig!

Inlagt 2018-05-09 22:08 | Läst 667 ggr. | Permalink
Otroligt vilka fågelmarker ni har i Stockholm. Gillar gärdsmygen typ nr. 4. Dess litenhet kommer fram så bra i den bilden. Såg också svalor härom dagen. Även lövsångaren, grönsångare och svarthätta har visat sig här uppe.
Sten
Svar från ehrsa 2018-05-09 23:06
Hej! ja, sett 'i stort' runt stan så finns det en hel del fina områden med trevliga fåglar, absolut! Och vill man ha lite rejäl skog så brukar jag ta mig till Nackaskogarna och det fungerar även bara med cykel. Annars tror jag Tyresta Nationalpark är det ställe man bäst hittar 'riktig' skog som dessutom är skyddad från avverkning, där finns en hel del skapligt gamla träd, men helst ska man ha bil för att åka dit, även om det går med buss också.. Jag hörde min första Grönsångare i morse när jag tog min morgonpromenad, dom är bra för dom är så lätta att känna igen genom sin speciella sång! För ett par dagar sedan så passerade jag ett 'säkert' ställe för Grönsångare på Djurgården, men det var tyst.. så den jag hörde i morse tillhör nog bland de första individerna som kommit nu.. Känns som den första Näktergalen borde höras snart nu.. Och det är bara 11 dagar kvar nu så kommer mina Tornseglare.. Då är det sommar!! :-) Och dom är också alltid sist anlända flyttfåglar.. vilket egentligen också är lite sorgligt, inga fler kommer.. Tack! Sten.
Hälsn!
Många fina bilder o arter, gärdsmygen har du fått porträtterat fint, annars brukar den oftast vara i en rishög. Tärnan och ladusvala också fina
Svar från ehrsa 2018-05-09 23:11
Hej! Tack så mycket! Peter. Gärdsmygen är verkligen trevlig, och den sjunger verkligen makalöst vackert! Det var sången som gjorde att jag till slut fick dom här bilderna, annars hade jag aldrig hittat den.. Det var lite av 'rishögar' och buskar här också, men dom är bra för dom vill gärna visa upp sig när dom sjunger! Ha det bra!
Hälsn!
Hej Jan.
Jeg er lidt misundelig på dig. Gærdesmutten synger i buskene uden for vores køkken vindue, men den er så hurtig videre til nabohaven. Jeg må nøjes med at nyde dens sang.
Du har fået en masse forskellige motiver i kassen.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från ehrsa 2018-05-09 23:23
Hej! Erik. Jag har haft tur det här året med Gärdsmygar, och nu när dom sjunger så verkar det som dom vill visa upp sig lite extra! Den har suttit i flera minuter på samma ställe.. det är fantastiskt! Vad roligt att du får höra sången i alla fall, den är ju en riktig 'mästersångare'! Tack så mycket Erik! Och jag hoppas att den visar upp sig snart även för dig!
Hilsen!
Tänk så olika det är i vårt avlånga land! I mina hemtrakter ser man mycket sällan knölsvan, men det finns mycket gott om sångsvanar. Där har det skett något av en förändring de senaste tjugo åren, tidigare var det mer vanligt med knölsvan. Ja det är verkligen en kraftfull och vacker stämma i den lilla gärdsmygen. Tack för tipset om Sveriges radio och pausfåglarna! Har inte tänkt på att de ligger ute där. Fina vårbilder överlag! MVH Yvonne
Svar från ehrsa 2018-05-10 10:49
Hej! Vårat land är verkligen fantastiskt, med så mycket fin variation både i natur och även klimat och väder! Och naturen varierar sig verkligen, sett i stort! För trettio år sen häckade Sångsvanarna i vildmarken, nu häckar dom nästan inne i Stockholm och rör sig även vintertid i Stockholms ströms öppna vatten.. och är inte längre rädda för människor! När jag var barn fanns det inga Skarvar i skärgården här, dom var bortskjutna.. Nu ser man dom överallt, eftersom det finns mat (övergödningen) så har dom återtagit sina 'gamla' platser till 'förfasan' hos en del människor.. Ja, visst är SR:s sida med fågelläten bra! Brukar då och då lyssna på någon art som jag hunnit glömma sen förra sommaren.. Tack! Yvonne.
Hälsn!
Den lilla Gärdsmygen poserade ganska villigt för dig. Roligt att se delar av fågellivet i och kring Isbladskärret Fina flygbilder på Fisktärnorna. Här har jag bara sett Skrattmåsar men de håller låda hela dagarna runt Lindesjön.
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2018-05-10 11:00
Hej! Känns som det är en ganska säker plats för Gärdsmyg just här! Rätt så mycket skugga under dagen och lite risig och fuktig miljö som dom gillar! Det verkar också som det är en fågel som gärna vill synas just när dom sjunger, så man har lite extra chans till bra bilder just då, men det kanske bara är under en minut, sen försvinner dom som en snabb liten skugga igen.. då får man vänta till nästa lilla sånguppträdande.. Skrattmåsar är fina fåglar, inte så glupska som Fiskmåsar och Trutar, dom gynnar även andra fåglar som gärna häckar bland Skrattmåsarna! Dom är ett bra skydd även för andra fåglar med sitt skränande och hetsande mot eventuella 'predatorer'! Finns det Skrattmåsar så tror jag att det indikerar att 'fågelmiljön' är rätt så bra.. Tack! Stig. Ha det bra!
Hälsn!
Fin kavalkad. Gärdsmyg, fisktärna och vitsippor blir mina favoriter här från denna vackra plats som jag bara måste besöka igen.
Hälsningar, Bjarne
Svar från ehrsa 2018-05-10 11:04
Hej! Man får vara glad att man ändå har sån här 'fågelmiljö' även nära en stad som Stockholm! Det ger en fin livskvalitet att kunna fota även här! Gärdsmygen är alltid extra trevlig att möta, och just nu visar den sig ofta fint just när den sjunger, man får passa på.. Tack! Bjarne.
Hälsn!
Oj det var många fina bilder det! Det området är riktigt fint!
Svar från ehrsa 2018-05-10 19:24
Hej! Det är fint där, även upp i skogen bakom kärret är det vackert! Men Isbladskärret får ofta brist på vatten om sommaren är torr.. så var det förra sommaren! Då blir det inte så mycket fåglar kvar.. vi får se hur denna sommar blir? Tack så mycket Dan!
Hälsn!
Tjusiga bilder! Jag var där förra året när gråhägerns ungar kommit. Jösses vilket oväsen det var av deras klapprande med näbben. Fint ställe.

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2018-05-10 21:17
Hej! Tycker att Isbladskärret hade mer liv och rörelse förra året, eller så har kärret inte riktigt kommit igång än.. man får väl vänta och se om ett par veckor.. Våren kom ju hastigt och det är ju inte säkert att alla fågelarter för den skull har hängt med i det tempot..? Saknade lite mer mångfald med andarter bl.a.. Men Gärdsmyg utefter SV-strandens träd och buskage kändes 'stabilt', jag brukar se dom/den där.. Tack! Johnny.
Hälsn!
Härliga bilder, speciellt på den svårfotade gärdsmygen :)
Kul att sångsvanarna valt att häcka där i år.
Mvh
Fredrik
Svar från ehrsa 2018-05-12 18:44
Hej! Vi får hoppas att Sångsvanarna klarar av sin häckning! Förra sommaren torkade i stort sett kärret ut.. det regnade nästan inget under en lång tid.. Men dom har ju nära till saltsjön också, så dom klarar sig nog! Gärdsmygar är alltid roligt! Och när dom sjunger så visar dom ofta upp sig en stund och sitter still dessutom.. det är inte vanligt annars! Tack! Fredrik. Ha det bra!
Hälsn!