Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Tack Leica!Fick precis mina två IR/UV-filter som Leica bjuder på när man köper en ny Leica M8!
Man registrerar sin nya kamera på Leicas sajt och anger vilken filterdiameter man önskar och så kommer två filter med FedEx några veckor senare - tack Leica?

Ps.
Varför behöver man IR-filter? Läs mer här ;-)

Postat 2009-07-28 12:22 | Läst 7262 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

40 år sedan första månlandningen och var Leica någonsin i rymden?Nu gäller min fråga inte den ryska rymdhunden Laika utan det tyska kamerämärket Leitz med sin Leicakamera. Att Hasselblad med sin Zeissoptik var det dominerande kameramärket under månfärderna är en del av vår samtidshistoria och har starkt bidragit till "Hasselbladmyten" eller "varumärkesglöden". Men Hasselblad var inte den enda kameran i rymden, med på samtliga månfärder fanns även Nikonkameror. Och idag så är Nikons DSLR-kameror en del av NASAs standardutrustning. Men genom åren så har det experimenterats en hel del med olika kameramodeller.
 


Ovan en bild från Gemini-programmet (före månfärderna) där austronaten använder en Contax mätsökarkamera. I början av rymdfärderna användes olika kameror, ibland inköpta på austronaternas eget initiativ.Men frågan var ju om en Leica någonsin använts i rymden. NASA köpte under 70-talet in ett antal Leicaflex SL och Leica MDa som modifierades för rymdbruk och försågs med NASAs märkning. Men frågan är om de någonsin användes, för en del menar att de aldrig fick följa med ut i rymden? Kamerorna på bilden ovan (faksimil från Hove's "Leica Pocket Book") ser ju onekligen använda ut - och betingar ett astronomiskt pris på samlarmarknaden ;-)NASA/courtesy of nasaimages.org

Svaret finns faktiskt på Smithsonian's i Washington DC - där förvaras den Leica Ig som John Glenn den 20 februari 1962 tog de första färgbilderna på jorden från rymden med. En av dem ser du här ovan.

Och när man tittar närmare på bilden av kameran på Smithsonian's hemsida så ser man att påståendet "att Leica är den enda kamera som använts helt omodifierad i rymden" nog stämmer :-)
Postat 2009-07-22 21:53 | Läst 13798 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Skåne, Slussen och lite DOGMA-beslutsångest ;-)Semestern tog slut i mitten av förra veckan (för denna perioden), dottern ville inte lämna Skåne, men det var bara att gilla läget, samt läge för ett porträtt  ;-)Och bilden togs med Leica M8 och Voigtländer Ultron 28mm f2.Väl tillbaka i Uppsala så fanns det tid för Stockholmsbesök, träffa vänner, ta en Pizza vid Nytorget, och lite gatufoto, inte minst vid Slussen. Men då känns plötsligt 28(35)mm lite trångt,Så bilden togs med Leica M8 och Voigtländer Super Wide-Heliar Apsh. 15mm f:4,5 vilket motsvarar ca 21mm, och då behövs både extrasökare och vattenpass ;-)

Men frågan blir återigen - vilken brännvidd är mest intuitiv för mig, hur skall mitt M8 DOGMA-löfte egentligen se ut?

Postat 2009-07-20 08:48 | Läst 10504 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Obamicon Me - über coolt!Om du har tröttnat på att trixa med dina ikoner i Photoshop samtidigt som du tycker att Shepard Fairey's "Hope" poster föreställande Barack Obaman är höjden av estetik - då är sajten http://obamiconme.pastemagazine.com/ absolut något för dig ;-)

En kollega tipsade mig om den idag och nu har jag tillbringat halva kvällren med att leka med min nya profilbild (som min dotter tog på mig för någon vecka sedan :)
Roligt, nördigt och ganska nyggt - eller?Dottern, numera fem år, direkt efter hon tagit bilden på mig, med Ricoh GR-D II:an, vilken till slut blev profilbilden ovan. Och såklart så tog jag bilden på henne med M8:an och 28mm - DOGMA ;-)
Postat 2009-07-17 23:20 | Läst 9694 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Social harakiri


Dotterns kanin "Smulan" som bet henne häromdagen, men som såklart får en andra chans ;-)

Är ju inget som jag vill begå, och det var inte avsikten med mitt förra blogginlägg ;-)
Därför vill jag förtydliga mig, då ofta läsaren själv "läser in"  påståenden och formuleringar som jag inte gjort mig skyldig till.

Först av allt:
jag tycker om djur, och är emot alla former av djurplågeri och även  industriellt hållande av nyttodjur. Alla levande och "kännande" varelser har rätt att bemötas med respekt och skall inte utsättas för onödigt lidande, även vid slakt osv. Jag undviker i det längsta att döda tex husspindlar, utan fångar helst in dem och förpassar dem levandes till en lämplig  utemiljö, undantagen är mygg, spyflugor och getingar ;-)

För det andra:
jag hyser största respekt för andra kulturers och religioners syn på heliga och/eller orena djur. Jag skulle aldrig drömma om att äta en Big Mac tillsammans med en hindu eller bjuda en muslim på julskinka. Jag till och med tycker att rituell slakt (kosher och halal) borde övervägas att tillåtas i Sverige, spec då dessa metoder enligt många är mer skonsamt mot djuret.

Men - jag tycker inte att man kan jämföra den moderna djurindustrin med förintelsen, därmed inte sagt att att det inte förekommer enorma övergrepp inom denna. Att likställa världhistoriens kanske största trauma med (ett i och för sig omoraliskt) djurplåger blir en ogenomtänkt tankevurpa som inte på något sätt gynnar djurens sak. Och som - enligt mig - i sig är omoralisk, främst därför att den öppnar upp för ett omvänt tänkande som i sin förlängning kan legitimerar tex folkmord (och som ligger kusligt nära  nazisternas propaganda från 30-40 talet).

Genom att tycka ovanstående så blir jag inte per automatik någon trångsynt världsförstörande djurplågare med allmänt disantropiska åsikter ;-)

 För att belysa frågan ytterligare så citerar jag docenten vid Handelshögskolan i Stockholm, Jan Tullberg:


(Källa)

Dvs - om jag hade velat ha medhåll och vinna "snällhetspoäng" så skulle jag skriva att jag åtminstone förstår dem som likställer köttindustrin med förintelsen. Men det gör jag inte. Men därmed inte sagt att jag inte respekterar deras åsikt, eller rätten att få uttrycka den.
Tyvärr blir en debatt där man omedelbart hemfaller år personangrepp och ger sina meningsmotståndare nedsättande epitet aldrig konstruktiv :-( Något för alla oss världsförbättrare att ha i bahuvudet!

Nu handlar min blogg i första hand om foto och efter denna "semestervurpa" så återgår jag till huvudämnet ;-)
Postat 2009-07-14 13:21 | Läst 8556 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
1 2 3 Nästa