Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Släkten är bäst!


Nikon D200, Nikkor 17-55/2,8 DX

Min fru har ett ovanligt efternamn, under midsommar så träffade vi en del av släkten som numera bor i USA. De var på besök på en av gårdarna utanför Borås som fortfarande är i släktens ägo. Roligt och lite konstigt. En släkting hade helt enkelt börjat spåra den amerikanska grenen genom att slå i telefonkataloger i städer där han visste att att emigranterna slagit sig ner. Och idag har han spårat nästan hela det "trädet" av släkten.
Jag släpade min vana trogen med en monster DSLR (och en Leica :-) och fick därför ta "släkt-bilderna". Framtida släktforskare kommer aldrig att veta hur jag såg ut då jag alltid stod bakom kameran ;-)
Postat 2007-06-28 10:41 | Läst 11508 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Det är midsommarafton och det ösregnar :-(


Nikon D200

Framme i Borås halv tolv i natt, skulle låna ett hus av bekanta som är i USA just nu. Nyckeln skulle ligga under blomkrukan på altanen - men så var det inte. Ingen nyckel, någonstans. Ringde grannarna - ingen hemma. Våra bekanta - fortfarande någonstans över atlanten. Ringer runt i panik - i Borås stänger hotellen över midsommar. bara Scandic öppet - snuskdyrt och inget "helgspecialpris" - policybeslut.

Men änglar finns - någr a underbar vänner tog emot oss fast de redan har "huset fullt". Så nu är vi här - i ösregnet. Svärmor nästa!
Postat 2007-06-22 11:32 | Läst 10449 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Jag har valt fotograf!


Lite elakt att lägga ut - en bild vår nya fotograf Rickard tog när han testade 85/1,2:an i mitt vardagsrum ;-)

Nu har jag valt fotograf till våra kollektionsbilder mm. Inte lätt - men jag gillade hans stil och han sa att han läste min blogg - ett klart plus ;-)
Han visade sig nämligen var medlem här på FS men som många proffs så håller han låg profil här. Mina misstankar om att FS kan vara en riktigt "image dödare" bekräftas tyvärr.

Glad midsommar!

Postat 2007-06-21 13:51 | Läst 9551 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Street photo and the Camera Phone


2MP Sony Ericsson (Samma hus som i förra inlägget)

Jag lämnade DSLR:en hemma på min senaste resa för att den är för stor och klumpig - jag visste att det beslutet skulle komma förr eller senare. Och såklart så visade det sig att jag behövde en kamera i jobbet och såklart fick jag abstinens även privat....

Vad gjorde jag? Documentation and street photo with the Camera Phone - såklart!
Och hur fungerar det? Dåligt!
(Men butiksdokumentation med kameramobilen fungerade förvånansvärt bra! Tills bilderna skall användas - tjena, sunkig optik och 2 megapix räcker inte långt utanför webben... )

Att panikhandla en kamera i Tyskland - låter skoj, men är inte så enkelt i praktiken - för jag är såklart kräsen ;-) 
Vad är det då jag "önskar mig"?

1. Minst 6 MP och brusfri tom 400 ISO
2. Optisk sökare (glasklar)
3. Rejäl vidvinkel, helst inte zoom...
4. Fulla manuella intsällningar - av allt!
5. Blixtsnabb reaktion i avtryck och ev autofokus (men helst manuellt sådant)
6. RAW-format ett måste och helst med JPG samtidigt
7. Om möjligt - tillbehörsko för extra sökare och ev blixt.
8. Inte ett måste men ett klart plus - utbytbar optik!

Vad finns det för (kompakta, ej DSLR) kameror som matchar den beskrivningen?
Svar: Rico GR-D, Epson RD-1 och Leica M8 - samt några äldre Canon/Nikon kompakter!

Att köpa någon av ovanstående är något som legat i "pipen" ett tag.
Mina tankar går såhär - "Pros and cons":
GR-D:n seg i RAW, mycket brus och fast optik - men billig och kompakt. Fast snart ersatt av en ny modell enligt ryktena. 
RD-1:an snart väldigt "överspelad", dyr i förhållande till antal MP och lite seg i handhavandet - men har M-bajonett: stort +
Och så Leica M8:an - den efterlängtade och av mig tidigt beställda men nu 2 gånger avbokade! Varför? Den har en massa barnsjukdomar, som tex för hög IR-känslighet. Big Deal? Om man som jag arbetar med mode/kläder så är det en katastrof om tex vissa material åteges med ett starkt magenta-stick. Där "dog" den liksom, men skulle fungera som privat "gatufoto-kamera", fast då hamnar den under familjens "hushållsbudget" - och då blir 42.000 Kr lite svårt att motivera ;-)
Så nu väntar jag som de flesta på M8:ans första prissänkning och/eller en spirande 2:a handsmarknad. Eller möjligheten att göra ett "klipp" utomlands, men Leica har "enhetspris" worldwide numera. Och så är det så svårt att pruta i Tyskland...

Slutsats: inget panikköp - jag måste hårdtesta M8:an för att de om den fungerar för mig - och sedan göra ett rationellt ;-) inköp!

PS.
Förr så visste man att en Leica köpt i Tyskland (då alltid billigare, lägre moms och i D-mark) var garanterade pengar tillbaka på svenska andrahandsmarknaden om inte en möjlig vinst. På samma sätt var en "ovanlig" Leica värd mer i Tyskland än hemma - som gjort för lyckade semester-affärer :-)2Mp Sony Ericson (Rhenstranden efter regn med kameramobil, Min Leica II från 1930 tar bättre bilder än så här, Sony Ericsson har långt kvar. Värst är inte bildkvaliteten utan avtryckar fördröjningen - motivet hinner försvinna ur bild innan "kameran" reagerar... )

Postat 2007-06-18 12:47 | Läst 12607 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Livsfarligt kortSkall med ett flyg om några timmar så jag rensar plånboken på alla "farliga" kort ;-)
Ett sådant är mitt Victorinox "Swiss Card lite". Jag har alltid rest med ett sådant eller något av dess föregångare, ibland till och med med en "fullvuxen" Swiss Camp. Men efter 9/11 så är det kört och numera så får man knappt ha tandbosrten med sig. Så inga vassa föremål och nästan ingen vätska i handbagaget, dvs halvfull tankrämstub, nästan slut deodorant och inget rakvatten . 

Jag undrar var alla av flygplatspersonalen beslagtagna saxsar, fällknivar och parfymflaskor hamnar?

Postat 2007-06-13 13:31 | Läst 11721 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
1 2 3 Nästa