Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

The Four Horsemen of the Apocalypse


Ricoh GR-D II (Dotterns lek, plötsligt matchade den Uppenbarelsebokens fyra ryttare ;-)

Mycket spekulationer med apokalyptiska övertoner i diverse media just nu. Finanskrisen,  Irans kärnvapenambitioner, den pågående konfliken i Mellanöstern och inte minst det kommande presidentvalet i USA mm får folk att läsa allt från Bibeln och sufiska profetior till Washington Post och Iranska regeringens hemsida ;-)  Och sedan utläsa den ena konspirationsteorin efter den andra, årsveckor och talvärden uttolkas till höger och vänster, världskrig och apokalyps kommer som ett brev på posten.

Men med tanke på att vi precis överlevt det milt sagt apokalyptiska 1900-talet med börskrascher, två världskrig, ledare som Hitler, Stalin och Mao, förintelsen, kärnvapen och det kalla kriget, så måste jag citera följande: 

"Det som blivit gjort kommer att göras igen, och det som hänt kommer att hända igen. Det finns inget nytt under solen."

Predikaren 1:9 (ur Bibeln, skrivet av kung Salomo under 900-talet fkr)

 
Dotterns (4 år) egen tolkning av ryttare, inte nödvändigtvis Uppenbarelsebokens... 
Postat 2008-10-29 06:40 | Läst 7376 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Decomposing bodies in my neighbours yard


Richo GR-D II (Samtliga bilder, obeskurna och varsamt behandlade i PS :-)

Håller på att bekanta mig med vårt nya område och upptäckte att grannen har en alldeles egen bilkyrkogård ;-) 

Postat 2008-10-25 22:44 | Läst 7774 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Compulsive Blog Disorder #3 (Kommentarer)


Richo GR-D II (På väg till jobbet, taget genom C5:ans vindruta :-)

Jag vill inleda inlägget med en ursäkt: förlåt att jag är dålig på att svara på kommentarer, inte bara i bloggen utan även på bildkommentarer på mina bilder här på Fotosidan.

Det finns en enkel förklaring - jag har inte tid. Inte så att skriva några rader på tangentbordet tar så lång tid, men då kommentarerna inte går att editera så vill jag formulera mig med eftertanke. Det blir nästan lättare att skriva ett nytt blogginlägg som svar på kommentarerna - vilket jag ofta gör ;-) Så snälla ni förstå mig rätt: jag läser och uppskattar alla kommentarer och jag kommer att svara då och då, ibland via ett nytt inlägg.

Ett alternativ har varit att sluta blogga och dra ner på FS-aktiviteterna, men det ville jag INTE. Bloggen är viktig för mig personligen, en avkoppling och ett "andningshål". Därför får den inte utsättas, eller utsätta mig, för stress!

Jag har ett arbete som tar mycket tid i anspråk och min familj måste komma i första rummet trots det. Vänner och sociala aktiviteter är också viktiga. Bloggen och inte minst fotograferandet måste rymmas inom de ramar som familjen, arbetet och vännerna skapar. Och bloggen, Fotosidan och "DOGMA" är socila aktiviteter - de har därför sina givna platser i mitt "livspussel" - även om jag ibland tycks förlägga någon bit ;-)
Postat 2008-10-24 04:40 | Läst 11151 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Leica M8.2 hands on


Nya Leica M8.2 i svart lack och med svart istället för röd "Leica dot" ;-)

När jag var i Tyskland förra veckan passade jag på att skaffa mig en egen uppfattning om nya M8.2:an. Och jag är lite delad i mina intryck...

Positivt:
1. Tystare (mera klassiskt M-aktig) slutare
2. Safirglas (omöjligt att repa) framför skärmen
3. Ny svart lack, mindre glansig än MP:ns och tydligen betydligt slitstarkare
4. Vulcanitens återkomst - klassisk M-känsla ;-)
5. Ny firmware
6. Nogrannare kalibrerad mätsökare (spec. viktigt för ljusstarka gluggar)

Negativt:
1. Priset - ca 5000 Euro ("gamla" M8:an finns kvar för "bara" ca 4000 Euro)
2. S-läget på tidsratten (påminner om "gröna fyrkanten" på vissa kameror)
3. Fortfarande IR-känslig (kräver separata filter på varje glugg)
4. Fortfarande ingen fullformats-sensor utan 1,3 x "crop"
5. Samma (instabila) komponenter som i "gamla" M8:an
6. Fortfarande ingen "live view" på skärmen

Dvs bortsett från slutaren, mätsökarjusteringen och skyddsglaset till skärmen så är det bara kosmetiska förändringrar. Sensor, bildkvalitet, processor, skärmstorlek och alla grundläggande funktioner är i princip oförändrade.
Och att målgruppen i första hand är varumärkesfetichister och i andra hand (foto) lyxaccessoar marknaden visar kombinationen av svart lack och "idiotläget" dvs S:et på tidsratten!Så jag blir frestad att tycka att en ny "gammal" svartkromad M8:a för sisådär 40 000 Kr (nya priset) med en uppgradering av slutaren och skyddsglaset för nätta 15 000 Kr, dvs totalt 55 000 Kr, ger en betydligt "proffsigare" M8:a - än att köpa en svartlackad "S-märkt" M8.2 för bara 50 000 Kr ;-))

Postat 2008-10-21 23:24 | Läst 10548 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Blogginlägg 400 - Självcensur


Richo GR-D II (Tysk toalett - rakt av från kortet :-)

Gör mitt 400:drade blogginlägg och konstaterar samtidigt med viss frustation att Fotosidans bloggar svämmar över av inlägg typ: "nu mår jag bra" eller "nu mår jag dåligt" eller " idag har jag ont i huvudet" eller "nu är någon dum mot mig" osv, osv....

Inte bara "bloggterapi" (som kan vara ganska underhållande :) utan total självcentrering och avsaknad av innehåll som attraherar någon utanför den allra innersta kretsen, och ofta med en total avsaknad av bilder....

Jag saknar bloggar som "ANALOGT MÖRKRUM (OCH FOTO)"  som lagts på is, konstatera även att många läsvärda bloggar som "Måla med ljus" och "SPÅNERIER" får allt längre mellan inläggen...

Kvar finns ljuspunkter som "Straight Photography" och många andra, välformulerade, läsvärda och framför allt rikligt illustrerarde med bra bildmaterial. Men de tenderar att "drunkna" i  strömmen av mer eller mindre meningslösa inlägg som allt mer dominerar Fotosidans bloggmeny. Det fanns en tid då jag läste alla Fotosidans bloggar men den är över och numera blir jag mest besviken när jag skummar igenom blogg-menyn - tyvärr!

Mitt inlägg 400 är egentligen nummer 410, men jag har praktiserat en förhoppningsvis välgörande självcensur ;-) För personliga, bittra och bitska, negativa och meningslösa blogginlägg har jag tagit bort, ibland några minuter efter publicering, ibland efter någon dag. Och det ligger ett stort antal inlägg i "karantän", i väntan på genomgång och revision, rätt bild eller bara rätt tid.

Ibland är det bäst att vara tyst, även på bloggen.

Ps.
Detta inlägg är inte riktat mot er som "webb loggar" ;-) utan mot dem som gör sporadiska, ofta meningslösa och negativa inlägg. Då blir bloggfunktionen per definition ingen "webb logg" utan snarar någon form av "klotterplank" riktat mot Fotosidan läsare. Ev. kommentarer och debatt välkomnas ;-)
Postat 2008-10-21 00:38 | Läst 9410 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera
1 2 3 Nästa