Tillvarons fångade bilder..

Att spegla det jag gillar.

Skarpt eller suddigt..

***

Det debatteras ofta här på Fotosidan.. vad är bäst? Bland 'analogarna' är det oftast inte så viktigt.. kanske av naturliga skäl.. Bland 'fågelnissarna' är det viktigare.. eller? Det finns suddiga bilder där också som är riktigt bra, men är ofta inte helt enkelt att lyckas med!

Själv uppskattar jag att det i en suddig bild ändå finns något skarpt att fästa blicken på, annars känns det lite knepigt.. Här först en skarp bild fotad i bra ljus och i lägre ISO i mitt närområde den 9:e november.

***

Här är en hel del bilder tagna på samma plats som både är skarpa och suddiga, men för att få ner ISO så måste något ändras i exponeringen, och jag valde då längre slutartid och största bländaröppningen som då blev 1/100 - 200 sek. f/4 och c:a 1000-2000 i ISO. Bilderna här togs den 5:e december vid 14:00 tiden i gråväder och skymning.. Och det är Gråsparvar för hela slanten!

***

                

***

De här bilderna är fotade med Z50 + 300 mm. PF, som då blir 450 mm. f/4, utom den första bilden som är fotad med Z50 + 80-400 mm. som då blir 120-600 mm. f/5,6     Tack för mig!

Postat 2020-12-07 18:29 | Läst 696 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Lite blandat från närområdet..

***

Ja nu blir det knappt mörkare, och man får väl se det som positivt.. Men det gör också att det oftast börjat mörkna innan jag kommer ut, men det är ok! Man får anpassa sig, och det fungerar ändå rätt bra med dagens kameror och objektiv.. Så här är några bilder tagna här en dag i förra veckan, när åtminstone himlen var rätt så ljus..

I brist på vinter och vinterfåglar får man nöja sig med de vanliga 'vardagsfåglarna'.. dom är fina dom med! Och flera kolonistugeägare här har sina matningar igång så där går man gärna förbi och spanar lite efter motiv.. och 'hög-ISO' är det så klart hela tiden! Här Blåmes och Gråsparvar..

       

***

Sen finns det fler matningar, här är en med fint motljus på sena eftermiddagar, men det är nog 25 meter bort..

       

***

En trut flög förbi uppe på 'Tantoberget'..

***

Ett pendeltåg drog söderut..

***

Boende på andra sidan Årstaviken..

***

Själv promenerade jag hemåt utefter Årstaviken..

        

***

Bilderna här återigen fotat med kombinationen 300 mm. PF + TC 1,4 II som då blir 420 mm. f/5,6 ihop med Nikon D750. Alla bilder togs med största bländaröppningen.. Det fungerade perfekt!     

Tack för mig!

Postat 2020-12-06 16:41 | Läst 485 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Någon har uttryckt sig..

***

I puffbilden då, kanske en känsla av desperation hos någon när pandemin tog fart igen.. Stockholm är bra att promenera i under nuvarande omständigheter, det finns många glest frekventerade gator här, om man nu undviker de populära stråken.. Känns som jag är tillbaks till våren nu vad gäller rörelsemönstret runt i stan, med skillnaden att det inte är lika trångt att ta sig förbi Slussen nu som det var då.. men tråkigt blir det ju aldrig! Nya 'Slussenbron' (som den heter) ger dessutom bättre utrymme och betydligt vackrare utsikt än den tidigare trängseln, med det höga byggplanket.. Nu kan man promenera nästan ända in till city, med sjöutsikt.. det gillas!

***

Vid Hornsgatans slut..

***

Brännkyrkagatan, ofta öde..

***

Istället för Slussen så blev det gångbron vid fjärrtågen över till Riddarholmen..

***

Kanske 'Lena' har varit här..

***

Västerlånggatan, kanske man rör sig i 'familjekluster'..

***

Ingen Julmarknad på Stortorget i år.. det är väl första gången det hänt..

***

Breddad trottoar här vid Skeppsbron och måttligt med trafik, vid 15:30 tiden..

***

Och så hem igen via Slussenbron och Hornsgatan..

***

Tack för mig!

Postat 2020-12-04 18:03 | Läst 533 ggr. | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera

Varför inte.. blommor i Kungsan igen..

***

Ja vadå.. ja hela året har väl varit konstigt.. eller? Kanske någon enstaka inte tycker att det är ett konstigt år, men för mig har det dessutom varit ett riktigt 'skitår'! Även om det började fint i mitten på januari! Sen kom pandemin plötsligt i februari när den flögs hit vid sportlovet, och resultatet av det känner vi alla till..

Sen kom sommaren och jag skulle fixa till min båt i mitten på juni, men var fanns båten? Troligen stals den redan i början på vintern, av 'frånvaron' av däckspår på platsen att döma.. hjulen på båtsläpet brukar sjunka ner lite i marken under en vinter..

Sen gick min 1 år gamla 24 tums HP 'all in one' dator plötsligt sönder en vecka in i juli, skärmen förblev svart vid uppstart.. Det finns mycket att säga om HP:s support, ska inte gå in på det här.. Men efter mycket om och men så skickades den in för reklamation och reparation av datorn, och då till Norge.. där moderkortet konstaterades trasigt.. Fick sedan tillbaks den och kunde konstatera att 'webbkameran' inte fungerade, trots att den var 'iklickad' att den fungerade på ett test som gjorts på verkstan efter reparationen.. Så den fick åka en vända till Norge igen.. Där konstaterades att den fungerade inte även fast kameran byttes ut.. så det måste tydligen bytas en speciell sladd till kameran för att få igång den.. Och nu väntar jag bara på att datorn snart borde levereras till mig, 5 månader efter att den gick sönder.. När den gick sönder så beställde jag snabbt en 21,5 tums Imac med Retinaskärm, och det ångrar jag inte en sekund! Så mycket roligare att titta på bilder med den skarpa skärmen än den 24 tums HP som gick sönder.. När den väl kommer så får den bli en reservdator till min lilla 17 tums 'bärbara' HP som börjar bli gammal (från 2013/14), känns som den kanske kan gå sönder när som helst.. Mina gamla bildredigeringsprogram fungerar nog inte på en Imac, men däremot fungerar dom troligen på min 24 tums HP med 'Windows' när '17 tummaren' ger upp.. detta får bli en överraskning då!

I början på oktober så avled min 2,5 år äldre bror plötsligt vid 66 års ålder, på grund av "hastigt uppkommen komplikation till hans kroniska hjärtsjukdom", förträngda kranskärl och därmed hjärtstopp helt enkelt.. En hel del fysiskt och psykiskt jobb med detta så klart, ni som tagit hand om sånt vet ju.. Själv gjorde jag samma efter att farsan gick bort 2013.

Och idag gick jag förbi Kungsträdgården i Stockholm, och vad blommade där redan.. Körsbärsblommorna så klart! Inte mycket men ändå lite.. tillräckligt för att kunna fotas! Så cirkeln är därmed sluten.. Men hela månaden är nästan kvar så det kan ju hinna hända mycket mer..

***

Tog en längre promenad runt på stan idag, och vissa tecken på att vi närmar oss Jul kunde noteras.. här vid Zinkens vandrarhem runt hörnet här..

***

Stenbecks gran vid Skeppsbron..

***

Stockholms Ström..

***

Norrström..

***

I Kungsträdgården..

***

Och visst blommade några Körsbärsblommor redan..

***

Samtidigt lite julgransbling i bakgrunden..

***

Någon har gått 'all in' vid Fridhemsplan på Kungsholmen.. observerades vid promenaden hem..

***

Det här har också varit en test med mitt nya 300 mm. PF + 1.4 II extender ihop med Nikon D750 som då blir 420 mm. brännvidd f/5,6 . Alla bilder utom de sista på Julpyntet är fotat med den kombinationen, de sista togs utan extendern.     Tack för mig! 

Postat 2020-12-01 23:21 | Läst 805 ggr. | Permalink | Kommentarer (15) | Kommentera