Tillvarons fångade bilder..

Att spegla det jag gillar.

Igår tog sommaren slut..

Så kom vi då in i augusti för två veckor sen, och precis som förväntat så tog sommaren slut igår.. Varför kan man ju undra.. jo, för mig så är det alltid 'mina' Tornseglare som flyger runt här under hela sommaren som bestämmer när det är sommar, och det är från den 20:e maj när dom alltid anländer, till mitten på augusti vilket är just nu.. fast redan de första dagarna denna månad så minskade aktiviteten på mina Tornseglare markant.. det märktes att dom sakta förberedde sig för att flyga härifrån.. dom for fortfarande förbi några gånger på kvällarna tills för bara några dagar sedan.. men gruppen av individer är inte lika stor längre, så några har troligen redan börjat dra sig söderöver.. och så fort som vi kom in i augusti så blev det också en annan 'vädertyp', men så är det ju ofta med augusti.. Även den onormalt och extremt varma sommaren förra året, så blev det ändå ett rätt så snabbt väderomslag och temperaturerna återgick till det normala i början på augusti.. Tornseglare vill ha sol och varmt hela tiden, så dom lämnar alltid i augusti.. men det har nog också mycket med tillgången på insekter i luften att göra.. troligen säkrast att dra söderöver redan nu.. Så nu blev det väldigt tomt och tyst här igen, en tystnad som kommer pågå ända till den 20:e maj 2020.. då ses vi igen! Så jag kan lova det redan nu, sommaren kommer med stor säkerhet åter den 20:e maj nästa år.. Välkomna tillbaks då alla Tornseglare!

Så här är de sista bilderna för i år på dessa trevliga fåglar.. och alla bilder här är tagna med 20 eller 50 mm.

                               

Någonstans här bland alla vackra moln så försvann dom bort..

Här är min förra blogg om Tornseglarna..      Tack för mig och tack till dessa fåglar som bjuder på så mycket trevnad!

Postat 2019-08-16 18:55 | Läst 348 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Få äpplen i år = få sidensvansar i vinter..

Det är säkert olika med äppelskörden runtom i landet, men i mitt 'närområde' Tantolunden i Stockholm så har jag sett väldigt lite med äpplen på träden hittills här.. och det brukar finnas en 'korrelation' mellan mängden äpplen och antalet besök av Sidensvansar senare i höst och vinter.. Under vintern för två år sen så fanns det heller inga äpplen kvar i träden, detta efter att det tidigare under den våren kom en rejäl köldknäpp i maj, med ner emot -5° och kanske ändå lite mer.. och följaktligen syntes heller inga Sidensvansar här alls vintern efter.. Förra våren var ju tvärtom, den blev extremt varm tidigt i maj och sommaren fortsatte ju likadant som vi alla minns.. Då blev det mängder av äpplen på träden här.. men dom blev istället ganska små på grund av den svåra torkan.. och Sidensvansar kom det hit i februari i år och höll sig specifikt i ett träd som fortfarande var fyllt med frukter, och de stannade där i 8 dagar tills sista äpplet var slut! Och i år ser jag inga äpplen alls.. men våren var ju också extremt kall under en längre tid! Fick ta in balkongblommorna varje natt under flera veckor.. det har aldrig hänt tidigare! Därför säger jag redan nu att det kommer troligen inga Sidensvansar hit under kommande vinter.. Men har jag fel är ingen gladare än jag..

Får därför istället njuta av de som visade upp sig fint här i februari i år..

       

Tack för mig!

Postat 2019-08-12 21:42 | Läst 514 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

En del stadsbilder igen..

Så passerade då juli, också denna sommar.. ganska 'oförbemärkt' egentligen utan någon speciell dramatik, inte ens vädermässigt hände så mycket.. lite för varmt ibland men ändå hanterbart.. Möjligen var det ännu fler turister som rörde sig på Stockholms gator denna sommar, men det är bara en känsla, som kan vara fel! Kronans värde är ju som vanligt lågt, och är väl ännu lite lägre än tidigare, bara det lockar säkert fler turister hit.. I alla fall så blir det gärna lite flanerande ett par gånger i veckan för mig, det brukar vara en lagom aktivitet på eftermiddagen att promenera hem från city efter en enkel lunch någonstans i de centrala delarna. Och som vanligt så är det folks blickar och andra uttryck som kan göra att dom hamnar på mitt minneskort..

Man ser annars väldigt lite bilder från stadens gator (oavsett stad) här bland bloggarna, så det är väl något knepigt med det hela.. eller så visas såna bilder någon annanstans! Det är ju ofta debatt och mycket tyckande om just den 'genren' så det borde ju vara många som också visar en del nytagna bilder.. men visas det nått så är det ofta gamla bilder.. Kanske är det 'analogfotografer' som går runt och knäpper en del på gatorna, men de bilderna visas inte heller så ofta här, det är väl knepigt det också.. undantaget tror jag är från 'den akademiska bondbyn i syd', där kommer det lite trevliga gatubilder titt som tätt, ofta analoga och t.o.m. i färg! 'Mycket snack men lite verkstad' har ju sagts tidigare.. det kanske är just 'snacket' som är det roliga och inte bilderna i 'gatufotogenren'.. om det här är gatufoto bryr jag mig inte ens om.. De bilder jag tagit här är med 20, eller 50 mm. på fullformat.

Juli månads skörd, och som vanligt så tittar man väl bara på de bilder man vill..

                                                                

Tack för mig!

Postat 2019-08-10 14:31 | Läst 424 ggr. | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera

Visst kan väl stora passagerarfartyg vara vackra..

Men det var nog mest förr i tiden.. numera byggs de flesta kryssningsfartyg mer för att få plats med så mycket som möjligt, då blir det gärna lite 'container' över det hela! Här är en plansch på den 'moderna' sortens fartyg, men bakom planket finns en representant för den äldre sortens passagerarfartyg, ett undantag.. med stil!

Undantaget var det här stora vackra fartyget med sina klassiska linjer.. så tycker jag att ett stort passagerarfartyg ska se ut!

Namnet är 'Boudicca' och byggdes 1975 av Wärtsilä i Helsingfors.. Här ligger den 'bojjad' utanför Gamla Stan nu i juli. Här ser man den äldre vackra designen jämfört med dagens design..

Tack för mig!

Postat 2019-08-06 21:36 | Läst 496 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Stilstudie..

Nåja, kanske är det egentligen inte så ambitiöst, men någon rubrik måste man ju ha.. fast visst skiljer vi oss åt med de stilar vi framför våra transportsätt på.. likaväl som vi ser olika ut och klär oss med olika stil.. och det ger i alla fall en del fotomotiv.. själv sitter jag på en bänk i skuggan i den +30° värmen under allén på Strandvägen i Stockholm medans motiven far fram framför mig, med diverse olika transportmetoder.. som numera snart tycks domineras av det 'eldrivna', och det kanske egentligen inte är så bra.. dom ligger ju slängda mest överallt och framförs åt alla håll trots att det oftast finns bestämda körriktningar, och fort körs dom.. men fortfarande ses även en och annan ta sig fram elegant via trampor.. Fotat med 28-300 mm. med valet 200 mm..

Förr transporterade man sig med stil..

Men även idag kan man ju åka bil med stil..

Annars så är det väl cyklister och deras stilar man oftast har kunnat fota just härifrån..

          

Men sedan två eller tre somrar tillbaks så började dessa 'elsparkcyklar' att dominera allt mer.. hur det är med 'stilen' och kanske säkerheten får ni själva bedöma..

                   

Sen finns det ju annat eldrivet numera..

 

Tack för mig!

Postat 2019-08-02 21:59 | Läst 413 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera