Att spegla det jag gillar.

Utskärgård..

Är man fågel eller allmänt naturintresserad och gillar att fotografera så är nog ytterskärgården ett av de motivtätaste områden som finns.. egentligen hinner man inte med att fota allt som visar upp sig! Man får göra så gott man kan helt enkelt.. Den här bloggen är från ön Tärnskär ytterst i Stockholms södra skärgård, och är en direkt fortsättning på denna blogg: https://www.fotosidan.se/blogs/ogonblicksstunder/om-jag-sjalv-far-valja.htm

Här kommer en hel del olika bilder från ön Tärnskär, och bilderna kommer i lite 'kronologisk' ordning vartefter jag går ett motsols varv runt ön, ett varv som är rätt så minimerat p.g.a hänsynstagande till den mängd fåglar som häckar här.. 

Hade knappt hunnit iland så dök dessa Gravänder upp.. de brukar inte ses här varje år ens.. Det är mera en and för södra Sverige.. stor som en liten gås..

En vacker och färgstark fågel!

Roskarl, en trevlig fågel som gärna håller lite koll på en när man rör sig på ön, och är inte speciellt skygg..

Plötsligt dök de sydsträckande Ejderhanarna upp..   Fyren Almagrundet i bakgrunden, längesedan den var med i sjörapporten.. tyvärr! Dit är det 1,8 landmil.. En gång på 80-talet så mätte man upp en våghöjd på 12,4 meter där.. det är lika högt som ett fyra våningar högt hus..

Roskarl

En annan mäktig fågel som håller till här är Skräntärnan, en tärna som är lika stor som en Gråtrut.. världens största tärna! Det här exemplaret är ringmärkt och har funnits här i många år.. håller till på exakt samma klippa varje år..

Känns som ingen är kaxig mot en Skräntärna.. inte med den näbben..

Efter lite jagande av Gråtrutar och andra måsfåglar så landar den på sin vanliga klippa igen..

Skräntärna och fiskmåsar..

Den vanligaste tärnan här är dock Silvertärnan..

Men det är något som är fel med deras häckning i år.. såg egentligen ingen Silvertärna som tycktes häcka.. Såg mest ut som dom satt och 'kurade' vid strandlinjen.. Så har jag sett att tärnorna betett sig när mink har förstört deras häckning för ett par årtionden sedan, eller när kallt och regnigt sommarväder har spolierat deras häckning.. Men jag såg inga 'riktiga' spår av mink.. så jag vet inte? Något var i alla fall fel kunde jag se..

Fisk och Silvertärna..

Möte..

Och så finns ju den fina Kustlabben där..

Ibland kom den nära..

Blåmusslor.. Det är detta som alla Ejderhanar äter några kilometer ut på havet här, där dom ligger och ruggar sina fjädrar just nu.. så gör även alla tusentals med Alfåglar under vintern..

Oj, plötsligt kom denna Tordmule förbi.. hann inte riktigt med.. brukar kunna locka tillbaks dom flera gånger genom att vifta med armarna rakt ut, men inte denna gång..

Silltrut..

Ibland förstår inte folk att bilder tagna med tele på lite avstånd, kan bli ganska oskarpa sommartid..

Större Strandpipare ses allmänt..

Inte alla ägg kläcks naturligt..

Strandskata

Småskrake

Sen så låg det fyra Sångsvanar ett par hundra meter ut.. känns lite 'udda'..

Vanligt också med en flock Starar ända här ute, känns som dom är snabba att få ut sina ungar..

Sälberget.. långt där ute i syd.. 7,5 kilometer är det dit, ändå kan jag se att det inte ligger någon Gråsäl på den här sidan av klippan, men det är på andra sidan som dom alltid ligger och solar.. Dit kan man åka och spana efter 15/8 då det inte är någon 'skyddsperiod' längre.. Nu ser jag några svarta prickar där, som troligen är Storskarvar..

Så kom Rödbenan.. brukar finnas flera par här!

Och flock efter flock med Ejderhanar drar förbi under dagen..

Undra på att man tar drygt 1700 bilder under en dag..    Fortsättning följer med hemresan..

Tack för mig!

Inlagt 2017-06-30 21:31 | Läst 3310 ggr. | Permalink
Helt suverän serie Jan, imponerande! Vilken dag du hade därute! Och så många arter. Grattis!/ Björn T
Svar från ehrsa 2017-07-01 13:30
Hej! Björn. Det är ett fantastiskt ställe den här ön Tärnskär! Dess läge och storlek ihop med att det finns mycket vattensamlingar här, stora som små, gör att det ofta finns en mängd fågelarter här, och det gäller ofta alla månader på året! Jag har haft förmånen att kunna besöka ön under alla månader och det är ofta förvånansvärt mycket att se, men arterna växlar naturligtvis.. Just nu är egentligen 'tråkigast' här.. ändå finns det mycket att fota! Redan mot slutet på juli så börjar de första vadarfåglarna från norr dyka upp här, men dom brukar inte göra sig någon brådska utan kan bli kvar här i nån vecka innan dom drar vidare.. I alla fall så brukar man bli helt slut efter en sådan här dag.. det är så mycket intryck.. Tack! Björn.
Hälsn!
Förstår du har rejält minneskort och reservbatteri med dig, det är lätt att klämma mängder med bilder i så rika omgivningar. En fin parad, en underbar miljö. Gravanden är en rejäl köttbit, en tidig vårfågel. En del fåglar är exotiska för mig, tordmulen och kustlabb t.ex. Skräntärnan uppskattade nog inte din närvaro, den hade väl ungar nära. Rödbenan däremot, är en hemmafågel.
Svar från ehrsa 2017-07-01 13:50
Hej! I min D750 har jag två SD-kort på vardera 64 GB, de här drygt 1700 bilderna som togs under dagen ryms på bara det ena kortet.. i RAW-format! Man är glad att man inte längre använder analog film.. det hade blivit 47 rullar film.. :-) Och förresten så räcker det med ett batteri.. och blir över.. Tror jag kan ta c:a 2500 bilder med ett batteri. Gillar Gravänder, dels för att dom är så sällsynta här, men jag får också mycket minnen från tidigare besök på Öland, där dom är vanliga! Dom känns exotiska, och är vackra! Tordmulen är en trevlig och nyfiken fågel! Viftar man med armarna uppåt och neråt när dom flyger förbi, så kommer dom ofta tillbaks varv efter varv.. så det är ofta lätt att få fina bilder på dom! Tittar man på det här exemplaret så ser man att den tittar bakåt.. tror faktiskt att den spanar på mig när jag viftade på armarna, men det var lite för sent.. den var redan på väg bort.. Kustlabben har jag haft förmånen att se i årtionden när jag åker ut till Tärnskär, den har funnits där så länge jag minns.. Både Skräntärnan och labben lyfter alltid när man kommer gående, sedan flyger den förbi några varv, Skräntärnan ofta 'skränandes', labben alltid tyst.. Sen passar dom på att jaga lite Gråtrutar och måsar, sedan landar dom alltid igen.. trots att jag kanske t.o.m. kommit lite närmare.. Verkar som dom gör en 'bedömning' efter att dom tittat närmare på mig, sedan landar dom och allt är lugnt igen.. Det känns bra! Eftersom det troligen är samma individer som håller till på samma klippyta år efter år så är det troligen samma individer som också sett mig år efter år, så man undrar nästan vem som spanar på vem.. troligen känner dom igen mig, och är bedömd ofarlig.. i alla fall vill jag tro så.. :-) Tack! Stefan.
Hälsn!
Oj, vad mycket fåglar och fina bilder hann du få! Intressant läsning också, ser fram emot fortsättningen...
Svar från ehrsa 2017-07-01 14:03
Hej! Det är verkligen väldigt fint här ute, och man bjuds alltid på överraskningar känns det som! Allt i fågelväg som man brukar se i skärgården ser man här.. plus ofta en del oväntade arter! Tack! Sirpa.
Hälsn!
Wow, vilken utdelning du fick !
Jättekul att se och läsa ditt inlägg !
Tärnorna är verkligen vackra fåglar, så fotogeniska.
Kustlabben var ny för mig, har aldrig sett den. Visste nog inte ens att den fanns :-)
ing-marie
Svar från ehrsa 2017-07-01 14:12
Hej! Det känns som man aldrig blir besviken när man åker hit! Men egentligen är det den tråkigaste tiden där nu.. Om ett par veckor så brukar redan de första vadarna från norr börja dyka upp här, och så kan det fortsätta med många olika arter ända in i hösten och vintern.. Kustlabben är fin, och är nog skärgårdens 'gigant' vad gäller flygning! Vet inte om du såg min tidigare blogg om labben från just det här besöket, annars så finns den här: https://www.fotosidan.se/blogs/ogonblicksstunder/ytterskargardens-flygvirtuoser.htm
Gissar att man ser Kustlabb även i Gävletrakten, men det krävs nog att man kommer ut så att man ser en fri horisont.. Tack! Ing-Marie.
Hälsn!
En mångfald av fåglar och suveräna bilder det är verkligen roligt att få följa med på din skärgårdsresa. Ser fram mot fortsättningen.
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2017-07-01 14:18
Hej! Skärgården är verkligen fågelrik, och ofta på arter som man aldrig ser här på fastlandet dessutom.. Just Tärnskär är som ett slags 'koncentrat' på vad skärgården har att erbjuda i fågelväg! Ibland också med fåglar som man inte förväntar sig.. Det känns alltid lite spännande när jag gör ett besök där! Det kommer också en fortsättning som skildrar resan hem igen, den brukar också vara väldigt fin! Tack! Stig. Ha det bra du med!
Hälsn!
Man kan inte annat än fascineras över vad autofokusen klarar av i dag i moderna kameror.
Svar från ehrsa 2017-07-01 14:22
Hej! Ja, dagens teknik är verkligen fantastisk! Jag fotade drygt 1700 bilder under den här dagen i RAW-format, det rymdes på det ena av de två SD-korten som min D750 har.. Dessutom tror jag att jag hade mer än 30% kvar av batterikapaciteten.. Tack! Ragnar.
Hälsn!
Riktigt fin bildserie. Alltid härligt med kust och fågelliv. Gissar att du har en del att göra nu med 1700 bilder ;)
Svar från ehrsa 2017-07-01 14:25
Hej! Det blev faktiskt 1000 bilder kvar även efter 'grovsorteringen.. Skärgården bjuder på mycket fint! Tänker på dig som dessutom fiskar en del, det är ju också trevligt! Gjorde själv detta en hel del tidigare i mitt liv, men jag minns också så mycket fin natur med fåglar och annat man också såg medans man fiskade.. Naturen är fantastisk, gäller att öppna sinnena bara.. och ha en kamera med! Tack Mikael.
Hälsn!
Så kul att läsa om dina äventyr! =) och vilken fantastisk plats - Tärnsskär! Väldigt fina bilder har du fått till dessutom! Bilderna på på Skräntärnan, gillar jag extra...den röda näbben mot den blå omgivningen gör sej så fint.
Må så gott!
Svar från ehrsa 2017-07-02 13:06
Hej! Lena. Tärnskär är en fantastisk ö! Känns som även skärgårdens fåglar också gillar ön extra mycket, anledningen är nog storleken på ön kombinerat med dess läge ut mot havet, den blir som en magnet för de flesta fåglar som passerar, speciellt vår och höst när många fåglar flyger utefter Sveriges kust.. Skräntärnan är fantastisk, den är så stor jämfört med de 'vanliga' tärnorna, dessutom är näbben extra stor och röd, det blir som du säger väldigt fint mot det blåa! Tack! Ha det bra!
Hälsn!
Vilken härlig samling bilder och fåglar, blev till en fin naturlektion för mig.
Var tvungen att kolla upp var den ön ligger och det var en bra bit ut, dit man inte kommer utan båt.
Många njutbara bilder.
Svar från ehrsa 2017-07-02 13:19
Hej! Det är nog läget längst där ute, ihop med att ön också är rätt så stor som gör den så speciell! Den har också många vattenfyllda hällkar och större vattensamlingar som lockar en del änder och även många arter med vadare när det är flyttider. Ön blir som en magnet för fåglar som passerar! Fina somrar så är det väldigt mycket båtfolk som åker dit med sina barn och badar i den fantastiskt fina sandfyllda lagunen, det finns ingen bättre badplats i hela skärgården! Den är som djupast upp till axlarna på en vuxen människa i ena änden (vid inloppet) sen blir den sakta grundare åt andra hållet och slutar med en liten sandstrand och klippor.. ofta är det 5 grader varmare där än i havet utanför.. Och det här är en sån plats som det krävs en egen båt för att nå.. Tack! Margareta.
Hälsn!
Så fint det är där ute! Och det verkar som du fick vara helt i fred också.
Din båt verkar vara väldigt praktisk för sådana här utflykter. Hur funkar den om det blir vågor?
Svar från ehrsa 2017-07-02 23:08
Tärnskär är fantastisk, det finns inte någon lika fin ö i hela Stockholms skärgård! Jag har kollat! Den fantastiska sandfyllda 'badlagunen' med friskt vatten är helt unik! Och läget längst ut gör att det blir så mycket fina fåglar som stannar där, speciellt i flyttider! Det är många av de flyttande fågelarterna som följer kustlinjen söder eller norrut, och då hamnar dom där.. Förresten så kom det några paddlare med kajak här under dagen, men dom skulle vidare efter sin lunch, annars var jag solo! Som mest har jag räknat in drygt 40 båtar som lagt till på insidan av ön under en sommar med värmebölja.. då är det många som badar i lagunen.. Visst är båten känslig för vågor så det är hela tiden en bedömning hur man ska ta eventuella vågor, kanske över en större fjärd. Enklast är akterifrån i lagom fart, jobbigast är rakt framifrån då blir det låg fart.. och tar en del tid.. Från sidan går olika bra beroende på hur mycket det samtidigt blåser.. blåser det 9m/s och mer så blåser det gärna in irriterande 'småstänk' i båten, medans det med en viss vinkel mot vinden så går stänket istället över båten.. Man får helt enkelt prova sig fram, men jag brukar sällan ha något vatten med mig hem i båten.. Brukar själv dra en gräns på 8m/s i vind för att jag ska åka ut, då är det så att det börjar gå lite gäss på fjärdarna.. Båten köptes 1982 för att storleken skulle vara hanterbar på alla sätt, utan att behöva hjälp. Och det har också fungerat, men med stigande ålder (på mig) så känns den ju tyngre numera.. Tack! Ylva.
Hälsn!
Otroligt många fina bilder Jan! Den där ön skulle man ju vilja besöka.
/G
Svar från ehrsa 2017-07-03 12:15
Hej! Ön är fantastisk, och bjuder på mycket fina motiv, året runt dessutom! Även vintertid så är det ofta bra med fågel där ute! Det är en ö som jag själv har 'hittat' rent fågelmässigt och det är ju extra kul.. Åkte förbi ön nån kilometer innanför i juli 1982, och såg att det låg väldigt många båtar uppankrade där.. undrade varför men hade inte tid att kolla upp det då. Det gjorde jag några dagar efter och förstod att det var den fina lagunen med sandbotten som drog dit folk, en lagun som är den mest perfekta badplats för barnfamiljer, dessutom med havsutsikt.. Själv såg jag framför mig att det borde finnas mycket med fågel där under flyttider, eftersom det finns så mycket vattensamlingar och att ön är rätt stor och ligger allra ytterst.. Och det stämde bra, den bjuder på mycket i fågelväg! Men man måste ha egen båt för att komma dit, och ibland kan 'gamla' dyningar från havet rulla in och omsluta ön, så att det inte går att ens komma iland fast det nästan är vindstilla.. det har hänt mig många gånger! Tack! Gustav.
Hälsn!