Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Cows in the mist (DOGMA nature)


Sigma DP-1 Skanörs Ljung, obeskuren men färgkorrigerad och skärpt ;-)

Nu lämnar jag Näset (och Sveriges vackraste landskap ;-) och kör mot Uppsala. Åter till vardagen, huset, vännerna, DOGMA debatten mm, mm....

Och på tal om DOGMA-debatten, jag följer den med stort intresse, snart kommer jag med ett inlägg. Tills dess - missa inte DOGMA-poolen med tillhörande klotterplank.


Sigma DP-1 Falsterbo strandbad, obeskuren men färgkorrigerad och skärpt ;-)
Postat 2008-08-28 13:49 | Läst 8621 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Nu kör jag mot brofästet i realtid på bloggen


Sigma DP-1 genom vindrutan direkt från kortet ;-)

Nu kör jag mot Svågertorp för att hämta några kollegor som precis landat på Kastrup. Mer realtid än så här kan bloggen inte bli ;-)

Mer om DOGMA inom kort...

Postat 2008-08-25 08:56 | Läst 8557 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

DOGMA är inget för Simon men kanske något för Scarlett Johansson :-)


(Uncredited photo) Scarlett under en inspelning med Woody Allen ;-)

Detta inlägg är främst ett svar på Simons DOGMA WHAT!? (Hej Simon) men kan med fördel läsas av alla som har funderingar kring DOGMA ;-)

Först av allt - detta är en fråga om ambitionsnivå. Ett sökandet efter mål och mening i fotografin. Och viljan till fördjupning och mognad. Längtan efter perfektion. Strävandet efter bilden - B
ilden med stort B!

Kanske en ambitionsnivå långt utanför Fotosidans kritikpooler och många av fototklubbarnas ohämmade hyllande av "pictorialismen".

DOGMA är en fotografisk disciplin.

Som bågskytten som upprepar sina rörelser till perfektion. Som helt fokuserar på målet, inte på bågen, inte på pilen. När det "avgörande ögonblicket" infinner sig släpper han pilen - som träffar sitt mål. Övning, koncentration, intuition, och en smula begåvning ;-)

Kanske är det just därför som DOGMA är en smula provocerande? Den är inte för alla, men inträdet är fritt och för intet.

Då jag fortfarande fotograferar i arbetet då och då så kan jag inte leva efter DOGMA-löftet jämt. Och ADs och redigerare beskär jämt och ständigt mina bilder, jag kan inte avkräva "DOGMA trohet" av de som använder mina bilder. Och - såklart  - så använder jag reflexskärmar, stativ och långa telen när uppdraget så kräver. Event, bröllop, produkt, porträtt, osv....
Men jag strävar efter att i min dokumäntära fotografi leva efter DOGMA 07, inte minst för trovärdighetens skull. 

Så för mig personligen blir DOGMA en övning, en "fotografisk meditation", ett frigörande av det kreativa sinnet. Som berikar mitt övriga fotograferande. Och som skänker mig avkoppling och mycket glädje.

Dvs jag går in och ut ur "DOGMA 07" allt efter behov. Och jag högaktar de som praktiserar någon form av DOGMA-tänk i all sin fotografi.


Sigma DP-1 Skanörs kyrka nu på förmiddagen, inte enligt mitt Dogmalöfte, men DOGMA ;-)


Sigma DP-1 På väg till stranden för några timmar sedan, DOGMA promenad med familjen :-)


Sigma DP-1 Skanörs strand, samtliga bilder rakt av från kortet ;-)Ps.
När Romarna tränade sina legionärer använde de vapen och rustningar som var dubbelt så tunga som de som användes i verklig strid.

Postat 2008-08-24 15:23 | Läst 9470 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Nya DOGMA-löftet (nu måsta väl alla bli nöjda :)

 
Ricoh GR-D II (Den mest "Dogmatiska" av kameror: Leica M3 :-)

Nu har jag och Bengt stött och blött DOGMA löftena och här kommer vårt slutgiltiga ;-) förslag:

1.   Allt foto ska genomföras utan påverkan från fotografen. Ingen manipulation eller arrangemang av motivet är tillåtet.

2.   Bara naturligt, befintligt ljus är tillåtet dvs ingen blixt, inga extra ljuskällor eller reflexskärmar eller annan manipulation av det befintliga ljuset.

3.   Kameran måste vara handhållen, dvs inget stativ, men fotografen får ta stöd mot objekt i sin omgivning.

4.   Bara en film alt inställning i kameran får användas. Dvs färg ELLER s/v. På digitalkameran måste skärpa, mättnad, och övriga parametrar anges i löftet. ISO inställningen får justeras eller likvärdiga filmer med olika hastigheter användas.

5.   Bara en optik alt ett läge på ett zoomobjektiv, dvs en brännvidd får användas. Och brännvidden bör inte överstiga 90mm för småbild eller motsvarande bildvinkel: 24,5 grader.

6.   Bilden får inte innehålla ytliga/konstlade motiv som våld, pornografi odyl.

7.   Bilden får efter exponeringen inte beskäras.

8.   Bilden får inte manipuleras – bara framkallas och skannas alt konverteras från RAW-format. I samband med detta får bildens parametrar justeras samt efterbelysning/skuggning utföras så att bilden så mycket som möjligt överensstämmer med fotografens minnesbild av motivet. Skador i bilden som damm och döda pixlar får retuscheras.

9.   Om kameran medger mer än ett bildformat skall ett väljas.

10.   Bilden, inte fotografen eller tekniken skall uppmärksammas. Diskussion och kritik skall handla om bilden.

OK - vad sägs?
Som ni märker är texten kortad, främst under punkt 1 och 5.
 Och löftena är förenklade enligt allmänna  önskemål, vilket syns tydligast under punkt 4, 5, 8 och inte minst under punkt 9.

Om vi tar bort mer så tycker vi nog att själva tanken med DOGMA faller. Det står ju alla fritt att skapa sitt eget "DOGMA" - men "DOGMA 07" med dess tillhörande bildpool här på Fotosidan.se är inte en induvidualistisk övning. Utan något som vi gör tillsammans och då måste vi ha en gemensam grund att utgå från. Men ingen tvångströja - bara en tagelskjorta ;-)

Postat 2008-08-23 10:20 | Läst 12454 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

BRIO + tomt rum = succé


Ricoh GR-D II (Dottern och några vänner bygger tågbana på tomma ytor :-)

Vi håller på att flytta in i huset, igår kom ett antal vänner med barn förbi, det blev totalt 4 st 4 åringar som behövde underhållas. Tog fram dotterns Brio-järnväg och lät dem bygga upp den i det ännu tomma vardagsrummet - succé!
Postat 2008-08-18 18:32 | Läst 8548 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 3 Nästa