Att spegla det jag gillar.

Varför inte.. blommor i Kungsan igen..

***

Ja vadå.. ja hela året har väl varit konstigt.. eller? Kanske någon enstaka inte tycker att det är ett konstigt år, men för mig har det dessutom varit ett riktigt 'skitår'! Även om det började fint i mitten på januari! Sen kom pandemin plötsligt i februari när den flögs hit vid sportlovet, och resultatet av det känner vi alla till..

Sen kom sommaren och jag skulle fixa till min båt i mitten på juni, men var fanns båten? Troligen stals den redan i början på vintern, av 'frånvaron' av däckspår på platsen att döma.. hjulen på båtsläpet brukar sjunka ner lite i marken under en vinter..

Sen gick min 1 år gamla 24 tums HP 'all in one' dator plötsligt sönder en vecka in i juli, skärmen förblev svart vid uppstart.. Det finns mycket att säga om HP:s support, ska inte gå in på det här.. Men efter mycket om och men så skickades den in för reklamation och reparation av datorn, och då till Norge.. där moderkortet konstaterades trasigt.. Fick sedan tillbaks den och kunde konstatera att 'webbkameran' inte fungerade, trots att den var 'iklickad' att den fungerade på ett test som gjorts på verkstan efter reparationen.. Så den fick åka en vända till Norge igen.. Där konstaterades att den fungerade inte även fast kameran byttes ut.. så det måste tydligen bytas en speciell sladd till kameran för att få igång den.. Och nu väntar jag bara på att datorn snart borde levereras till mig, 5 månader efter att den gick sönder.. När den gick sönder så beställde jag snabbt en 21,5 tums Imac med Retinaskärm, och det ångrar jag inte en sekund! Så mycket roligare att titta på bilder med den skarpa skärmen än den 24 tums HP som gick sönder.. När den väl kommer så får den bli en reservdator till min lilla 17 tums 'bärbara' HP som börjar bli gammal (från 2013/14), känns som den kanske kan gå sönder när som helst.. Mina gamla bildredigeringsprogram fungerar nog inte på en Imac, men däremot fungerar dom troligen på min 24 tums HP med 'Windows' när '17 tummaren' ger upp.. detta får bli en överraskning då!

I början på oktober så avled min 2,5 år äldre bror plötsligt vid 66 års ålder, på grund av "hastigt uppkommen komplikation till hans kroniska hjärtsjukdom", förträngda kranskärl och därmed hjärtstopp helt enkelt.. En hel del fysiskt och psykiskt jobb med detta så klart, ni som tagit hand om sånt vet ju.. Själv gjorde jag samma efter att farsan gick bort 2013.

Och idag gick jag förbi Kungsträdgården i Stockholm, och vad blommade där redan.. Körsbärsblommorna så klart! Inte mycket men ändå lite.. tillräckligt för att kunna fotas! Så cirkeln är därmed sluten.. Men hela månaden är nästan kvar så det kan ju hinna hända mycket mer..

***

Tog en längre promenad runt på stan idag, och vissa tecken på att vi närmar oss Jul kunde noteras.. här vid Zinkens vandrarhem runt hörnet här..

***

Stenbecks gran vid Skeppsbron..

***

Stockholms Ström..

***

Norrström..

***

I Kungsträdgården..

***

Och visst blommade några Körsbärsblommor redan..

***

Samtidigt lite julgransbling i bakgrunden..

***

Någon har gått 'all in' vid Fridhemsplan på Kungsholmen.. observerades vid promenaden hem..

***

Det här har också varit en test med mitt nya 300 mm. PF + 1.4 II extender ihop med Nikon D750 som då blir 420 mm. brännvidd f/5,6 . Alla bilder utom de sista på Julpyntet är fotat med den kombinationen, de sista togs utan extendern.     Tack för mig! 

Inlagt 2020-12-01 23:21 | Läst 802 ggr. | Permalink
Körsbärsblomning och tomtar samtidigt...konstigt värre...
Och vi håller tummarna för ett bra mycket bättre 2021, eller hur?
Svar från ehrsa 2020-12-02 17:51
Hej! Visst är det mystiskt med Körsbärsblomning redan nu.. Det är troligen klimatrelaterat, är min. gissning.. det känns ju som vintrarna allmänt blivit mildare de senaste decennierna här, förra vintern kom ju i stort sett aldrig.. Den här vintern har likaså hittills varit mild den också, vi får se! Ja, 2021 borde inte kunna bli värre.. eller? Om kommande vacciner fungerar så borde det mesta bli bra trots allt.. sen får man ta annan skit vartefter det kommer.. Tack! Lena.
Hälsn!
va ä båtn da?...tänkte genast på Närrevyn på Gotland där denna fråga ställs i en av sketcherna..
När Nynäsbåten inte kom i i hamnen i Visby för att det blåste för mycket.
Ja det är ett märkligt och omvälvande år vi snart lämnar bakom oss. Kan ju bara hoppas att det lugnar ner sig på alla sätt nästa år. Hoppas elräkningen ingår i hyran hehehe..
Mvh/Gunte..
Svar från ehrsa 2020-12-02 17:59
Ja, vars f--n ä dn? Ja, 2020 får nog anses som ett historiskt konstigt år även utan 'privata' händelser.. Men i år tycks det mesta ha samlat sig på hög här.. kanske är bra när man ändå är 'belastad', så kan man lika gärna köra på.. det man 'tar' nu slipper man kanske senare.. eller inte! Ja, viss rabatt hos elleverantören kan nog underlätta för 'extremisten' här.. tror i alla fall att du ligger i lä jämfört.. :-) Tack! Gunte.
Hälsn!
2021 kan ju inte bli annat än bättre. Men man vet inte vad som händer i dessa dagar. Visst är det märkligt, blommande körsbär nu. Vet inte hur länge skarven funnit i strömmen men enligt en bok jag har så fanns det skarv där 1978/79. Tråkigt med din bror. Men förr eller senare kommer den där dagen.
Sten
Svar från ehrsa 2020-12-02 18:15
Hej! Ja det är så man får se det.. Kanske har vi ett fungerande vaccin efter årsskiftet, så kanske vi kan slappna av lite med det bekymret i alla fall! Det har väl varit det värsta som hänt under det här konstiga året trots allt! Körsbärsblommorna här känns ju ändå positivt, de är vackra! Samtidigt så är det lite av klump i magen ändå.. kan det bero på ett rubbat klimat.. eller? Vet själv att jag var inne vid fågelmatningen vid Norrström nån gång i slutet på 70-talet och såg en Storskarv sittande på en sten i strömmen där.. under vintern. Det var väldigt ovanligt med Skarvar här då, det stod t.o.m. om det i DN.. Nu ser jag dom dagligen i stort sett, och alla årstider! Men det har väl med övergödningen av Östersjön att göra.. fiskmängden ökar och likaså Skarvarna då.. inte så konstigt! Ja lite jobbigt är det när någon så nära rent släktmässigt går bort, men jag har haft väldigt liten kontakt med honom under de senaste åren och vi har egntligen aldrig varit speciellt nära varann sedan vi blev vuxna, men så kan det ju vara ibland.. Tack! Sten.
Hälsn!
Där var det någon som gått ”all in” med julpynt. Vackert? det får vara på väldigt långt håll isf. Man får lite känsla att någon har bott ute på en gård och så flyttat in till stan och såklart ska all pynt upp

Fint med körsbärsblomning och bling
Svar från ehrsa 2020-12-02 19:28
Hej! Kanske 'coronan' fått personen här att släppa loss allt..? Lite överdrivet kan man ju tycka.. Känns som det skulle kunna lossna om vinden friskar i.. och 'decemberstorrmar' brukar inte heller var helt ovanliga nu.. vi får se! Körsbärsblommorna är ju fantastiska.. i december! Känns som nåt är fel, kanske är det klimatet som numera ställer till det trots allt! 300 PF känns fantastiskt även på D750 dessutom ihop med extendern, tycker inte jag märker att det finns en extender monterad, varken i bildkvalitet eller snabbhet vid fokuseringen! Objektivet 'levererar' verkligen ihop med extendern och känns väldigt behaglig att bära på även ihop med D750! Tack! Peter.
Hälsn!
pdahlen 2020-12-03 17:50
”Din” balkong kommer att visas i Efter fem, nu efter reklamen
Svar från ehrsa 2020-12-03 21:10
Ja, jag såg att det skulle bli ett inslag om det, men jag missade det ändå.. morsan ringde då.. får kolla på SVT-play, kan ju vara intressant att höra lite om det, jag råkade bara gå förbi i förrgår.. Tack! Peter.
Hälsn!
tråkigt med din bror, lite tidigt tyckte jag...
Yes 2020 kommer man att minnas....

Fina varierande bilder, gillar bilderna på blommorna från kungsträdgården :)
Svar från ehrsa 2020-12-02 19:39
Hej! Ja visst är det lite tidigt! Pensionär sedan nått år tillbaks bara.. Och lite 'underliggande' sjukdomar dessutom.. Gäller att njuta av tillvaron, varje dag.. I pandemitiderna nu så kan väl allt ändå råka hända.. kanske finns det ett verksamt vaccin inom kort som fungerar, man får hoppas på det! Ja, nästa år borde inte bli sämre i alla fall!? Ja, körsbärsblommorna kändes fint trots allt även om det kanske är tecken på att något är 'fel'.. Vi får ju inte glömma det här med klimatet också.. Tack! Joakim.
Hälsn!
Att man kan visa körsbärsblommor med julgransbling i bakgrunden och i samma inlägg som den överpyntade franska balkongen tyder väl på att något är rätt galet. Hela 2020 känns för övrigt galet men vi får hoppas att det blir bättre nästa år även om det är svårt att sia om framtiden nu. Inget blir riktigt som man tänkt. Önskar i alla fall dej ett bättre 2021. Följetången om datorn kommer vi väl att få ta del av slutet på, hoppas jag :-)
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2020-12-02 19:55
He he, ja något är 'knasigt' känns det som! Väldigt vackra dessa blommor, helt utslagna dessutom, samtidigt som en julgran står i bakgrunden.. Men det var ju likadant i januari i år då blommade dom fint också, det kom aldrig nån vinter sen heller.. Känns lite som naturen blivit knäpp! Jag hoppas på vaccin inom kort så kanske vi kan få bort Coronaeländet i alla fall..? Det senaste med datorn är från idag, 'Marina' en personlig kontakt på HP som jag har sedan ett par månader tillbaks ringde mig och berättade att webbkameran fortsätter att krångla trots att den och en specialsladd blivit utbytt.. datorn känner ändå inte av kameran, och nu tycks det som man tror att det finns någon okänd 'mjukvaruproblematik'.. så det dröjer ytterligare innan jag får tillbaks den! Men det går ingen nöd på mig, jag har min 'gamla' 17 tums redigeringsdator som fortfarande fungerar, och så har jag min 'nya' Imac med Retinaskärm som är fantastisk att surfa och titta på bilder med, den gav en ny dimension till 'skarpa bilder'.. Och hanterar även lite suddiga bilder bra! Ja, nu får vi snart hoppas på 2021 istället! Själv hoppas jag på att lite 'vinterfåglar' snart dyker upp.. Tack! Lena. Önskar er också ett bättre 2021!
Hälsn!
Märkligt är det och som syns i den här variation av bilder..menar julpynt och sommarblom på samma bild.

Verkar haft kämpigt år och på det förlora din bror lite för tidigt det är ledsamt å tungt.
Hoppas på bättre tid framöver och att datorn hittar tbx
Svar från ehrsa 2020-12-02 20:07
Hej! Ja, man får se mycket med olika motiv under en promenad runt i stan här nu.. det blir aldrig tråkigt heller! Ja, det här med dödsfall kommer ju ofta när man minst anar det.. Men jag har haft väldigt lite med kontakt med honom de senaste åren, men det har inte berott på mig.. så kan det vara ibland! Så här är väl livet.. och döden.. den finns ju där hela tiden! Har sett den mycket i tidigare yrke (n). Datorn drar ut ytterligare på tiden.. 'HP' ringde mig idag och berättade att dom har fortsatta problem med webbkameran.. Men det går ingen nöd på mig, jag har min fantastiska Imac med en högupplöst skärm, den blev ett 'lyft' Tack! Nini.
Hälsn!
Fin kavalkad av bilder.
Förstår att du har haft det kämpigt.
. Hoppas på ätt bättre 2021.
/ Bengt H.
Svar från ehrsa 2020-12-02 20:19
Hej! Ja, det finns ju motiv som sticker ut även en lätt regnig och grå dag i december som igår.. men det vet ju du också så klart! Gäller bara att gå ut och öppna ögonen.. 🥸 Ja, nästa år får vi hoppas på ett fungerande vaccin så kanske vi blir av med det värsta som hänt nu under 2020.. Vi får fortsätta vara försiktiga, det har ju fungerat hittills.. Tack! Bengt. Ha det bra!
Hälsn!
Det var många otursdagar du råkat ut för , men jag hoppas att nästa år blir bättre. Men du visar ändå många fina bilder med ditt nya objektiv och att det blommar i "Kungsan" är kanske ett tecken på att tiden är lite ur led . Det är i alla fall en mycket vacker blomklase.
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2020-12-02 22:12
Hej! Ja, det kanske är bra att klumpa ihop 'oturen' med det här pandemiåret 2020 när det mesta ändå är skit! Så kanske det kan lugna ner sig kommande år.. 😷 eller inte! Det här objektivet 300 mm. PF är verkligen fantastiskt bra! Över förväntan faktiskt, dessutom riktigt bra ihop med extendern x1,4! Roligt att det är riktigt bra även på mina fullformatskameror, nu har jag testat det på alla mina Nikonkameror (3 st.) och det känns som det är succé på alla! Och ihop med Z50 så blir allting väldigt lätt, och det är nog där den kommer sitta flest gånger.. Det är det skarpaste objektiv jag har ägt hittills, är min känsla! Ja, visst är tiden ur led på många sätt.. kanske har Körsbärsblommorna ihop med ändrat klimat att göra, eller så är det konstiga gener på ett par av Körsbärsträden där.. Tack! Stig. Ha det så bra!
Hälsn!
Låter som ett riktigt jobbigt år, skönt att det snart är över. Datorskärm och båten kände jag till, däremot inte om din bror, jag beklagar det såklart. Sånt är alltid jobbigt. Mkt julstämning i bilderna.! Och julblomning, el åtminstone vinterblomning i Kungsträdgårdenen börjar bli återkommande, har för mig det bara var för ett el kanske två år sen du visade ngt liknande Fina bilder! Hälsningar/ Björn
Svar från ehrsa 2020-12-02 22:32
Hej! Känns ändå som det jobbiga i år är det här med pandemin..😷 Allt känns så osäkert, viruset överraskar de flesta 'kunniga' också.. De 'experter' som ofta är och har varit motståndare till FHM (Tegnell) sa självsäkert i pressen att 'Därför blir det ingen andra våg i Sverige i höst'.. Så sa dom för ett par månader sen i media (Björn Olsen m.fl.) Men istället blev det ju en tydlig 'andra våg'! FHM var försiktigare, Tegnell trodde att det inte skulle bli en andra våg, däremot en del 'klustersmitta'.. Ja ja, nog om detta!

Utöver det så har det ju hänt en del privata saker, men så är det ju alltid med viss regelbundenhet.. Det hör till 'livet'! Hade väldigt lite kontakt med min bror de senaste åren, han var lite speciell och var lite 'knepig' dessutom.. Ja, Körsbärsblommorna i Kungsan blommade redan 13:e januari i år.. så det är ett konstigt år i år! Så cirkeln känns sluten när dom nu blommar igen i december dessutom! Tack! Björn.
Hälsn!
Julprydnader i all ära men äkta vara är bäst i form av körsbärsblommor. Beklagar verkligen allt som inträffat i ditt liv under året. Hälsar NL
Svar från ehrsa 2020-12-02 22:39
Hej! Absolut, kan bara instämma! Blommande körsbärsblommor i december.. det slår det mesta! Även om det känns lite 'knepigt'.. men det är ju också ett knepigt år, så varför inte.. 🌸 Förutom pandemin i år så är det ju egentligen ganska normala grejer som inträffat i år, kanske är det bra att få lite extra med skit just i år så får man tänka på annat än bara Corona.. kanske blir det lugnare 2021.. eller inte? Tack! Nils-Erik.
Hälsn!
Mycket fina bilder med bra blandning, riktigt lustigt att det blommar nu :)
Jag håller med dig om att det här året har varit konstigt, hoppas på ett bättre 2021 :)
Mvh
Fredrik
Svar från ehrsa 2020-12-02 22:52
Hej! Visst är det konstigt att Körsbären blommar nu.. men dom blommade även i januari i år.. så cirkeln sluts nu! Kanske är det något med klimatet..? Ja, det här har varit ett riktigt skitår får man nog konstatera.. minns att du skrev att du hade varit sjuk lite längre tidigare i höstas.. inte bara nån 'enkel' snuva då utan nånting jobbigare kanske.. Nu får vi hoppas på ett bättre 2021 med mycket med spännande fåglar att fota! 🦜 Tack! Fredrik.
Hälsn!
Ja ett märkligt år på många sätt. Du verkar ha haft ett händelserikt år helt klart. Vi får kämpa vidare. Fina bilder på blommorna med bling i bakgrunden. Haha det var nog bland det värsta jag sett julpyntet :) Förstår att det var svårt att missa haha.

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2020-12-02 23:06
Hej! Ja, det är ett knepigt år om man ska summera lite.. Men så är ju 'livet'.. det händer saker med ojämna mellanrum.. kanske lika bra att ta den mesta skiten i år när allt ändå är komplicerat på många sätt, så kanske det kan bli ett lugnare 2021.. vi får se! Man får 'hålla i och hålla ut' som man brukar säga numera! He he, ja jag häpnade själv när jag såg julpyntet nära Fridhemsplan.. har själv aldrig sett något liknande! Nån måste kanske vara lite 'störd' där.. 😏 Tack! Johnny.
Hälsn!
2021 måste ju bara bli bättre!
Märkliga tider med blommande träd och växter vid jultid...
Fast du visar ju att det blir fina bilder.

Idag fick jag hem mitt 300/4 PF. 😄 Ska ut och prova till helgen.
Svar från ehrsa 2020-12-02 23:16
Hej! Som du säger, man har ju svårt att tro att 2021 ska bli sämre.. eller? Ja, visst är det märkligt med dessa Körsbärsblommor som blommar nu.. 🌸🌸 det är ju galet, men ändå fint! Man undrar ju om det beror på förändrat klimat sett över tid, eller kanske det bara är så med generna i dessa träd..
Vad kul att du köpte det här objektivet, jag tycker fortsatt att det är fantastiskt bra, även med en fullformatskamera som här ovan, dessutom är det riktigt bra ihop med extendern 1,4 det gillar jag extra mycket! Bilderna ovan är med extendern också förutom de två sista.. 📸 Tack! Bengt. Ut och testa!
Hälsn!