Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

En typisk bild som jag får betalt för....


Fujifilm X-T1 med Fujinon 60/2,4 - Garmin Fenix Chronos...

E
tt exempel på en typisk bild som jag tar till de artiklar om klockor som skriver för olika magasin. En sidoverksamhet, en rolig sådan. Men oftast så hyr jag in andra fotografer, precis som i mitt ordinarie jobb. Men just klockbilderna är roliga och oftast enkla att ta själv, som bilden ovan. Tagen i soffan i vardagsrummet och med fönsterljuset som enda ljussättning. Några klockor ur min egen samling, mitt jobbanteckningsblock, en bra penna och min Leica M9P som assessorer till till artikelns huvudperson - Garmin Chronos. En lite lyxigare funktionsklocka eller smartwatch om man så vill från Garmin. Dyrare och med en boett i finare material, här titan, än vanliga Fenix-serien. Tål tuffare tag än de flesta smartwatches och är inte lika beroende av telefonen och den inbyggda GPS:en är nog en av marknadens bästa... Vi behöver alla våra "nörderier" - kan man sedan tjäna en liten extrapeng på dem så är det ju ännu roligare. Och lättare att få resten av familjen att acceptera dem!


Postat 2017-05-30 23:58 | Läst 36274 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Det blir nog mycket om jobbet - men jag börjar med mitt extraknäck och såklart #blogg100


Fujifilm X-T1 med Fujinon 60/2,4 - och i vanlig ordning obeskuren - Rickard Eriksson fotograferar en av SjööSandströms urmakare.

O
k - jag antar utmaningen - det blir ett inlägg i bloggen varje dag de kommande hundra dagarna!

Vad ska jag då blogga om? Tidigare så har det varit mycket om fotografi och fototeknik - det vet ni som följt mig genom åren. Det kommer såklart fortsättningsvis även handla mycket om foto, men det kan inte bli ett fotorelaterat inlägg varje dag. Men det blir minst en bild varje dag! Och så kommer det att handla mycket om mitt jobb. Det är naturligt med tanke på hur mycket tid och energi jag lägger ner på det. Men jag börjar med mitt extraknäck som klock-journalist. Det tar upp mycket lite av min tid men just nu arbetar jag med nästa nummer av Watches & Jewelry. Därför var Rickard och jag nyligen på SjööSandström i Stockholm. Det är så - jag fotografera inte så mycket själv utan arbetar med olika frilansfotografer. Jag har egentligen bara ett krav på de fotografer jag samarbetar med - att de ska vara duktigare än vad jag är. På foto. Rickard är en av dem - kolla in hans hemsida här!

Och nedan några av hans bilder från besöket hos SjööSandström:








Samtliga fyra bilder ovan - Copyright Fotograf Rickard Eriksson 2016.
 

.

#blogg100

Postat 2016-03-01 23:45 | Läst 14434 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Ett extraknäck och några tankar om bloggen och "Blogg100"!


Fujifilm X-T1 med Fujinon 60/2,4 Macro - Casio G-Shock Gulfmaster GW1000N - klockan som har nästa allt...

S
itter och skriver på en artikel om Casios nya Gulfmaster - em av de senaste evolutionerna av deras numera legendariska G-Shock serie. Och så fundera jag på bloggen, att fortsätta eller inte - det är frågan! 

Jag är frestad att haka på årets Blogg 100 - som går av stapeln för femte året i rad. Frågan är om jag har tid? Eller ork? Klockartiklarna är ett extraknäck som jag ägnar mig åt ett par gånger per år, men att gå med i Blogg 100 och blogga minst en gång om dagen de kommande hundra dagarna kräver mer. Den första mars börjar Blogg 100 - så jag har ett dygn på mig att bestämma mig...
 

Postat 2016-02-28 23:58 | Läst 14638 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Att fotografera ett virus...


Svepelektronmikroskop och 40 000 gångers förstoring - eller?

J
ust nu är hela familjen mer eller mindre utslagen av influensan och jag vet inte om jag kan ta tåget mot Stockholm i vanlig ordning måndag morgon. Kanske måste jag vabba och i värsta fall drabbas även jag, men just nu känns det ok och alla feberkurvor pekar åt rätt håll. Tror att det går bra utan min insats nu... 
Jag får se när klockan ringer om ca 5h ;-)

Och vad gör man när man har haft fullt upp med att försöka ta hand om allt och alla de senaste dagarna? Man fotograferar virus såklart, eller hur man nu tror att ett virus ser ut :-)

 
Nej - Fujifilm X-T1 med Fujinon 35/1,4 och rejält pillade med i PS som ni ser, nedan originalet...

Postat 2015-03-02 00:39 | Läst 11893 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Önskar God Jul med några tankar om Julens mening (och en bild)...


Fujifilm X-T1 med 60/2,4 + lite behandling i PhotoShop. Familjens Julkrubba - i vanlig ordning.

Han föddes i ett stall i Betlehem, bara några hundra meter från det område där de offerlammen som ständigt offrades i Jerusalems tempel föddes upp. Och herdarna som vallade fåren var de första att att få ta emot det glada budskapet. Vi minns nog alla julevangeliets olika detaljer - men tänker vi på dess innebörd? Varför föds Gud som människa? Varför utsätts han för ett justitiemord och hängs upp på ett kors bara dryga trettio år senare? Varför kunde döden inte behålla honom? 

Profeten Jesaja skrev följande 700 år för Jesu födelse (Jes 9:1-7 och 53:1-6 Svenska Folkbibeln):

Men det skall inte vara nattsvart mörker där ångest nu råder. I gången tid lät han Sebulons och Naftalis land vara föraktat, men i kommande dagar skall han ge ära åt trakten utmed havsvägen, landet på andra sidan Jordan, hednafolkens Galileen.

Det folk som vandrar i mörkret skall se ett stort ljus, över dem som bor i dödsskuggans land skall ljuset stråla fram. Det folk som du inte givit stor glädje, låter du bli talrikt. De skall glädja sig inför dig, så som man gläds under skördetiden, så som man fröjdar sig när man delar byte. Ty deras bördors ok, deras skuldrors gissel och deras plågares stav bryter du sönder liksom i Midjans tid. Ja, varje stövel buren under stridslarm och varje mantel vältrad i blod skall brännas upp och förtäras av eld.

Ty ett barn blir oss fött, en son blir oss given. På hans axlar vilar herradömet, och hans namn är: Under, Rådgivare, Mäktig Gud, Evig Fader, Fridsfurste. Så skall herradömet bli stort och friden utan slut över Davids tron och hans kungarike. Det skall befästas och stödjas med rätt och rättfärdighet från nu och till evig tid. HERREN Sebaots nitälskan skall göra detta.


Vem trodde vår predikan, för vem var HERRENS arm uppenbarad?
Som en späd planta sköt han upp inför honom,
som ett rotskott ur torr jord. Han hade varken skönhet eller majestät.
När vi såg honom var hans utseende inte tilldragande.

Han var föraktad och övergiven av människor,
en smärtornas man och förtrogen med lidande,
lik en som man skyler ansiktet för, så föraktad att vi räknade honom för intet.

Men det var våra sjukdomar han bar,
våra smärtor tog han på sig, medan vi höll honom för att vara hemsökt,
slagen av Gud och pinad.

Han var genomborrad för våra överträdelsers skull,
slagen för våra missgärningars skull. Straffet var lagt på honom för att vi skulle få frid,
och genom hans sår är vi helade.

Vi gick alla vilse som får, var och en gick sin egen väg,
men all vår skuld lade HERREN på honom.

---

Idag firar vi Jesus Kristi födelse - han som på samma gång är Lejonet av Juda och Guds lamm. Han som fanns före alt skapat men föddes i ringhet och som skall återvända för att döma levande och döda. Den nye Adam, förstfödd bland många syskon. Alfa och Omega. Vårt hopp!

Postat 2014-12-24 23:42 | Läst 11445 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
1 2 3 ... 12 Nästa