Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Plötsligt händer det - en kamera som bara kan ta S/V-bilder: Leica M Monochrom!Så hände det osannolika - Leica släppte en M - Monochrom. Läs mer på Leicas hemsida.

18 superskarpa s/v megapixlar, i övrigt som en M9-P, dedikerat s/v-arbetsflöde i Lightroom - en licens följet med kameran. Och kanske mest anmärkningsvärt - Leica erbjuder högkvalitativa utskrifter för Leica M Monochrom ägarna - på silver/baryt-papper!

Leica släppte även en ny superskarp apokromatisk och asfärisk APO-Summicron ASPH 50mm f2 och en X2:a! Läs mer om dem på Leicarumors.com.

 

Postat 2012-05-10 22:30 | Läst 15677 ggr. | Permalink | Kommentarer (16) | Kommentera

Lite DOGMA vs BILDBEHANDLING - funderingar...


Canon EOS 7D + 17-40/4 Obeskuren, konverterad från RAW, kamerans WB, varsamt justerad + skärpt.


T
og en promenad inne i centrum idag och försökte få till lite "gatufoto". Väl hemma vid datorn, PhotoShop och i "framkallningen" från RAW uppstod några spontana reflektioner  :-)
För det är lätt att dra lite väl mycket i reglagen när man konverterar bilden till en RGB i PhotoShop för att sedan spara ner som s/v JPG. Och så får man en bild som påminner om HDR-stuket :-(


Konverterad till s/v i PS, ganska mycket "drag i reglagen", samt ytterligare efterbelyst och skärpt.

Fast den får bli en "mellanstation" på vägen mot en hyffsad och inte allt för manipulerad s/v-konvertering. Och nästa bild skulle i mörkrummet varit frukten av mycket arbete, men i PhotoShop bara talar vi bara om några minuter för att åstakomma de olika varianterna.


Slutlig verision i s/v, närmare orginalet, men "manipulerad", efterbelyst och såklart lite skärpt.

Tanken är att skapa en ganska "mjuk" bild med stort omfång som fångar lite av känslan i det "klara höstljuset". Men sedan är det frågan om det inte blir bäst när man konverterar den översata bilden rakt av till s/v?


Samma "framkallning" från RAW som överst, men konverterad till s/v i PS "rakt av".


Till slut blir frågan om hurvida jag lyckats eller om man över huvud taget gillar bilden - en smaksak.


Ricoh GR-D III f5,6 1/8 sek @ 200 ISO Obeskuren, konverterad till s/v från RAW samt efterbelyst o skärpt.


Och så en reflektion - kanske är det bättre att förlita sig på kameran om man vill undvika "manipulationens" lockelser, och/eller vill tillbaks till filmens begränsning? Ovan en bild tagen med Ricoh'n, s/v-konverterad från RAW och nedan en bild från samma tillfälle, tagen i det nya "Tri-X-läget" (High Contrast B/W).


Ricoh GR-D III f1,9 1/64 sek @ 200 ISO Kamerans nya "High Contrast B/W mode" rakt av.

OBS! Bilderna måste ses förstorade (klicka på dem) för att illustrera inlägget - de förminskade blogg-bilderna blir en smula "förvanskade".

Postat 2010-10-10 01:35 | Läst 12575 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Fasadbelysning, elitism och DOGMA


Richo GR-D II (f2,4 och 1/2 sek. på fri hand, obeskuren men varsamt skärpt) Uppsala Domkyrka

Domkyrkan i Uppsala har äntligen försetts med fasadbelysning. Ett otroligt lyft för stadsbilden! Från att ha ruvat stor och mörk över staden så lyser hon nu behagligt inbjudande. Och för oss fotografer så har staden blivet ett snäpp mera fotogenisk ;-)


Richo GR-D II (ISO 200, f2,4 och 1/6 sek. på fri hand, obeskuren men varsamt skärpt = Dogma ;-)

Interiören är sig lik, kantorn övar, musiken kommer inte med på fotot, alla dimensioner ryms inte i mediat. Allt skapande rör sig inom avgränsningar, som man kan försöka spränga eller bejaka.


Richo GR-D II (Dogma bild ;-) Dottern visar mig sina teckningar/anteckningar...

Dogma är inte elitistiskt, tvärtom. Sällskapet är öppet för alla, ingen nekas inträde. Inga krav ställs på förkunskaper, artistiska bedrifter eller utrustning. Du måste såklart ha tillgång till någon form av kamera samt ha tillräckligt med fotografisk allmännbildning för att kunna avge löftet (om inte så hjälper vi gärna till med lite utbildning :-)

Målet är att du skall utvecklas som fotograf och Dogma är ett "medel", en filosofi, metod eller "väg". Mot ett  mål. Ungefär som om du väljer att träna Judo. Det finns andra träningsformer, men väljer du Judo så underkastar du dig Judons regler ( i alla fall under träningen). Sedan övar du Judons grepp och kast, genom ständiga upprepningar, tills du uppnår olika grader av perfektion. Och du kan alltid välja att träna andra sporter och då tillgodogöra dig de kunskaper/färdigheter du fått genom Judoträningen. 
Postat 2008-12-14 09:49 | Läst 11739 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Dogma, tagelskjorta och Slussen


Leica M6 TTL, Summicron 35mm ASPH, Tri-X

Bengt sa nyligen att "tagelskjortan" kanske började bli för trång ;-) Detta med tanke på ISO-debatten i Dogmagruppen. Så här kommer ett förslag på ny formulering av Dogmalöftets punkt fyra:
---
4. Grundtanken är att en film alt. en inställning i kameran får användas. Men
skiftande ljusförhållande samt de moderna digitalkamerornas extremt låga
brus vid högre ISO-känsligheter gör att vi tillåter olika filmer, men med
samma grundegenskaper, och olika ISO-lägen på digitalkameran. Dvs färg
ELLER s/v måste väljas, och för den analoge fotografen en filmtillverkare.
På digitalkameran får skärpa, mättnad och övriga parametrar inte ändras
även om ISO-talet ändras.
---
Detta är en omständig formulering. Går budskapet fram, eller vill någon föreslå en alternativ formulering? Eller bör löftet förenklas ytterligare? Kommentera gärna!

Sedan innan så är löfte nummer nio i praktiken redan ändrat, mitt förslag på ny lydelse:
---
9. Bara en kamera får användas oavsett teknik eller format, men om den
möjliggör flera bildformat så måste ett väljas.
---

Vi betsämde på Dogma-mötet att börja dokumentera Slussen i STHLM samt förlägga nästa Dogmamöte dit. Någon gång under maj, håll utkik i bloggarna och på "Dogmaplanket" efter mer information!


Leica M6 TTL, Summicron 35mm ASPH, Tri-X
Postat 2008-04-29 00:21 | Läst 18945 ggr. | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera

Execute or evacuateSa Manuel Knight, motivationstalare, psykolog och tidigare krigsfånge i Irak. Ledarskapsseminarium på Nalen, intressant och tänkvärt. Han sa fler bra saker, som tex: if you want corn - plant corn! ;-)
Postat 2007-10-17 00:07 | Läst 13219 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 Nästa