Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Photoshop fyller 20 år - mycket intressant artikel i SVD


Ricoh GXR + 50/2,5, bilden är obeskuren men såklart "framkallad" och s/v-konverterad i Photoshop ;-)

 
Photoshop fyller i dagarna 20 år och i dagens SVD har Adam Svanell skrivit en ovanligt bra artikel, inte bara en historisk tillbakablick utan ett försök till anays av Photoshops betydelse för dagens fotografi. För bildbehndling i allmänhet och just "photoshoppande" i synnerhet är ju det moderna fotografiets signum - på gott och ont.

Jag citerar:

Fotografiet dog inte. Istället tar vi, ser och omger oss med fler fotografiska bilder än någonsin tidigare. Digital- och mobilkameror har gjort fotografi till var mans uttrycksmedel. Samtidigt ger internet oss möjlighet att sprida och ta del av oändliga mängder bilder.

Numera finns det dessutom ett etablerat uttryck för fotografier som tycks överdrivet manipulerade. Vad man kallar dem? ”Photoshoppade”.
---
Mycket läsvärd!

Postat 2010-03-13 12:34 | Läst 10211 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Kontaktkartor luktar så gott...


Voigtländer Bessa L,  Color-Skopar 25/4 och Kodak Tri-X Pan

Var inne på Fotokungen i STHLM och hämtade ut lite framkallade filmer med de obligatoriska kontaktkartorna. 59 Kr per film med kontaktkarta - billigt och bra!
www.fotokungen.com

Kontaktkartorna är såklart gjorda på "det gamla hederliga viset", dvs verkligen kontaktkopierade på fotopapper och de luktar så gott. Doften av fotokemi väcker en massa minnen hos mig, alla timmar av mitt liv som tillbringats i olika mörkrum. Improviserade på toaletten, i trånga och fuktiga källarutrymmen, de proffsiga stora airconditionerade mörkrummen - jag har stått i dem alla. Men antagligen aldrig mer. Min Leitz Focomat 1C med "hög pelare" står hos min bror i Malmö, han använder den faktiskt ibland :-) Men för mig är det över, PhotoShop, neg-skannern samt fotoskrivaren är mitt "ljus-rum". Det tar mindre plats, kräver inte vatten och avlopp, måste inte vara ljustätt, kan med fördel kombineras med annan aktivitet, innehåller inga giftiga kemikalier och framför allt - ger mig lika bra eller bättre kopior snabbare!
Men det luktar inte lika gott....
Postat 2007-06-07 23:49 | Läst 13169 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

The Porsche is in the safe


Nikon F4s, 35/1,4 AI-S Berlin 1989, "murens fall" - intressant om 100 år?

Backupper -  tråkigt, tidsödande, dyrt, utrymmeskrävande - men nödvändigt!
Idag har jag parkerat en LaCie Porsche disk i bankfacket. Det får väl betraktas som en "idiotsäker" backup-lösning. Disken kan hålla informationen intakt längre än någon CD/DVD-skiva, den är utrymmeseffektiv, förhållandevis billig sett till Kr/GB och i bankfacket är den säker. Just den här disken innehåller de flesta digitala bilder (JPG) tom 2006 samt vissa skanningar. Men med ökad upplösning i varje ny kamera så blir filerna större och störe. Som det ser ut nu så kommer 2007 antagligen att ta nästan lika stor plats som hela arkivet tom 2006. En annan "Porshe" är snart full... 
så idag kopplade jag in 1TB (Iomega UltraMax) extra, får se hur länge det räcker!

Men mitt analoga arkiv - två plåtskåp med negativ och dior - är inget som jag pressar in i ett bankfack!

Postat 2007-04-27 23:47 | Läst 18004 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Deutsche industrie standard


Leica II, Elmar 50/3,5 uncoated från 1930,Tri-X, men bilden är tagen i Skanör nyligen, inte 1930 :-)

Lite - bara lite nostalgi....

Leica II som introducerades 1932 var världens första systemkamera: dvs den hade utbytbar optik i standardfattning (M39 skruv). Men den hade flera banbrytande funktioner: kopplad mätsökare till optikens skärpering, separat sökare för bildutsnittet, tillbehörssko för extra sökare, "enkel" laddning via avtagbar bottenplatta, bekväma och välplacerade reglage som gör kameran intuitiv och snabbarbetad. Och den var och är i princip outslitlig om man sköter den rätt.

Mitt ex är ursprungligen en Leica standard från 1930 men som fabriken byggt om till modell II någon gång på 30-talet - och den fungerar fortfarande perfekt efter 77 år!

Cosina/Voigtländers nytillverkade optik i Leicas M39 fattning är som gjord för kameran och "smälter" in på huset rent estetiskt. Leica har även tillverkat en mindre serie modern optik med skruvfattning. (Själv har jag en Summicron 50 mm och en Summicron ASPH 35 mm, båda från år 2001. Och jag använder dem såklart både på Leica II:an och på mina M6:or med M-bajonett adapter.)

Vilken industristandard står sig efter mer än 70 år? 
Vilket gör Leicas kameror unika - det är en otrolig känsla att använda en så gammal kamera, spec. med modern optik och en ljusstark extrasökare monterad. Den är liten, diskret och tyst. Och det är ingen som förstår vad det är man fotograferar med...

Om du vill läsa mer om klassiska kameror och/eller Voigtländers nytillverkade optik i Leica M och M39 fattning så kan jag rekommendera Stephen Gandys CameraQuest:
http://www.cameraquest.com/  alt. http://www.cameraquest.com/classics.htmPostat 2007-04-19 21:26 | Läst 12494 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera