Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Några snaps "straight out of camera" tagna med Fujifilm X-Pro1


Fujifilm X-pro1 med 18/2 vid f4 och 1/250 sek @640 ISO.

T
og en kvällspromenad med Fujifilm X-Pro1 och 18/2. Det blev några snaps i all enkelhet. Bilderna är kamerans JPG i standarläge, allt jag gjort är att anpassa storleken till FS-standard i PhotoShop. Ingen skärpning, ingen färgjustering, ingen kontrastjustering osv - bara JPG "straight out of camera".


Fujifilm X-pro1 med 18/2 vid f2,8 och 1/400 sek @640 ISO.
Nu ska jag lära känna Fujin och arbeta in mig på den så att den blir ett med mitt "fotografiska medvetande" ;-)
Mer om detta i kommande bloggposter...

Postat 2012-06-29 09:49 | Läst 10326 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

"Fattigmans-Leica" eller "Leica-dödare" - det handlar om Fujifilm X-pro1 - och valet är ditt!

 
Fujifilm X-pro1 med 18/2 och handgrepp samt den för mig oumbärliga "Softreleasen" från Tom Abrahamsson. Bilden tagen med iPhone 4.

N
u är jag lycklig ägare till en Fujifilm X-pro1 med tre gluggar och diverse viktiga och oviktiga tillbehör. Detta är en kamera som har fått två epitet - båda utifrån en jämförelse med Leica M9. Dels "Fattigmans-Leica", vilket Fujin delar med ärevördiga märken som Contax och Minolta. Samt det lite mera kaxiga "Leica-dödare" som bla även tillskrivits Zeiss Ikon, men som är absolut vanligast i jämförelsen mellan Leicas M-koncept och diverse "monster-kameror" från Nikon och Canon.


 En helt unik Leica M9 "á la carte" i en butik i Köpenhamn - vågar inte skriva ut priset ;-) Bilden tagen med iPhone 4.

Men nu är det så att Fujifilm X-pro1 och Leica M9 faktiskt spelar i samma division och Fujin är Leicas första riktiga utmanare sedan Epson RD-1. MicroFourThirds kamerorna, Ricoh GXR och Sonys NEX mfl EVIL-kameror är inte i samma liga - de saknar en optisk sökare!

För att sätta allt i proportion - några snabba jämförelser mellan Fujis system och Leica M.

A. Priset (ink moms):
Leica M9       55.000 Kr      Fujifilm X-pro1      17.000 Kr
Leica 28/2     33.500 Kr      Fujifilm (18) 28/2     6.000 Kr
Leica 50/1,4  29.500 Kr      Fujifilm (35) 50/1,4   6.000 Kr
Leica 90/2,5  14.500 Kr      Fujifilm (60) 90/2,4   6.500 Kr 
_______________________________________________
SA utr         132.500 Kr                                  35.500 Kr

B. Prestanda:
                      M9         X-pro1
Megapixlar:     18           16
Sensor:          CCD        CMOS
Format:          FF           APS-C
Lågpassfilter: Nej           Nej
Bilder/sek:      2             6
Buffert:  ca   3 Bilder      14 Bilder   (baserat på mina egna erfarenheter)

C. Funktion:
                        M9            X-pro1
Optisk sökare:    Ja              Ja
Olika förstoring:  Nej             Ja
Mätsökare:         Ja              Nej
Paralaxkomp:     Ja              Ja
AF:                    Nej             Ja
EVIL-sökare:      Nej             Ja
Skärmsökare:     Nej             Ja
Filmning:            Nej             Ja
Matrixätning:      Nej             Ja
Spotmätning:      Ja              Ja
Leica M-baj:       Ja              Ja - med adapter
Sensorrengöring: Nej            Ja - vibrationer

Dessa jämförelser är inte uttömmande men fungerar som en enkel lathund. Och det som är avgörande för mig (förutom priset ;-) är faktiskt det teknikgenombrott som Fujifilm X-pro1 representerar - på två områden!


1. Hybridsökaren - att med ett knapptryck växla mellan en traditionell optisk sökare med ljusramar och exponeringsindikator till en mycket bra elektronisk dito som visar exakt utsnitt. Dessutom så har den optiska sökaren två förstoringsgrader beroende på vilken optik som används.

a.           b. 
2. Fujifilms helt nya och egenutvecklade "X-trans" CMOS-sensorn. Den har inte ett 2x2 pixel RGB-filter (fig a.) som de flesta andra sensorer utan ett "asymmetriskt" RGB-filter som bygger på 6x6 pixlar (fig b.). Och därför behövs inget lågpassfilter eller annan korrigering mot moaré, vilket ökar skärpan i bilden. (Leica saknar också lågpassfilter över sin CCD-sensor men kompenserar för moaré i kamerans mjukvara.) Enligt Fujifilm så ska deras unika RGB-filter bidra till att bilderna blir mera naturliga och "film lika".

Nu ska jag ut och fotografera ;-) Och om du vill läsa mer om Fujifilm X-pro1 så kan jag varmt rekommendera Dpreview.com .

Postat 2012-06-28 20:39 | Läst 17240 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Det funkar att annonsera här på Fotosidan.se - det är jag numera ett levande bevis på ;-)Goecker AB har just nu ett banner här på Fotosidan.se som annonserar flera bra erbjudande på Fujifilm X-pro1 med tillbehör. Och efter moget övervägande "föll" jag för det ;-)

Valet stod emellan att köpa en begagnad Leica M9 i fint skick, eller satsa på en Nikon D800 och några sk "fast primes" - eller köpa Fujifilm X-pro1 kitet med alla tre gluggarna, handgrepp, extra batteri osv. Prisbilden var ungefär den samma för alla tre alternativen. Valet föll på Fujin för att den representerar det bästa ur två världar (både EVIL och optisk sökare) och kan ta Leica-gluggar med adapter. Dessutom så har den en helt ny sensorteknik utan lågpass-filter som tillsammans med "hybridsökaren" gör den till en helt unik kamera.
Läs mer i Fotosidans utmärkta nyhetsartikel eller på Fujifilms X-pro1 sajt.

Och mer om detta i kommande bloggposter!
 

Postat 2012-06-27 20:48 | Läst 16503 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Är iPhone vår tids Leica?

                                       
  När Oskar Barnack för snart 100 år sedan konstruerade embryot till den första Leican (men kameran skulle inte komma ut på marknaden för än 1925 pga depression, krig och annat elände) så hade han några bärande idéer: liten, diskret och med fullgod bildkvalitet. Märk väl det sista - fullgod bildkvalitet. På 20-talet var inte Leican, trots en mycket fin optik, det bästa valet om du ville få maximal bildkvalitet och högsta möjliga "upplösning" i dina bilder. 35mm filmen, som egentligen var avsedd för rörlig bild, hade sina begränsningar, speciellt vid höga ISO (Och allt över ISO 20 var högt på den tiden... )Sedan skulle Leica - tack vare sin unika design och kvalitet - utvecklas från fotojournalisternas favorit till en "varumärkes ikon", men det är en helt annan historia.

Men det som slog mig är Oskar Barnacks ursprungs idé har stora likheter med dagens iPhone - kameran som du alltid har med dig! Och både Leican på sin tid och iPhonen idag har inte bara revolutionerat hur vi tar våra bilder utan även hur vi delar med oss av dem till andra.

Själv har jag många snapshots som är tagna med med iPhone, och delade via Instagram, men som under andra omständigheter definitivt skulle varit "Leica-bilder":
"Hädiska tankar"? Eller kommer vi att få se iPhonen utvecklas till vår tids fotojournalisters och mästerfotografers favorit arbetsredskap? 

Postat 2012-06-27 09:45 | Läst 13961 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Det blev som vanligt inget gatufotande eller bloggande idag heller... NOT!


Ricoh GR-D III, något beskuren och S/V-konverterad o Photoshop, i övrigt orörd:-) Mötte brudparet i ösregnet utanför BurgerKing vid Triangeln i Malmö.

I
dag tog jag som alltid kameran med mig ut - min inte den i iPhonen som brukligt - utan en "riktig" kamera, min älskade Ricoh GR-D III:a. Jag kända att jag måste bryta ett mönster, en ovana att inte ta bilder annat än med telefonen. Och att istället för att bildbehandla i PhotoShop och/eller blogga här på Fotosidan - nöja mig med Camera+ och Instagram.
Inte så att mina iPhone-bilder är dåliga eller att Instagram skulle vara "fel" på något sätt. Men de är begränsade, inte bara i upplösning och bildkvalitet utan även i räckvidd. Och ibland förtjänar BILDEN både mera pixlar och en längre text - som idag ;-)

Ps.
Vet inte vad brudparet gjorde där, kanske blev de sugna på en burgare innan akten? 

Postat 2012-06-24 23:57 | Läst 12092 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera