Att spegla det jag gillar.

Finbesök på Södermalm..

Har sett uppgifter och även fått bekräftat av Johnny E. att det åtminstone i förrgår och dagen innan fanns en Slaguggla i området Reimersholme, Långholmen och Södermalm.. Bara att det finns en sådan uggla här över huvud taget är ju rätt så 'crazy'.. eller vad säger du Sten B.?

Gick idag söndag först min vanliga runda här i Tantolunden i ganska grått och blåsigt väder, såg några Steglitser och samtidigt hörde jag två Gärdsmygar som faktiskt körde sin 'vårsång'.. kändes helt 'crazy' det också.. jag stod mitt mellan dom på en gångväg mellan kolonilotterna och njöt av deras fina sång, ingen längre stund men tillräckligt för att enkelt artbestämma dom, kändes som dom duellerade! Sedan gick jag bort till Långholmsgatan och käkade en lunch och därefter gick jag utefter Bergsundsstrand bort till Reimersholmsbron och sedan Långholmsbron, där jag såg ett par fotografer med dyra objektiv och det såg ju lovande ut.. men dom verkade inte ha sett någon fågel, deras blickar svepte över träden vid brofästet, själv tänkte jag gå över till Långholmen och spana lite när en äldre dam som gick förbi berättade att hon visste var fågeln var.. Hon pekade uppför backen på Bergsundsgatan, och sa att jag skulle ta höger där uppe! Så det var bara att promenera dit, och redan på håll hörde jag irriterade Skator och även Koltrastar, och så var det kanske ett 20 tal människor där som tittade upp mot ett träd.. Och där satt den, min första Slaguggla! Visst är det fantastiskt att få se en sådan exklusiv fågel här i närområdet, men det är ju egentligen inte här som man vill se en Slaguggla.. bland 'hipsterboende' här på Södermalm.. Men det är ju så det är, fåglar har ju vingar.. Och det är klart att jag tittade och fotade..

Här är den..

Men innan jag kom dit så tog jag min promenad genom Tantolunden för att se om nått nytt dykt upp där, men jag såg inget mer spännande än Steglitserna..

Sen var det då Slagugglan.. undrade ett tag om man skulle hitta den..

Tack för mig!

Inlagt 2017-11-19 18:38 | Läst 2178 ggr. | Permalink
Häftig uggla!!!! Mitt inne i Sthlm....kul att du hittade den!
Må så gott!
Svar från ehrsa 2017-11-20 22:42
Hej! Ja, jag blev överraskad att den fanns kvar överhuvud taget, den har tydligen varit där i området i flera dagar nu. Det här är en uggla man egentligen inte ska se här.. Hoppas att den är frisk och att den stannar ett tag, den borde ha rätt så bra med föda tycker jag, Råttor är inte helt ovanliga här.. Tack! Lena.
Hälsn!
Den ugglan tog sitt nyfunna kändisskap med ro ser jag, finns kanske en och annan gnagare att finna i staden nattetid. Ett härligt fynd är det, och ett bevis på anpassning.
Svar från ehrsa 2017-11-20 22:45
Hej! Det är som du säger, föda borde inte vara problem här.. Hoppas den blir kvar ett tag! Det är i alla fall roligt när 'naturen' överraskar.. det brukar den göra då och då! Tack! Stefan.
Hälsn!
Ojdå, Slaguggla har blivit stockholmare kanske gott om stadsråttor närhet.. Stockholms stadshuset skulle gilla.. :-) Kul att fångat bilder på stadsugglan. Hälsn!
Svar från ehrsa 2017-11-20 22:48
Hej! Visst är det roligt när naturen överraskar så här! En fin uggla är det i alla fall, kanske något större än jag förväntat mig också! Hoppas den blir kvar ett tag! Tack! Lars Ove.
Hälsn!
Härligt fin Slaguggla, dom där Steglitserna är också läckra, fin skärpa du fått på dom, vad är det för glugg? Med vänlig hälsning, LO
Svar från ehrsa 2017-11-20 22:55
Hej! Ja, det här var lite kul, att få se en Slaguggla 800 meter från där jag bor.. det händer nog inte igen! Steglitser är alltid fina att få se, dom gör sig extra bra på bild jämfört med andra 'gråare' fåglar.. Bilderna här är tagna med min Nikon D750 och mitt Nikkor 200-500 mm. f/5,6 zoom. Det var halvmörkt när bilderna på ugglan togs och ISO var upp till 12800 på någon av bilderna här, men det blev faktiskt rätt bra ändå! Bättre än förväntat! I verkligheten var det betydligt mörkare än vad bilderna antyder.. Tack! Lars Olov.
Hälsn!
Grattis ! Man blir inte överraskad för något nu för tiden. Säker har den upptäckt att det finns lättfångade byten där. Här hos mig har det alltid funnits slaguggla. Har dock inte lagt ner särskilt mycket tid på att fota dom. Mest på grund av att miljön inte är särskilt tilltalande. Det har ju hänt massor sedan jag började intresserade mig för fåglar. Hökuggla var extremt ovanlig på 70 talet. Skulle man se den och lappuggla fick man bege sig upp till Norrbotten. Nu kan man se dom över hela Sverige. Hoppas du får fler tillfällen framöver.
Sten
Svar från ehrsa 2017-11-20 23:04
Tack! Sten. Det var roligt att få se denna fina uggla 'live' så här, 800 meter från där jag bor.. Men lite crazy är det! Egentligen vill man ju se en Slaguggla i nått skogsbryn norröver, och inte i ett träd mellan fastigheterna vid Hornstull.. Men fåglar är ju som dom är.. dom hamnar lite konstigt ibland! Käk finns det nog här, men säkert en del faror också.. Hoppas den blir kvar ett tag ändå och att det går bra för den! Hörde en bekant berätta att hon såg en stor Berguv på Högbergsgatan här på Söder för ett par veckor sen, men den såg tydligen lite skadad ut.. så jag vet inte hur det gick? Så ugglor finns det en del här i staden i alla fall! Det är spännande när naturen överraskar så här, och det gör den ju lite då och då..
Hälsn!
Vad fina bilder Jan! Och grattis till slagugglan. Kul att den var kvar och att du hittade åt den.

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2017-11-20 23:10
Hej! Tack Johnny för tipset om denna uggla! Eftersom jag aldrig sett en Slaguggla live så här (möjligen på Skansen) så var det extra kul! Vi får se hur länge den stannar.. mat borde det finnas tycker jag!
Hälsn!
Härliga bilder.
Och egentligen inte särskilt anmärkningsvärt. Rovfåglar trivs i storstaden, här finns både massor att äta och bra ställen att bo på (i). Djurlivet mitt i storstan - särskilt nattetid, förstås - är överraskande rikligt och livligt.
//GöranR
Svar från ehrsa 2017-11-20 23:16
Hej! Ja, visst finns det mycket fint här i stan, det ser man ofta bara genom att promenera runt här! Och ugglor finns det ju också men kanske mestadels Kattugglor och en och annan Berguv, men Slagugglor har inte setts många gånger här.. Roligt att få se i alla fall! Tack! Göran.
Hälsn!
Vad roligt, och spännande! Funderar på att nästa gång jag har Kvismaren i tankarna kanske jag borde åka till Sthlm i stället? Underbara bilder, både på slagugglan och steglitseran, grattis!/ Björn T
Svar från ehrsa 2017-11-20 23:24
Hej! Björn. Ja, det här var roligt och överraskande! Men det är så det ofta är, plötsligt händer det något nytt.. naturen är aldrig tråkig och bjuder då och då på överraskande upplevelser! Om inte isen ligger vid Kvissmaren så tror jag det är finare och mer fåglar där än på Söder.. :-) Alla bilderna här är tagna med vald fast bländare och slutartid, men med 'auto ISO' Någon av ugglebilderna på slutet är taget med 'max ISO' som är 12800 på min Nikon D750, och objektivet är mitt Nikkor 200-500 f/5,6 . Egentligen var det betydligt mörkare än vad bilderna på ugglan här antyder.. Tack! Björn.
Hälsn!
Häftigt! Var precis där i fredags i ett helt annat ärende och efter mörkrets inbrott men hade jag vetat om den fina ugglan kanske jag hade planerat annorlunda... grattis till finfina bilder!
Svar från ehrsa 2017-11-20 23:30
Hej! Ja, visst är sånt här spännande! Man har svårt att tro att en Slaguggla skulle ta sig hit.. känns väldigt onaturligt för en sådan art! Den har tydligen varit här i minst 4 dagar, troligen mer! Kanske den stannar i omgivningen där ett tag till? Mat finns det säkert och lite skog, med Långholmen och Reimersholme och kanske 'mitt' Tantolunden också kan räkas dit.. :-) Tack! Sirpa.
Hälsn!
Grattis säger jag också för som du nämnde så är det nog ganska ovanligt med en Slaguggla på Söder. Första bilden blev ju riktigt fin och bilderna på Steglitserna är ju så bra de också.
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2017-11-20 23:33
Hej! Stig. Tack! Visst är det roligt när naturen bjuder på sådana här upplevelser! Det är verkligen inget man förväntar sig.. Hörde någon säga att man hade en i Vasastan i början på 2000-talet, men jag är osäker på detta..
Hälsn!
Jösses en slaguggla mitt i Stockholm. Kanske inte rätt miljö men ändå kul att du hittade den och att vi får se den. Det finns väl mat i storstan och då stannar den väl så länge den inte blir störd av något. Steglitsarna känns mer som de vanliga motive. FIna I det lätta snöfallet.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2017-11-20 23:38
Hej! Kan bara hålla med.. jösses! Det är inget man förväntar sig direkt.. Men den här årstiden så kan nog det mesta hända! Fåglar rör på sig rätt så rejält och överraskar ibland, gäller bara att ha turen att få uppleva sånt här.. Den här fågeln har varit här i minst 4 dagar, och troligen mer än så.. Tror den kan leva rätt gott här med Råttor och kanske änder som byte.. men detta vet jag inget om! Tack! Lena.
Hälsn!
Oj så häftigt och med fina bilder till på köpet! Det är bara att gratulera!
Jag och min fru kom hem från Stockholm idag precis efter en långhelg. Tyvärr hade jag inte hört något slagugglan, men så är det - you can't win them all.

Mvh Jörgen
Svar från ehrsa 2017-11-20 23:45
Hej! Visst är det spännande! Naturen är ofta fantastisk och överraskar, som här! Tycker ofta att det är den här årstiden som det händer lite extra spännande saker, fåglar rör på sig helt enkelt istället för att bara hålla till på sina häckningsplatser! Vintern 'flyttar om' i fågelvärlden.. Jag såg en jättefin bild på Slagugglan i fredags här på FS, som Johnny E. 'här ovan' i kommentarerna hade tagit, det var han som ledde mig dit.. Tack! Jörgen.
Hälsn!
Fantastiskt med slaguggla mitt i stan! Bara att tacka och ta emot! Steglitserna är som vanligt mycket fotogena också.
Hälsningar, Bjarne
Svar från ehrsa 2018-10-21 17:19
He he, 'bättre sent än aldrig' kanske..? Fick syn på din kommentar nu.. som jag missat.. :-) Tack! Bjarne. Ha det bra!
Hälsn!