Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Nu kan jag bocka av ytterligare en sak från min "bucket list" :-)


Leica V-Lux 20 - Påven på Malmö arena. Lilla Leica V-lux leverera verkligen inte i svagt ljus - känns som min iPhone 6s tar bättre bilder, se nedan...

Eller rättare sagt - imorgon tisdag - kan jag stryka "att fira mässa med Påven" från min bucket list. Dagens event på Malmö arena var ingen mässa utan snarare just ett - event. Det föregicks av en förbönsgudstjänst i Lunds domkyrka, men den var inte heller någon mässa. Mässan - som innehåller nattvard - firas (katolskt såklart) på Swedbank stadion i Malmö tisdag morgon.

Under förbönsgudstjänsten bad påven om förlåtelse för hans föregångarers misstag - stort! Trodde aldrig jag skulle få uppleva det. Men Kristi kropp läker - bra, mycket bra!


iPhone 6s - bättre eller lika bra som en klassisk kompaktkamera med några år på nacken?

Postat 2016-10-31 23:28 | Läst 10565 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Har "blogghatet" nått Fotosidan - eller är jag bara "överkänslig"?


Fujifilm X-pro1 med 35/1,4 - helt obeskuren - bara konverterad från RAW och som vanligt varsamt behandlad i PhotoShop ;-)

J
ag upplever att tonen hårdnat här på Fotosidan, både i blogg-kommentarerna och i forumen. Eller är jag bara lite överkänslig? Tror inte det..
Så länge som jag bara bloggar om "ofarliga" saker som kameranyheter och gatufoto så är allt lugnt, men när jag bloggar om mitt jobb eller om "heta" ämnen, då....
 
Ett exempel - när jag glad i hågen berättade om Kungliga Magasinet så skrev någon: "Ännu en i raden av skvallerblaskor, massmedialt skit..."  och detta om en tidning som han omöjligt kunde ha läst - då den inte kommit ut än ;-)

Men lite för mycket för mig blev var det i måndags då jag skrev en bloggpost med rubriken: "Om du vill bli fotograf - gör INTE såhär...".
Några kommentatorer läste inte igenom min text så noga utan gick till angrepp utifrån sin tolkning av vissa lösryckta meningar. Jobbigt. Men missförstånd måste man tåla även om tonen blir både hård och raljerande.

Och än värre blev det när någon insinuerade att jag ljög - det uppfattade jag som ett rent (om än förvirrat) personangrepp. Och då tog jag bort hela blogginlägget. Jag orkar helt enkelt inte med en debatt som landar på den nivån...

Då jag började blogga här på Fotosidan för mer än 5 år (och över 900 bloggposter) sedan så var det bla därför att FS är en community och med regler osv och därmed en hyfsat trygg plats. Så måste det förbli!

Redaktionen läser inte alla bloggposter och foruminlägg - blir du påhoppad eller illa bemött - använd "rapportera" funktionen!

--- Texten editerad 16.24 121005 ---

Jag är mycket tacksam för era kommentarer och synpunkter. Men jag kommer inte att återpublicera den aktuella  bloggposten utan jag föredrar att gå vidare och lämna detta bakom mig :-) Och jag tänker ha en hårdare panna nästa gång jag sticker ut hakan ;-)

Postat 2012-10-04 23:52 | Läst 8843 ggr. | Permalink | Kommentarer (17) | Kommentera

Sitter på ett fik i Stockholm och bloggar om Malmlö...


iPhone och Camera+ via Instagram, samtliga bilder.

Är i Stockholm över dan, mötena avklarade, nu siter jag på ett fik och väntar på tåget hem. Hem till Malmö. Innan var det sju mil hem - nu är det nästan sjuttio. Förr tog jag nästan alltid bilen, det gör jag gärna nu med, men SJ och/eller flyget är såklart smidigare, speciellt när man bara ska upp över dan.

 

Nu är det inget nytt för mig att resa Malmö-STHLM t/r flera gånger i veckan, så såg halva 90-talet ut för mig. Årskort på SJ en period, ibland bra priser med Malmö Aviation och så småningom specilavtal med SAS via min arbetsgivare. Då ledde det såklart i slutändan till ett mer eller mindre permanent boende i huvudstaden. Men nu har vi aktivt valt Malmö framför Uppsala/Stockholm.

 

Och Malmö är hemma, men allt vad det innebär av närheten till släkt och vänner. Men å andra sidan så har jag fått många nya - bra - vänner i Stockholm och Uppsala de senaste 10 åren. Och mitt profisionella nätverk är nog större i kring Mälaren än i Skåne idag.

Men nu lever vi ju i framtiden med allt vad det innebär  av teknik: Internet, socialamedier, snabbtåg, sms-biljetter osv - avstånd är inget problem...

Postat 2012-01-27 21:24 | Läst 13466 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Det finns fotografer - och så finns det FOTOGRAFERN
u tillhör jag dem som i mitt arbete regelbundet anlitar fotogtafer. Därför så finns det fotografer och FOTOGRAFER i min värld. När man är beroende av någons kompetens för att lyckas i sitt arbetet så uppstår andra kriterier än när man tex bedömer bilder på en fotoklubb eller för all del kommenterar bilder här på Fotosidan. Ibland så blir den lättaste vägen att ta bilden själv ;-) men absolut bäst är att anlita någon som verkligen har "DET". Bildsinnet - förmågan att få till de bilder som har det där lilla extra, som gör skillnad, som fångar AD:ns vision och som lyfter fram nyanserna i personligheten hos de som står framför kameran.

Rickard Eriksson är en sådan fotograf. Ta en titt på hans portfolio så förstår du vad jag menar :-)

Postat 2011-04-07 21:31 | Läst 11923 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Något vi alla fått lika mycket av


Ricoh GR-D III Någonstans i Småland, insnöad, i lördags...

Lyssnade till en vis man nyligen, han sa att en sak har vi alla fått lika mycket av - tiden!

Dygnet har 24 timmar - 1440 minuter - 86 400 sekunder, för oss alla - oavsett vem vi är, var vi är, eller hur mycket resurser vi har eller inte har. Detta kan inte påverkas , inte manipuleras, det går inte att skapa eller köpa mer tid...

Det handlar om att förvalta de timmar vi får, vad vi gör av dem är vårt val, varje dag...

Postat 2010-02-22 23:55 | Läst 11653 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera