Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Förstenad skönhet


Leica M8 + Ultron 28/2 Obseksuren, framkallad från DNG i Photoshop.

I
går var jag och såg Östasiatiska Museets utställning av figurer och föremål från utgrävningarna av kejsargravarna: "Kinas terrakottaarme".

Inte hela armen såklart, men mycket intressant och klart värt de 150 kronorna som inträdet kostade - rekommenderas! 

Postat 2010-10-30 12:11 | Läst 9877 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Bruce Springsteen - "Save My Love" från nya "The Promise" (Darkness Reissue Outtake)
T
he Boss släpper ett nytt album med låtmaterial som inte kom med på ”Darkness of the Edge of Town” - låtarna var helt enkelt för positiva ;-)
Samtidigt kommer Thom Zimnys dokumentärfilm ”The Promise” som skildrar tillkomsten av LP:n ”Darkness of the Edge of Town” som kom ut 1978.

Läs mer på DN.

Ps.
Om jag förtsått allt rätt så släpps en dubbel-CD och en DVD den 16:e november.

Postat 2010-10-28 19:03 | Läst 7485 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Är du en bloggspammare?


(Samtliga bilder tagna med Ericsson X10 Mini Pro och "Vignette-appen" ;-)

J
ust nu pågår en debatt här på Fotosidan.se om den för oss unika företeelsen "bloggspamming" :-) Forumtråden finner du här.Kortfattat så är "bloggspamming" något som uppstår då en person som bloggar på Fotosidan publicerar flera inlägg under en kortare tidsrymd. Det som händer då är att listningen "Blogginlägg" som visar de senaste 10 publicerade inläggen på Fotosidans startsida domineras av "spammaren". Och att andras blogginlägg pressas ner från listan. På samma sätt påverkas listan som visar senaste inlägg på Fotosidans bloggindexsida, fast här exponeras inläggen 27st åt gången.Varför är nu detta ett problem? Därför att de flesta FS-bloggarna är beroende av exponeringen på start och index-sidan för att attrahera läsare. Förenklat så får ett inlägg som ligger kvar på startsidan initiellt flera hundra läsare medan ett som "tvingas bort" för snabbt kanske bara hinner få ett tiotal. Detta är speciellt märkbart för de som inte "annonserar" sin blogg på annat sätt och/eller har få prenumeranter på sitt RSS-flöde.Nu menar dessutom kritikerna av företeelsen att den typiske "bloggspammaren" skriver meningslösa inlägg, ofta parade med mediokra - om inte rent av dåliga bilder. Och att "spammaren" därför istället borde samla materialet till ett längre och kanske lite mer genomtänkt inlägg. Observera att detta är en tolkning av kritiken och inte nödvändigtvis min personliga åsikt.Men kritikerna stannar inte bara vid själva kritiken - de ropar även på förbud. Främst i form av en begränsning av antalet möjliga inlägg, alternativt en begränsning av möjligheten att bli exponerad i listorna.

Jag tycker personligen att alla begränsningar vore synnerligen olyckliga. Har man valt bloggen som uttrycksmedel och Fotosidan som plattform så vill man såklart själv råda över hur många inlägg man publicerar. Likaså vill man att alla inlägg exponeras lika och på lika villkor - oavsett hur ofta man väljer att publicera.Istället för förbud och begränsningar vill jag komma med en uppmaning:

om du som FS-bloggare läser detta och känner igen dig i beskrivningen av "bloggspammaren", snälla - ta till dig kritiken och undvik att provocera fram ev begränsningar. Ok?

Om du inte känner igen dig - vg bortse från detta inlägg ;-)

Postat 2010-10-28 00:26 | Läst 12017 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Sjukt roligt och inte helt fel - Toycamera-app i mobilen!


 
S
år man nu där - med en mobiltelefon-app istället för kameran som "lördagskamera". Föll till föga och skaffade en Android-telefon, sedan kunde jag inte motstå att ladda ner en toycamera-app, och nu tycker jag att det är riktigt skoj ;-)
 


Därför blev "Ericsson Xperia X10 Mini Pro" dagens kamera, den följer med över allt hur som helst. Och skönt att inte ha en extra grej att hålla koll på. Det händer ju att man "nästan" råkar glömma kvar kameran då och då...Fördelen med "toy-camera" stuket är att bilderna är fixade och klara "straight out of camera" - bara att ladda upp på Facebook med ett knapptryck ;-) Och snälla Fotosidan - ta fram en liknande funktion för iPhone och Android så att man kan lägga ut bilderna direkt från mobilen!X10 Mini Pro har 5 MP och en riltigt bra skärm, hyffsad "shutter lag" för att vara en telefon och med det fiktiva "slutarljudet" avstängt är den faktiskt en fungerande "street shooter" :-)Kanske dags för ett nytt DOGMA-löfte? ;-)

Postat 2010-10-23 21:20 | Läst 12655 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Allt handlar om fotografen (och så det här med inspiration)


Berlin Alexanderplatz, bilden såklart obeskuren, utrustning ointressant ;-)


S
itter uppe och arbetar med en artikel som jag borde fått klar. Men jag har "skrivkramp", har haft det i några dagar nu. Så länge som artikeln inte blir klar så blir det heller inga blogginlägg. Självdisiplin.

Men så tänker jag att om jag skriver av mig det som just nu surrar i hjärnan så kanske det lossnar...

Jag tänker på fotografi. Var på Fotografiska och såg modeutställningen häromdagen. Jag tänker på vad fotografen, utifrån sina preferenser, betyder för fotot och hur totalt irrelevant valet av utrustning är för bilden. För det är ju fotografen, bara fotografen, som skapar bilden. Och hans eller hennes bakgrund, minnen, tankar, drömmar, trauman osv är parametrarna som styr processen.

Inspiration. Är nödvändig. Men svårfångad. Här tror jag att kameran faktiskt spelar viss roll. Den måste vara intuitiv och rolig att använda. Men den måste försvinna, bli ett intet i den kreativa processen. Vissa kameror "försvinner" bättre än andra. Valet av objektiv har större betydelse för resultatet, och optiken, dess unika egenskaper, är något varje fotograf måste lära sig att bemästra.


Köpenhamn, bilden obeskuren, men utrustningen inte helt irrelevant - Canon 85/1,2 ;-)


Glas. Det finns magiskt glas. Och glaset måste inte nödvändigt vis vara gjort i Tyskland för att bli magiskt. Japan går också bra. Canons 85/1,2 är ett magisk objektiv. Har haft ett, men sålt det i samband med en av alla "avvecklingar" av stora, klumpiga och onödigt dyra system.  Nu längta jag tillbaka.

Längtan. Livet är längtan. Jag längar efter bilder. Men jag vill aldrig mera fotografera för brödfödan. Platser jag besökt, ibland i verkliga livet, ibland i drömmen, kallar på mig. Just nu längtar jag efter att få promenera längs regntunga gator i Berlin. Och jag längtar efter böcker, att se bilder på papper,
inte på den eviga bildskärmen.

Postat 2010-10-20 02:13 | Läst 9714 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
1 2 3 ... 4 Nästa