Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

ZEISS + SONY - Leicas värsta mardröm? (Uppdaterad)


Zeiss senaste för Nikons F-bajonett: Distagon 28mm f:2 Läs pressreleasen: http://www.zeiss.com/C12567A8003B58B9/?Open

Om man tar ett steg tillbaka och tittar på den digitala "mätsökar-scenen" så dominerar Leica med sin något "ofullständiga" M8:a. Enda konkurrenten är Epsons ännu mera "ofullständiga" RD-1. Påminner lite om när Kodak dominerade DSLR-scenen med sina ombyggda Nikon/Canon (ursprungligen filmbaserade) hus. Minns ni?
Då stod vi inför ett rejält teknikgenombrott som nu några år senare har gett "mogna" DSLR kameror som Canon EOS 1Ds mkIII och Nikon D3. Kameror som faktiskt är sina film-föregångare överlägsna på alla punkter! Kan det var så att det väntar en liknande utveckling bakom hörnet även för mätsökarkamerorna? Om så - hur kan den se ut?

1. Zeiss + Sony. De sammarbetar sedan lång tid tillbaka. Tänk en digital Ziss Ikon med Sonys fullformats sensor. Och som blir billigare än dagens Leica M8. Kanske till och med i två versioner: en med mätsökare osv och en med bara "live-view" skärm, baserad på dagens Zeiss Ikon SW-hus.

2. Epson släpper en RD-2 med samma sensor som i Nikon D200 - eller ännu hellre D300. Ett APS-C alternativ med konkurrenskraftig bildkvalitet och förhoppningsvis även ett dito pris. Men drömmen vore en fullformatare med Cosina-Voigtländers underbara vidvinkel mätsökare!

3. Leica släpper en M9 med fullformats sensor samt utan alla M8:ans barnsjukdomar. Med flera sökaralternativ som i "à la carte" programmet. Snabbare bildprocessor, större buffert och vädertätning är ett måste. Men tänk om Leica behåller M8:an som en APS-H instegsmodell, kanske i ett lite enklare (plastigare?) hus, som en digital CL.

4. Canon får "hjärnsläpp" och släpper en modern Canon P - med M-bajonett, uppdaterad mätsökare och sensor samt all teknik från EOS 1Ds mk III. Det ni ;-)

Frågan är:  är mätsökar-segmentet stort nog för de stora aktörerna att våga satsa på?
Och svaret blir:  ju fler M8:or Leica säljer desto mer ökar incitament för jättarna att hänga på!

I detta perspektivet blir det närmast vansinnigt att ge över 47 000 Kr för en M8:a på måndag - ungefär som de som betalade 100 000 Kr för en Kodak DCS620X hösten 2001. Men - som sagt -  ju fler M8:or som säljs desto större chans att ovanstående spekulationer blir verklighet.

Ps.
Ang. Nikon - pga sammarbetet med Sony så tror jag att Nikon lämnar mätsökarkamerorna åt Zeiss+Sony mot att Zeiss inte tar upp SLR-spåret igen. Det som kan komma är en digital Zeiss Ikon i Nikon skepnad i fall Nikon vill hålla liv i sin bajonett. Men en Nikon med M-bajonett tror jag inte att vi får se - tyvärr.

Postat 2007-09-30 14:01 | Läst 15649 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Att rädda ett livBehöver kanske inte vara så svårt...
Gick förbi "Läkare utan gränsers" kampanj i centrala STHLM häromdagen. Utmärkt marknadsföring och för ovanlighetens skull för en riktigt bra sak. Den grep tag i mig, jag köpte faktiskt konceptet. Någon kanske säger: "Ett billigt sätt att köpa sig lite godare samvete" . Och kanske är det så....
Men - oavsett motiv så hjälper din gåva människor - och de bryr sig inte om varför du ger - bara att du ger!

Detta är det enkla konceptet - omöjligt att motstå:

        SMS:a ordet LÄKARE till nummer 72990.

Så ger du 50 kronor till "Läkare utan gränser" (Pengarna dras från din mobilräkning eller kontantkort och ordinarie sms-avgift tillkommer).Och du hjälper till att rädda ett liv om man får tro "Läkare utan gränser" - visst är det värt ett försök? För är det inte så att de flesta av oss dagligen lägger mycket större summor på både oviktigare och triviala saker?

RÄDDA ETT LIV DU OCKSÅ
Postat 2007-09-29 20:24 | Läst 11037 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Att öppna en butik och trycka sina egna pengarIdag öppnade vi vår nya butik i S:t Per-gallerian i Uppsala. Den första butiken i Sverige enligt vårt nya koncept från arkitektfirman Schwitzke (http://www.schwitzke.com/) och med all inredning från Schweitzer (http://www.schweitzerproject.com/). Och efter ett utomordentligt jobb av vår svenske projektledare och entrepenör Kim.
Dessutom så var det stamkundsdag i alla butiker i går. Låtit trycka upp egna "pengar" eller rättare sagt presentcheckar som delades ut till alla som handlade för ett visst belopp. 
Fullt upp med andra ord - hann inte ens ta ställning till om jag skulle köpa en M8:a innan prishöjningen ;-)


Foto: Rickard Eriksson Kriss butiken i S:t Per, Uppsala Arkitekt: Peter von Ostrowsky, Schwitzke & Partner

        
Postat 2007-09-28 23:47 | Läst 11676 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Lite nya Leica rykten - Leica M8 mkII


Den 1:e oktober så höjs priset på Leica M8, från 42 500 till 47 500 Kr. Varför?
Jag har ställt den frågan till ett antal Leica representanter men även lusläst diverse forum, en kort sammanfattning av argumenten lyder:

1. Underleverantörerna har höjt sina priser.
2. Vissa komponenter är utbytta för att förbättra kameran.
3. Efterfrågan är stor så Leica tar bort sin "subvention" och tar ut det "riktiga" priset.
4. Leica tar chansen att förbättra sina vinstmarginaler.

Påstående 1 och 2 är vanligast bland just Leica representatnter, vilket leder fram till följande följdfråga:

Är de facto den prishöjda M8:an i själva verket en M8 mk II?

Leica förnekar intensivt att det är så - men antyder samtidigt att vissa komponenter är utbytta. Och att kameran blir bättre - främst pga en ny firmware som antagligen kommer att lanseras samtidigt med prishöjningen. Men är det bar en "mjukvaru" förbättring? Om så - varför talar vissa om man skall kunna skicka in sin kamera för uppgradering?

Vad skall man tro?
Postat 2007-09-27 09:47 | Läst 13241 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Varför tillverkas inga sådanhära längre?Köpte ett nytt motljusskydd till min ihopskjutbara Summicron 50:a - ett ihopfällbart såklart ;-) Tar ingen plats i fickan och är väldigt effektivt när det sitter på objektivet. Och så ser det riktigt "retro coolt" ut!
200 kr på Tradera - helt OK och en liten kompensation för att jag missade LP:s auktion!
Postat 2007-09-25 23:07 | Läst 11177 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 3 ... 6 Nästa