Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Kill your darlings


Så sålde jag min kromade M6 TTL med den helt fantastiska uppdaterade 0,58x sökaren. Den kamera som enligt mig var den fulländade analoga M-Leican, resultatet av mer än 50 års utveckling och erfarenhet ;-) Kvar har jag min unika svarta "Sista exet nr 252"  M6 TTL med 0,85x sökaren. Nästan exakt samma kamera, bara lite mer "traditionell", dvs gjord i mässing, med Leica-skriptet på toppen och med en sökare som är nästan identisk med M3:ans. Så ingen anledning att sörja. Och den uppgraderades omedelbart från "bankfacks Leica" till brukskamera, laddades med film, batterier, försågs med "softie" osv.

Och snart har jag en M8:a, trots allt...

Jag är nog lite knäpp, som köper en M8:a, men inte minst dottern föredrar den - man kan se bilderna direkt ;-) Och - ja, hon kan använda den. Hela frågan kokar ner till vad som är mest praktiskt - en kamera som jag kan "få loss" bilderna ur eller fortsätta fylla kylen med exponerad film i väntan på ett gynnsamt framkallningstillfälle. Och svaret är inte antingen eller - det är både och!Ps.
Ja, jag vet, urnördigt inlägg och ursäkta de sunkiga bilderna, den övre är tagen med Ricoh GR-D II:an nu ikväll vid matbordet och den nedre är tagen med min kameramobil - usch va hemskt!

Postat 2009-05-29 00:28 | Läst 8243 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Leica M8 i krom slut hos importören - har utgått!


Skärmdump från Nordisk Fotoimports hemsida, den kromade M8:an är borttagen!

F
ick precis veta att det inte går att köpa en kromad Leica M8 längre - de har utgått ut sortimentet! De har till och med tagits bort från importören Nordisk Fotoimport A/S hemsida: http://www.leica-camera.dk/group.asp?group=39

Innebär detta att Leica slutat tillverka M8? Antagligen, och nu säljer de slut det innevarande lagret, så troligen försvinner även den svarta inom kort.

Men - kommer Leica bara att sälja M8.2 för modiga 57000 Kr eller är detta en effekt av den kommande introduktionen av Leica M9? Som då kanske kommer mycket snarare än någon vågat tro?
Postat 2009-05-27 12:38 | Läst 8902 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Även kameror behöver motion...En kamera med mekanisk slutare måste motioneras! Den mår helt enkelt dåligt av, och kan i värsta fall gå sönder av, att ligga oanvänd en längre tid. Så kameror som inte används åtminstone varje månad bör tas fram minst en gång i halvåret och exponeras på samtliga slutartider.Det är även läge att kolla batterier för exponeringsmätare och ev motor med jämna mellanrum. Ett rinnande (oxiderande) batteri kan leda till dryga reperationskostnader.Motionen är viktigare ju äldre kameran är, objektiven mår även bra av att man vrider på snäckan då och då. Och att inskjutbara objektiv dras in och ut så att de inte fastnar.Fast det allra bästa är nog att stoppa i en film och motionera "live" ;-)Och en sak till - samtliga kameror på bild i bloggen är till salu!
Hät finns annonserna: http://www.fotosidan.se/classifieds/list.htm?member=72410

Om du till äventyrs skulle vara intresserad - skynda dig och lägg ett bud innan jag ångrar mig ;-)

Postat 2009-05-25 02:03 | Läst 8087 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Inatt jag drömde något konstigt... men sant :-)


Leica M2, Summicron 50, Kodachrome 64. Detalj från ett Malmö som inte längre finns.

B
rukar inte blogga om mina drömmar - men inatt så drömde jag något som etsade sig kvar i minnet:

Jag var hemma i Malmö och satt med några vänner och den kände fotbollspelaren Z och fikade på en av stadens uteserveringar. Vi pratade om livet, karriären och pengar. Och såklart så kom vi in på Z:as kontrakt och ev erbjudanden han fått för att byta klubb. Plötsligt böjer han sig fram och viskar på sin underbara Rosengårdsskånska det enorma belopp som han senast erbjudits för att gå över till ett annat lag. Sedan lutar han sig tillbaks och säger:

"Det handlar inte om pengar utan om att få leva sin dröm. Jag har alltid drömt om att få spela för Inter, och nu gör jag det. Skulle jag byta klubb för just pengar så kanske jag inte skulle vara lycklig längre."

Och sedan vaknade jag av att dottern kom och ville krypa ner mellan oss, klockan visade på halv åtta - lika bra att gå upp...  och fundera lite på drömmen. Det kändes som jag fått en viktig sanning levererad från mitt undermedvetna:
När du når ett mål i livet - var rädd om det. Låt inte suget efter "mer och mer" förstöra det som egentligen betyder något!

Fotnot: Detta var alltså en dröm, den har ingen förankring i verkligheten, jag har aldrig mött Z personligen ;-)
Postat 2009-05-24 09:40 | Läst 7524 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Så skall det låta! (Leica M6 vs uppgraderad Leica M8)

 

Mitt största frågetecken inför "vanliga" M8:an är nog trots allt ljudet Om jag skulle köpa en M8 "classic" så måste jag helt enkel uppgradera slutaren till M8.2 standard - för nätta 12995 Kr ;-)
Hittade en videosnutt på Youtube som bekräftar mina tankar, hör hur den uppgraderade slutaren låter jämfört med klassiska M6!
Postat 2009-05-22 07:35 | Läst 10762 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera
1 2 3 Nästa