Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Eftermiddagens promenad - inget särskilt, bara några snaps med Ricoh GR-DIII


Ricoh GR-D III, obeskurna, konverterade från DNG i PhotoShop - samtliga bilder.

D
et regnade ganska intensivt, genomförde trots det min söndagspromenad, denna gång längst stränderna i Västra Hamnen. Tog några "snaps" med Ricoh - det var allt...


Postat 2012-10-14 23:07 | Läst 9419 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Hur är man funtad när man skjuter en 14-årig flicka bara för att hon vill gå i skolan?


Ricoh GR-D III, Skåne.  "Time is an ocean but it ends at the shore" Bob Dylan.

D
et är jobbigt att läsa nyheterna just nu, jag citerar SVT-text:


"Mordförsöket på den 14-åriga pakistanska flickan Malala Yousafzai väcker avsky världen över. FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon uppges vara förfärad över attacken. Lokala pakistanska myndigheter har utfäst en belöning på motsvarande c:a 700.000 kronor för information som leder till att de som attackerade flickan grips. Hennes tillstånd är kritiskt.
Talibanerna har tagit på sig dådet. Yousafzai blev internationellt känd när hon 2009 började blogga om livet
under talibanskt styre." 

Och idag är det internationella flickdagen....

Läs mer om hennes tillstånd på BBC:s sajt

Utan att bli för politisk - men jag tror att vårt bistånd och inte minst våra trupper i Afghanistan gör skillnad! Men vi måste göra mer...

Ps.
Man måste såklart skilja på Talibanerna som rörelse och muslimer i allmänhet - läste precis en bra egyptisk blogg på engelska som förtydligar det!

Postat 2012-10-11 09:47 | Läst 9214 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

En skamfläck för vår värld - 1,8 miljoner barn säljs varje år som slavar!


Mina egna bilder på barn från olika reportageresor hänger på väggen hemma - för att påminna om att alla inte har det lika bra eller lätt som vi :-(

J
ag läste med bestörtning en artikel i New York Times om en liten flicka i Indien som riskerar att säljas av sina fattiga föräldrar - totalt hjärtskärande och frustrerande. Vi får inte blunda för den verkligeht som finns runt omkring oss. 
Läs den du med - och tänk efter vad du kan göra, om än aldrig så lite!

Ett positivt exempel är Plan Sveriges kampanj för flickors rätt till utbildning.
Det finns många organisationer som arbetar mot barnslaveri, trafficking och barnprostitution, tex i Canada, USA och här hemma i Sverige.

1,8 miljoner barn säljs varje år in i främst sexindustrin - i vår tid - det är ofattbart.
Allas vårt engagemang behövs!

Ps.
11 oktober är internationella flickdagen 

Postat 2012-10-10 23:17 | Läst 10034 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

När tiden är viktig blir klockorna viktigare!


Mitt eget dykarur från MWC, mekaniskt, stål i svart PVD, självlysande tritium visare och markörer samt med ett sk "Real James Bond" Nato-arband :-)

J
ag skriver just nu på ett par artiklar om klockor, men jag tänkte blogga lite om min personliga favorit - det militära dykaruret. Det representerar på många sätt det verkliga "bruksuret" - gjort för att användas och inte för att synas. Det definieras inte utifrån varumärkets tyngd utan ifrån sin förmåga att möta olika beställares krav och specifikationer - till bästa pris. Även om tillverkare som Rolex, Omega, Officine Panerai, Blancpain, Breitling, IWC och Tudor banade väg och dominerade de militära kontrakten in på 80-talet så är det klockor från CWC, MWC, Marathon, Seiko och Luminox mfl som syns på handleden på de flesta attack, min och röj-dykare idag - oavsett nationalitet. Militära klockor skiljer sig på ett par avgörande punkter från sina civila syskon, mest iögonfallande är kanske de fasta bandstiften som begränsar vilka armband som kan användas. Vanligast är utan tvekan NATO G10 bandet, utvecklat för fungera lika bra i vatten som på land. Det kan lätt anpassas för att bäras utanpå tex en våtdräkt eller en flygdräkt, men är minst lika bekvämt till vardags. Och faktiskt riktigt snyggt.En annan viktig egenskap för ett dykarur är att vara fullt läsbart i totalt mörker. Detta innebär att visare och markörer måste vara självlysande, och då ganska starkt lysande. För att uppnå det så använde man i början radium, vars lyskraft beror på dess radioaktivitet, vilket gjorde klockorna ganska ohälsosamma för sina bärare. Ett alternativ är det icke radioaktiva ämnet luminova, som "laddas upp" av att exponeras för ljus och sedan lyser - med avtagande kraft - under några timmar. Lämpar sig bra för civila dykarur där man ofta går från starkt ljus till mörker snabbt och sedan inte befinner sig i mörker allt för länge. Men vill man ha en klocka som är fullt avläsbar tex en hel natt eller under ett längre dyk så måste man förlita sig på radioaktiva substanser. Därför har radium ersatts av tritium i moderna klockor. Tritium avger bara den mindre farliga beta-strålningen som effektiv stoppas av klockans boett och glas.Det allra senaste är att använda små tritium-gas fyllda glastuber istället för tritium-färg. Fördelen är att dess lyskraft är större och att klockans interna miljö inte blir radioaktiv (vilket kan vara farligt för den urmakare som utför service på klockan). De små gastuberna fästs på visarna och vid tim-markörerna (se bilden ovan). Tritum har en halveringstid på 12.3 år så klockans lyskraft avtar inom 10-20 år. Gastuberna kan innehålla olika mycket tritium, mängden anges på urtavlan, som ovan: "T25" (vid kl 6) anger strålningsstyrkan till max 25 mCi (millicurie).Och slutligen en bild som ger en uppfattning hur MWC uret med tritium-tuberna ser ut i mörker. Lägg märke till att kl 12 markeras med en orange färg - så att man kan tolka urtavlan rätt i totalt mörker även om man inte har klockan på handleden.
Militär
a ur som använder tritium anger ofta det med ett T i en cirkel, eller ett L i cirkel för luminova.Så långt "avdelningen för onödigt vetande" - om ni uppskattar ämnet så skriv gärna en rad, jag är mycket tacksam för all feedback!

Ps.
Alla bilder tagna hemma i vardagsrummet i naturligt ljus med antingen Fuji X-Pro1 och 60/2,5 eller Ricoh Gr-D III.

--- Edit ---
Nedan en "actionbild" på ett civilt dykarur på ringa djup - taget med iPhone och Instagram ;-)


 

Postat 2012-10-09 00:11 | Läst 32043 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Vad jag arbetar med just nu...


Ett av MWC (Military Watch Company) senaste dykarur - den civila versionen med mekaniskt urverk - militärerna föredrar quarts. Ricoh GRD-III :-)


J
ag researchar just nu en artikel om klockor, mycket intressant. Måste bryta nu - ska med 06.11 tåget till Stockholm i morgon bitti...

Men kommer nog att blogga lite om klockor framöver - måste få utlopp för all överskottsinformation jag dragit på mig ;-)

-- Edit ---

Nu sitter jag på tåget och går igenom mitt material, får se om det även blir en bloggpost :-)  

Postat 2012-10-07 23:15 | Läst 12842 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 Nästa