Tillvarons fångade bilder..

Att spegla det jag gillar.

å Söndan va bra..

Ja, Söndagen var riktigt fin och bjöd på ett fantastiskt vinterväder där jag själv tog en långpromenad utefter de vatten som finns i mitt närområde, men vattnet hade blivit åkbara isar runt nästan alla Stockholms kajer och stränder.. det är inte alla vintrar det är så.. Nu bjöds alla som gillar långfärdsskridsko på rena 'skridskopropagandan' här i Stockholm! Men det gäller bara det söta vattnet som hänger ihop med Mälaren.. Saltvattnet österut får nog vänta lite till innan det blir åkbart åt det hållet.. Men idag var det nog det mesta antalet skridskoåkare som jag har sett på Stockholms isar under de 36 år jag bott innanför tullarna här! Man åkte Årstaviken runt, cirklade runt Reimersholme, Långholmen, runt Kungsholmen, hela Riddarfjärden runt, man åkte utanför Stadshuset och nedanför Rosenbad och Riksdagshuset.. just det har jag bara sett på andras bilder nu efteråt.. Fantastiskt att även det gick! Detta fotat med 200-500 mm.

Även kälke och pulka gick bra här i mitt närområde Tanto..  sen är det bilder från Årstaviken och Reimersholme, Långholmen, Västerbron, Norrmälarstrand, Stadshuskajen och slutligen Riddarholmen och Gamla Stan.. En varning, här kommer nu många bilder..

          

Alla åker i samma spår.. tyder på att isarna inte var 'onödigt' tjocka.. troligen är dom mellan 4 - 8 cm..

                

Här under står ett par avancerade åkare, det syns på utrustningen.. dom har säkert ett par hundra mil i benen redan denna säsong.. såna skrinnare brukar ha dubbarna på axelremmen till ryggsäcken istället för hängande runt halsen, det är bekvämare.. skridskorna har man sågat av spetsen på och slipat trubbiga.. det ger ett bättre 'avslut' på varje skär och man slipper ett ofta bromsande 'ritsch' mot isen med spetsen när man lyfter på skridskon, spar lite vikt också.. Den högra åkaren har Lars Lison Almkvists ('Sveriges skridskoprofessor'..) hemgjorda 'fälpik'.. (fäla = färd), den tyngre spetsen gör att man under färd bara kan släppa den ned i isen i en pendelrörelse, går det hål i isen så stannar man, går det inte hål så håller isen och man åker bara vidare.. man slipper hugga med piken, det sliter på axlarna.. Säkert är dom med i hans 'fälklubb' också.. ibland tar dom med sig en skredstång (en 'förkortad' skida) också för att göra utskärgårdsturer på den yttersta isen i havsbandet.. Då tar man sig ut dit stakandes på den enda skidan och (kanske) en skridsko, sen när man kommer ut till iskanten så byter man till bara skridskorna och fortsätter där på den ofta nyspolade (av vågor) iskanten som kan vara hur fin och blank som helst.. medans isarna längre in är översnöade.. skidan spänner man fast på ryggsäken då. Har själv åkt en del med Lison dock inga 'Skredstångsturer' tyvärr.. Han är en 'extrem' i branschen, en liten tunn och skäggig man som är hur 'seg' som helst.. idag är han över 80 år och fortsätter så klart att åka..

                

Tack för mig!

Postat 2019-01-22 11:59 | Läst 1148 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Sett vid Råstasjön..

Besökte sjön igår fredag i det fina vädret, och jag såg väl det 'vanliga' där, det vill säga en hel del Hägrar som mestadels stod still vid sin matning och bara väntade.. Solna matar ju dessa Hägrar sedan en längre tid och det är där dom finns den här årstiden.. Vattenrallen eller 'rallarna' (dom har även varit två tidigare vintrar) har inte synts hittills denna vinter enligt en kvinna jag pratade med. Hade ändå en 'närkontakt' med en Rödhake, även en Bofink visade upp sig, och en Rörhöna likaså.. Det är inte så mycket som är öppet i sjön nu när den mestadels frusit till, här är en liten vattenyta där mestadels Gräsänder höll till, så även en Rörhöna.. Fotat med 200-500 mm.

   

Annars så var det en Rödhake som visade sig fint efter en liten stund, på samma ställe som Vattenrallen höll till tidigare vintrar..

            

Sen var det Hägrarna, som 'kurade' nära sina matningslådor.. såg ut som att strömmingen var slut för dagen..

              

Tack för mig!

Postat 2019-01-19 17:24 | Läst 858 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Kulturen monteras ner..

Rent bokstavligt var det så idag.. såg detta själv! Först mötte jag en man som bar på ett rött 'K' i storlek på mer än en meter, det såg lite ovanligt ut, och jag var inte riktigt med med kameran då.. så det blev en bild när jag vänt mig om, dessutom så hade bokstaven 'K' delat sig i två, så att även flickvännen fick bära ena delen, det såg lite tungt ut.. Vart dom var på väg med sitt stora 'K'.. ja inte vet jag? Dom var i alla fall på väg Sergelgatan bort, mot Hötorget..

 

Sen gick jag vidare och mötte plötsligt en lycklig kvinna med ett likaså stort rött 'R'.. vid hörnet Drottninggatan/Klarabergsgatan, och nu kunde det inte längre vara en tillfällighet, något systematiskt fanns över det hela.. Blev misstänksam över Kulturhuset, den byggnaden ska ju renoveras i några år har jag läst..

    

Jag har alltså mött ett stort K och ett stort R, de ingår ju i ordet 'kultur', och skulle jag dra en rak linje bakåt från de som bar på ett 'K' och en annan linje rakt bakåt från den kvinna som bar på ett stort 'R' så skulle den krysspejlingen ta mig hit.. och här tycks bokstäver saknas till vänster på fasaden..

Och här verkar en del i 'kultur' också finnas.. U och T.. så rent bokstavligen så håller man på att montera ner kulturen här, just nu..!

 

Vilken tur därför att det verkar vara klart att inte SD får vara med och bestämma framöver i regerandet.. dom vill ju montera ner kulturen..! Och att man nu just idag samtidigt höll på att montera upp bokstäverna 'kultur' igen.. fast i form av nya bokstäver.. känns som det fanns något symboliskt över dagens iakttagelse, just idag.. De gamla bokstäverna i plåt fick den som ville ha, de skulle ändå kastas..

 

'Case closed'..     Tack för mig!

Postat 2019-01-16 18:44 | Läst 827 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Stockholms ström..

Nu är det dags igen, årets länk till Aston Reymers Rivalers världsberömda låt.. finns HÄR! För mig innebär det framöver att jag med viss oregelbundenhet besöker Norrström i Stockholm och kanske fotar lite fåglar där. Förutom alla vanliga andfåglar och mycket Knölsvanar så finns det i år åtminstone tre Sångsvanar nära eller vid fågelmatningen där, dom försöker samsas med de vanliga Knölsvanarna och biter gärna ifrån när dom inte riktigt gillar dom, och det händer ganska ofta.. Förra året fanns det också ett antal Sångsvanar här, så jag gissar att även dessa individer stannar här nu under resten av vintern.. Fotat med 80-400 mm. i fredags.

Tog först Djurgårdsfärjan över till Skeppsholmen och promenerade i härligt solsken via Skeppsholmen och Blasieholmen fram till Norrströms fågelmatning..    

Vid fågelmatningen så hittade jag ganska snabbt de tre Sångsvanarna bland mängden av andra fåglar.. Men någonting med själva konstruktionen av matningen gör att den inte tycks passa Sångsvanarna så bra.. även fast den fungerar bra för Knölsvanar.. Sångsvanarna tycks inte riktigt nå maten (havre).. dom når inte över framkanten på de lådor där havren ligger.. förmodligen har dom några centimeter kortare hals än vad Knölsvanar har.. tillräckligt för att inte riktigt nå fram! Dom lägger sig däremot nära intill Knölsvanarna och nyper till dom med näbben så att det kanske tappas en del havre som Sångsvanarna sedan snabbt kan ta från vattnet.. inte helt bra..                                

Sen gick jag hem, solen gick ner..     Tack för mig!

Postat 2019-01-13 19:25 | Läst 888 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

3/1 bjöd på mycket fint..

Den dagen bjöd på en hel del motiv under min lilla promenad i mitt närområde Tantolunden här på Södermalm. Vissa dagar ser man nästan ingenting att fotografera, andra dagar ser man motiv mest överallt.. det här datumet var just en sådan dag! Motiven räckte till hela tre bloggar.. Den första kan ses Här och den andra kan ses Här . Och nu kommer alltså en tredje blogg från samma lilla promenad.. Det börjar med ett par bilder på 'Hasse hare' och sedan följer några bilder på ett par Steglitser, samtidigt som jag försökte fota en Trädkrypare som också visade sig extra fint.. Allting fotat med 200-500 mm. + TC 1,4 II precis som i de två senaste bloggarna.

             

Sen var den fina dagen över..    Tack för mig!

Postat 2019-01-09 10:31 | Läst 1414 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera