Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Nikon vs Canon


Nikon D200, Nikkor 70-200/2,8 G VR (Obehandlad)

Tänkte sammanfatta mina intryck av att använda Nikon och Canon parallellt här i bloggen under några dagar framöver. Egentligen fyller systemen olika behov för mig. Tex så är Nikon "snabbare" och i mitt tycke användarvänligare. Medan Canon tex erbjuder fullformatssensor med allt vad det innebär. En D200 med 17-55/2,8 DX är i mycket lika med 5D med 24-70/2,8 L. Men inte i allt.

Så när jag skulle fota en konsert i kväll så släpade jag med  mig både en 400D med 70-200/2,8 L IS och en D200 med 70-200/2,8 VR bara för att kunna jämföra -  sjukt? Kanske ;-)

Jag tänkte beröra allt från bildkvalitet till servicenivå i mina inlägg.  Börjar imorgon med att ta upp det här med service - hoppas det kan var till hjälp för någon.
 
Men jag kommer att varva mina "Nikon vs Canon" inlägg med lite personliga saker - jag börjar ju trots allt mitt nya jobb på fredag!
Canon 400D, EF 70-200/2,8 L IS (Obehandlad)

Postat 2007-05-28 23:47 | Läst 18575 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Taraxacum ok nu - men inte näsat sommar!


Nikon D200, 17-55/2,8 DX (Obehandlad och obeskuren)

Bara fyra dagar kvar, sen börjar jag mitt nya jobb - på riktigt! Känns overkligt. Delegerade ut en fotografering idag på gamla jobbet, men var med och smög i bakgrunden, tog lite vidvinkelbilder som utfyllnad. Svårt att släppa ansvaret (och/eller kontrollen :-)

Passade på att visa vår tomt för mina föräldrar idag, bygglovsritningarna beställda, snart börjas det på allvar. Vi har fått massor av tipps och råd från alla våra "byggvana" vänner - tack!

Dottern blåste maskrosor och jag tänkte att nästa sommar så vill jag inte ha så här många maskrosor i gräsmattan ;-)

Postat 2007-05-27 22:47 | Läst 12829 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Hyperfokal stresshantering, CPS och PUB!


Nikon D200, 17-55/2,8 DX (Shot from the hip today at PUB ;-)

Varför blir det alltid kö när man har bråttom in till STHLM? Ute i sista minuten. Skulle hämta upp mina Canongrejor i Bromma men bara någon kilometer innan målet så stannande trafiken. Lyckades förmå en service kille att stanna 5 minuter extra. Men när jag kom fram och all pappersexercis var avklarad så visade sig att mina saker var inlåsta! Och killen med nyckeln hade gått hem... Ringde Canon i panik som fixade en hyrglugg över helgen - tack!

Efter att ha överlevt ytterligare några köer in mot centrum så hade jag ett möte med vår butikschef på PUB, fick lite tid över för en latte och lite fotande. Lekte "hyperfokal" vidvinkelfotografi med D200:an. Zoomen i vidvinkligaste läget, mycket skärpedjup (aja baja autofokus) och sedan skjuta utan att använda SLR-sökaren.( Lite som en Bessa L med Skopar 25:an ;-)

Foto hjälper mot stress, så länge som det inte är bilderna som stressar....

Postat 2007-05-26 01:15 | Läst 13573 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Min dotter är en ganska duktig fotograf ;-)


Canon 5D, 24-70/2,8 L (Bilden tagen av dottern på hennes lekkamrat, obehandlad och obeskuren ;-)

Och hon har inte fyllt tre år än! Nu låter det här som typiskt föräldrar skryt, och det är kanske precis vad det är. Men min dotter har visat intresse för mina kameror sedan hon var ett. Alla var för tunga i början, speciellt 1D mk II:an, men Leica II:an var lagom fast där kunde hon ju inte se bilden direkt. Själv utryckte hon det så här : 
"Jag vill ha en kamera som passar i min hand!"  ( Vem vill inte det?:-) 
Så hon fick en billig Samsung digi-kompakt. Ganska ok, men faktum är - hon tar bättre bilder med mina kameror. Hennes favorit var en 400D jag lånade hem, 5D är på gränsen men hon fixar att fota med den. 
Detta kan ju tolkas som ett inlägg i teknikdebatten - att ju dyrare kamera du har destå bättre bilde får du. Och om man inte fyllt tre så stämmer det nog, kanske är hon snart redo för bildpoolen "Hård Kritik" här på FS ;-))
Postat 2007-05-24 23:47 | Läst 12626 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Grannen fyller år och gatan är full av poliser


Nikon D200, 17-55/2,8 DX  Bilden föreställer en annan granne :-)

Bor granne med Linnéträdgården i Uppsala så idag var det lite svårt att komma hem - poliser precis över allt. Vår sedan länge döde granne hade kunnglig besök :-)

Flydde kaoset och fikade med mina snart före detta kollegor. Seperationsångest! Men fint väder...

NK skall ha ett av våra plagg (nya jobbet) i sitt kundutskick och de böver ha en bild - typ  omedelbart! Som tur är så råkade jag använda "rätt" jacka vid en provfotografering nyligen. Ringde modellen och allt var OK. Så min testbild blev plötsligt "på riktigt". Inte helt Ok men det får gå. Får se om jag väljer en studiobild (tex bilden ovan) eller en med naturligt ljus. Hur som helst blir det en hel del jobb i PS i natt...

Och så har jag ju all respons från gårdagens blogginlägg :-)  Kanske borde man flytta debatten till en diskussionstråd?  Men ämnet har ju varit uppe förr och positionerna är ganska låsta. Mest av allt förbryllas jag över den totala avsaknaden av förmågan att kunna se ett problem ur någon annas synvinkel som vissa medlammmar på Fotosidan ger prov på. Jag får väl raljera lite över fenomenet "gatufotografi" i bloggen framöver för att bevisa att jag inte har samma problem ;-)

  
  

Postat 2007-05-24 00:03 | Läst 16581 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 3 ... 5 Nästa