Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Ensamheten, kylan, ja till och med bilköerna - allt är så vackert i Stockholm :-)


Leica M8+Voigtländer ColorSkopar 21/4. Obeskuren samt framkallad och varsamt efterbehandlad i PhotoShop.

J
ag hade förmånen att få flanera lite i huvudstaden under helgen. Och jag känner någon sorts tillgivenhet för STHLM. Inte bara för alla de vackra vyerna, utan själva infrastrukturen - betongen och stålet som bär upp staden och skapar dess skelett, muskler och artärer.


Leica M8+Voigtländer ColorSkopar 21/4. Obeskuren samt framkallad och varsamt efterbehandlad i PhotoShop.

Och för alla dessa människor, som ständigt är upptagna, av arbete, av att ta sig någon annan stans. Eller av att sitta med sina datorer och mobiltelefoner, uppkopplade mot arbete eller vänner - någon annan stans.


Leica M8+Voigtländer ColorSkopar 21/4. Obeskuren samt framkallad och varsamt efterbehandlad i PhotoShop.

Jag får en känsla av att "nuet" har fått vika sig inför en dominant, allt mer tvingande "framtid". Och att jag som betraktare måste ta kameran till hjälp för att fånga stunden.


Panasonic Lumix GF1+20/1,7. Obeskuren samt framkallad och varsamt efterbehandlad i PhotoShop.

Till sist, när skymningen faller och pulsen avtar och staden och dess maskiner liksom stelnar i vinterkylan - då ser jag ödsligheten. 


Panasonic Lumix GF1+20/1,7. Obeskuren samt framkallad och varsamt efterbehandlad i PhotoShop.

Platser som plötsligt töms på allt liv, förutom några få - de rastlösa och de som ännu inte hunnit hem, och de som inget hem har.

Ps.
Oftast så är jag en av alla dessa i bilköerna, alltid på väg, alltid med en full agenda. Men just därför är det så befriande att få iaktaga verkligheten genom kameran, någon gång då och då :-)

Postat 2011-02-28 22:58 | Läst 12562 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

När någon annan kunde ha tagit dina bilder - mycket bättre än du själv...


Samtliga bilder: Leica M8+Summicron 50mm. Obeskurna och varsamt "framkallade" från DNG i PhotoShop.

J
ag är egentligen en typisk gatufotograf - jag älskar att utforska den urbana miljön, och männiksorna som lever i och interagerar med den.
Men numera bor jag på "landet"...Så de flesta av mina fotopromenader utspelar sig i en lantlig (ofta rent av idyllisk   ;-) miljö. Och mina motiv blir såklart därefter.Fast jag är ingen "naturfotograf" - så jag nog söker oftast spår av människan i landskapet. Och mina bilder - jag tror att någon annan hade kunnat ta dem "bättre". Men nu tar jag dem helt och fullt för mitt eget höga nöjes skull - det är det som är själva "grejen" med att vara glad amatör :-)

Postat 2011-02-28 18:11 | Läst 9597 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Breaking news - Leica iM konceptet avslöjat: Leicas "EVIL" kamera med APS-C sensor?


 
N
ågon har anonymt skickat in uppgifter om Leicas hemliga "iM" koncept till sajten LeicaRumors.com. Det handlar om en "EVIL" variant av den klassiska M-kameran, dvs utan mätsökare men med elektroniks dito, APS-C sensor och "iM" bajonettfattning - vad det nu kan innebära?Sant eller anka? Framtiden får utvisa, läs mer på Leicarumors.com.

Postat 2011-02-27 23:59 | Läst 7441 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera