Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Urgamla toaletter och en kattbild - för ovanlighetens skull!


Leica V-Lux 20 - offentliga toaletter från första århundradet i Efesus.

J
ag besökte nyligen Efesus, eller rättare sagt ruinerna efter den antika staden. Det är något speciellt med ruiner. De är lite som suddiga och felexponerade snapshots ur historien, man måste ta hjälp av fantasin för att kunna skapa sig en tydligare bild. 

Fujifilm X-T1 med Fujinon 18/2 - och i vanlig ordning obeskuren.

Teatern, känd inte minst från Apostlagärningarna. En arg folkmassa samlades här efter att silversmedernas fackförbund reagerat på att den framväxande kristendomen påverkat försäljningen av souvenirer och amuletter i form av små Artemistempel negativt. När man nu läst texterna så många gånger blir besöket i ruinerna en upplevelse som på något sätt ger färg och form till berättelsen. Lite som att se om en gammal stumfilm som plötsligt fått ljud. 

 
  Fujifilm X-T1 med Fujinon 60/2,4 - obeskuren.

En vy längst en av de stora affärsgatorna ner mot stadens bibliotek. Efesus var huvudstad i den romerska provinsen Asien och hade upp mot 200 000 invånare under de första århundradena i vår tideräkning. Efter att hamnen slammat igen och ett antal jordbävningar ödelagt staden började en tillbakagång som till slut förvandlade staden till en ruinhög. Invånarna flyttade till det som nu är den moderna staden Selçuk, någon kilometer från den antika stadskärnan och 5 km från den nuvarande kusten.


  Fujifilm X-T1 med Fujinon 18/2 - något beskuren…  ;-)

Exempel på tidiga kristna symboler. Staden förekommer flitigt i Nya Testamentet, Paulus predikade här, först i synagogan och därefter i Tyrannos hörsal. Han skrev senare ett brev till församlingen. Johannes bodde och verkade här, antagligen skrev han sitt berömda evangelium i staden.


  Fujifilm X-T1 med Fujinon 60/2,4 - obeskuren.

Invånarna är sedan länge borta, så också deras ägodelar, hus, böcker, musik och konstverk. Kvar är de framgrävda ruinerna, blekta mosaiker, skadade statyer - fragment av det som en gång var liv och rörelse. De bevarade berättelserna och kameran blir för mig verktyg som med fantasins hjälp kan ge lite liv tillbaka till miljöerna och låta mig göra en högst privat "tidsresa".  

  Fujifilm X-T1 med Fujinon 60/2,4 - obeskuren. 

Bibliotekets fasad gapar tom, här bakom fans en av den antika världens förnämligaste boksamlingar. Finns någon rulle kvar, något fragment bevarat någonstans?

Fujifilm X-T1 med Fujinon 60/2,4 - obeskuren.

Statyerna ger en bild av hur invånarna kan ha sett och klätt sig under antiken, de för de oss närmare de människor som en gång levde här. Lite som gamla bleknade svartvita fotografier, fast i sten... 


 

Postat 2015-03-31 23:59 | Läst 10452 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Att fotografera ett virus...


Svepelektronmikroskop och 40 000 gångers förstoring - eller?

J
ust nu är hela familjen mer eller mindre utslagen av influensan och jag vet inte om jag kan ta tåget mot Stockholm i vanlig ordning måndag morgon. Kanske måste jag vabba och i värsta fall drabbas även jag, men just nu känns det ok och alla feberkurvor pekar åt rätt håll. Tror att det går bra utan min insats nu... 
Jag får se när klockan ringer om ca 5h ;-)

Och vad gör man när man har haft fullt upp med att försöka ta hand om allt och alla de senaste dagarna? Man fotograferar virus såklart, eller hur man nu tror att ett virus ser ut :-)

 
Nej - Fujifilm X-T1 med Fujinon 35/1,4 och rejält pillade med i PS som ni ser, nedan originalet...

Postat 2015-03-02 00:39 | Läst 11957 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera