Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Our first day of vacation: guitar heroes and rabbits - and a new DOGMA vow of Chastity ;-)


Leica M8, Color-Skopar 28/3,5 Dottern hittar en barbie-gitarr loppis = total lycka!

J
ag har efter moget övervägande ändrat mitt DOGMA-löfte till förmån för Voigtländers kompakta Color-Skopar 28mm f3,5. Den ger trots sin modderata ljusstyrka snygg oskärpa i bakgrunden samt knivskärpa vid full glugg och den är på alla sätt väldigt "Leica lik" :-)


Ricoh GR-D II Dottern har längtat efter havet och sanddynerna hela vintern ;-)

Men nu har semestern börjat på allvar, i går kom vi fram till Skanör, vi hann både sova ut, gå på loppis, bada och köpa en kanin!


Ricoh GR-D II Familjens nya medlemm, här i sitt gamla hem med systern i bakgrunden...

"Smulan" i förgrunden - vår nya familjemedlemm. Han har fin stamtavla men lite "stukade" öron och därför var han en "rea-kanin". Men framför alllt verkar han ha ett lungt och stabild psyke - den viktigaste egenskapen när man kommer hem till en enormt "kaninsugen" femåring ;-)
Postat 2009-06-28 09:57 | Läst 8616 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Kodachrome - en annan tid, en annan plats, en annan kamera, en annan film, ett annat liv.


Nikon F4s, Nikkor-AF 80-200/2,8 ED (Inte Kodachrome utan Ektachrome som jag gick över till ;-)

M
edan jag städar i mitt bildarkiv och skannar några gamla semester bilder, så tänker på när jag slutade använda Kodachrome. För jag beklagar verkligen att filmen försvinner, men med hande på hjärtat så måste jag erkänna att jag tog sista (framkallade) rullen -96!


Ricoh GR-D II En vy över ljusbordet, med bla Kodachromes klassiska pappramar :-))

Saningen är att jag inte var så nöjd med Kodachromen på slutet, först av allt för att man fick den ramad och ibland så klippte de fel (spec på mörka bilder) så jag började beställa den oramad (genom att klippa hörnet på framkallningspåsen). Men det värsta var nog att jag upplevde den som mindre "färg-exakt", kanske för att E-6 filmerna blivit bättre men nog mest pga framkallningen flyttade från Sverige, till först Schweiz och sedan USA. Så länge Kodak kramkallade själva och i Sverige så kunde man få filmen med vändande post - och färgerna var, som jag upplevde det,  perfekta. Men efter flytten tog det inte bara tid, jag upplevde att färgerna började bli osäkra och "stickiga", kanske pga slarv i labbet eller kanske pga tex röntgen påverkan då filmerna skannades av tullen tillsammans med övrig internationell post....


Leica M8, Color-Skopar 28/3,5 En blick in i en skåps-sektion av arkivet - den mera sorterade ;-)

Annars hade/har nog Kodachromen bara en svaghet - den ljusbleks - dvs den måste förvaras i absolut mörker och bör inte visas med projektor allt för ofta. Men å andra sidan så åldras (mörkerbleks) den inte som andra filmer utan behåller sina färger år efter år. Så i svagheten låg även en styrka, och då den var okänslig för åldrande och temperaturer så var den en perfekt resekamrat :-)


Leica M8, Color-Skopar 28/3,5 Vardagsrumet under intensivt sorterande av CD-skivor o negativ.

Jag anstränger mig alltid för att få lite ordning på arkiven inför semestern, kanske för att det är roligare att komma hem då :-) I förgrunden står pärmarna med mina S/V-negativ och några kartonger och kuvert med kontaktkopior. Och anblicken av de röda Agfa-kartongerna väcker nostalgiska minnen. Agfa var mitt favoritmärke i mörkrummet, jag vet inte hur mång
a röda 30x40 kartonger jag har liggande, oftast med kopior och/eller kontaktkartor i ;-) Tyvärr så har jag inte kontaktkopior till alla negativark, vilket försvårar sökningar i arkivet. Men S/V-arkivet växer fortfarande, numera med en 10-20 Tri-X per år och jag är nogrannare med kontaktkartorna idag.

Postat 2009-06-28 00:29 | Läst 7942 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

RIP Kodachrome


Ricoh GR-D II i macroläget, en gammal Kodachromeburk och en kamera som fanns före...

Kodak annonserade idag att de kommer att lägga ner tillverkningen av den anrika Kodachromefilmen efter 74 år!

Från Kodaks pressrelease:
“KODACHROME Film is an iconic product and a testament to Kodak’s long and continuing leadership in imaging technology,” said Mary Jane Hellyar, President of Kodak’s Film, Photofinishing and Entertainment Group. "It was certainly a difficult decision to retire it, given its rich history. However, the majority of today's photographers have voiced their preference to capture images with newer technology – both film and digital. Kodak remains committed to providing the highest-performing products – both film and digital – to meet those needs."

Så var det över, ganska väntat, som en äldre släkting som legat på intensiven allt för länge. Men inte mindre tragiskt för det!


Nikon F4s, Nikkor 35/1,4 AI-S och Kodachrome 25 vilket syns i färgerna - såklart! Berlin 1990

Jag kommer att sakna den, men en av fördelarna med Leica M8 är att den levererar digitala bilder som är "Kodachrome lika". Och jag antar att vi kommer att att mötas av flera nya "Kodachrome pugginer" till Photoshop ;-)


Leica M2, Summilux 35/1,4 och Kodachrome 64 - dessa fantastiska hudtoner. Malmö 1986.

Men det blir aldrig riktigt samma sak, RIP Kodachrome!Edit -  mera från pressreleasen:
Kodak estimates that current supplies of KODACHROME Film will last until early this fall at the current sales pace. Dwayne’s Photo has indicated it will continue to offer processing for the film through 2010. Current KODACHROME Film users are encouraged to try other KODAK Films, such as KODAK PROFESSIONAL EKTACHROME E100G and EKTAR 100 Film. These films both feature extremely fine grain.  For more information, please visit www.kodak.com/go/professional
Postat 2009-06-22 20:25 | Läst 10127 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Glad DOGMA midsommarEn scen som jag passerar i stort sett varje dag på väg till jobbet, känns väldigt mycket svensk sommar. Här "DOGMA fotograferad" med Ricoh GR-D II:an för några dagar sedan - innan midsommarvädret slog till ;-)

Och med den bilden önskar jag glad och torr modsommar till er alla!
Postat 2009-06-19 11:51 | Läst 7162 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Välkommen tillbaka Olympus Pen F


Olympus har återupplivat sin ärevördiga Pen F. En gång i tiden "halvformataren" som förändrade fotobranschen. Idag en "Fourthirds" systemkamera med tydliga drag av sin 60-tals föregångare.Nu var just Olympus Pen F kameran som jag lärde mig fotografera med. Den var min pappas och jag lånade den helt enkelt, och med den lärde jag mig inte bara exponering utan också att komponera bilden, använda olika brännvidder osv. Men många frågade om det var en Leica (den är onekligen lik en Leica M) - vilket fick mig att undra vad en Leica var. Pappa hade ingen Leica men väl en massa Leica broschyrer från sextiotalet. Det dröjde inte länge förrän jag skaffat min första Leica M2:a :-)Pen F:s geniala och diskreta reglage och SLR-sökaren som är i stående format då bilden "står upp" på filmen. varje bild en 18x24mm dvs 72 bilder per 36 rulle :-)Jag ser att Olumpus behållt den ursnygga Pen F loggan,
läs mer på den kinesiska nyhetssajten zol.com.cn
(Samma artikel via Google Translate på engelska)
Wikipedia om Olympus pen F:
Kamera och Bilds artikel med bla svenska priser.
Olympus egen sajt.
Dpreview.com's mycket utförliga "In depth preview".

Edit:
Olympus släpper även ett fast 17mm (motsvara ca 35mm med ff) med extern optisk sökare, vid sidan av normalzoomen på motsvarande 28-84mm.

Dessutom kommer kameran i minst två färgalternativ och med olika "retro" tillbehör som tex beredskapsväskor, remmar, olikfärgade lock, mm, mm.

Här finns det en "White edition" redan från start - något för alla smaker med andra ord ;-)
Postat 2009-06-16 08:58 | Läst 9667 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera
1 2 3 Nästa