Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Mitt ute i havet står en övergiven betongplattform… #blogg100


Fujifilm X-pro1 med Fujinon 18/2 - och i vanlig ordning obeskurna - samtliga bilder.

H
äromveckan var det ett ovanligt lågt vattenstånd i Öresund, man kunde från Skanörs revlar gå långt, långt ut på det som vanligtvis är havsbotten. Öresund är grunt och med ett "tidvatten" som styrs av vindar och havsströmmar (inte månen som tex i  Engelskakanalen) så kan vattennivån skilja sig över en meter till vardags, och upp emot två meter i extrema  situationer. Så här lågt vatten hade jag inte upplevt tidigare, flera kilometer norr om Skanörs norra revel kunde jag torrskodd nå fundamentet för en sedan länge borttagen klockboj. En gång i tiden (antagligen innan Falsterbokanalen anlades) så varnade den båtar för revet. Min morbror brukade vid lågvatten ta sig ut till den i jolle och faktiskt övernatta på den ibland. Han uppskattade känsla av ligga och sova under bar himmel mitt ute i havet! 



I bakgrunden syns både vindkraftverken och Öresundsbron som dominera horisonten, och några hundra meter bortom vattenbrynet finns djuprännorna som inte minst möjliggör båttrafiken genom Falsterbokanalen. Strax till höger kan man ana plattformen som en svart prick vid vattenbrynet...
Att gå så långt ut på havsbotten ger en viss pirrande obehagskänsla - tänk om vattnet kommer tillbaka, innan jag hinner undan?
Nu är det till vardags ca 1-1,5 meter djupt här, så det finns nog ingen risk för att drunkna. Men det kan ju bli rejält blött kring fötterna ;-) 

Jag kommer som sagt att blogga varje dag i hundra dagar - detta var inlägg #2 i utmaningen #blogg100 :-)

  Blogg100 - Ett inlägg om dagen i 100 dagar

Inlagt 2014-03-02 23:38 | Läst 9905 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Vackra bilder, mycket spännande med så lågt vattenstånd, LO
Svar från Johan Ericson 2014-03-03 00:30
Tack!
Mvh
/Johan