Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Varför firar jag Jul?


Panasonic Lumix GF1 + 20/1,7 + PhotoShop. Familjens Julkrubba - som vanligt.

Vem trodde vår predikan, för vem var HERRENS arm uppenbarad?
Som en späd planta sköt han upp inför honom,
som ett rotskott ur torr jord. Han hade varken skönhet eller majestät.
När vi såg honom var hans utseende inte tilldragande.

Han var föraktad och övergiven av människor,
en smärtornas man och förtrogen med lidande,
lik en som man skyler ansiktet för, så föraktad att vi räknade honom för intet.

Men det var våra sjukdomar han bar,
våra smärtor tog han på sig, medan vi höll honom för att vara hemsökt,
slagen av Gud och pinad.

Han var genomborrad för våra överträdelsers skull,
slagen för våra missgärningars skull. Straffet var lagt på honom för att vi skulle få frid,
och genom hans sår är vi helade.

Vi gick alla vilse som får, var och en gick sin egen väg,
men all vår skuld lade HERREN på honom.

Jes 53:1-6  (Svenska Folkbibeln)

Postat 2010-12-25 15:37 | Läst 11028 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Iskallt uppvaknande och snälla, snälla ni som läser detta: låt det bli en vit Jul i år!


Ricoh GR-D III @64 ISO - iskall gryning utanför vårt hus (obeskuren som alltid och varsamt framkallad ;-)

Det är kallt i Sverige just nu, igår visade termometern på 28 minusgrader. Men det är en annan kyla som besvärar mig mer - den mänskliga.

Idag skriver Aftonbladet att: "Fyra barn i varje skolklass får julen förstörd av fylla". Vidare skriver SVT-text att: "Nästan 138.000 barn i Sverige levde förra året i familjer med socialbidrag." Och bara 80 av totalt 324 kommuner beviljar extrapengar till barnens julklappar. Som grädde på moset skriver en av Sveriges absolut mest lästa bloggare, Kissie, följande: "Rika måste vara ödmjuka, det måste ni fattiga också vara!"...

Och så läser jag ett antal andra bloggar och debattartiklar om hurvida Julen är eller skall få vara en Kristen högtid. Som om det skulle vara problemet?

Själv ber jag om en vit (nykter) Jul - för fattiga och rika!

Postat 2010-12-23 13:01 | Läst 10888 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Ospecificerad längtan


Ricoh GR-D III @64 ISO - allt som behövs... (såklart obeskren och varsamt framkallad från DNG osv).


Efter ett Sverige som glider oss ur händerna, sommarens värme, min barndoms Malmö och lite kinamat :-)

Postat 2010-12-15 20:55 | Läst 10435 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Most worrying attempt at terrorist attack in crowded part of central Stockholm. Failed...


Tryggare kan ingen vara.. eller? Stockholm natten före det misslyckade försöket till självmordsbombning.


Rubriken ovan är ett citat från utrikesminister Carl Bildts twitterflöde, och den första "officiella" svenska reaktionen på det som nu klassas som just en terrorattack. Sedan blev ju utrikesministern "tagen i örat" av stadsministern, något senare dök följande tweet upp i Bildts flöde:
"Twitter is part of the open diplomacy that is a part of the modern world. Not everyone likes it. Some didn't like the Internet either. Or the steam engine... "

Jag gör tre - av varandra oberoende - iakttagelser med anledning av attentatsförsöket och mediarapporteringen kring det:

1. Internet och sociala medier har för alltid förändrat medialandskapet och hur vi kan tillgodogöra oss fakta och relevant information. Även för nyhetsfotografin - de första och intressantaste bilderna togs av privatpersoner och spreds via sociala medier - därifrån plockades de upp av nyhetsredaktionerna. Likaså fanns information om attentatsmannen osv ute timmar innan "gammelmedia" hakade på, faktum är att många journalister verkar göra sin research på olika Internetforum ;-)

2. Sverige är ingen ö - och om vi lever i en "bubbla" så är den skapad av våra egna medier. Sverige är på inget sätt förskonat från terror, vi är nog snarare i förhållande till vår folkmängd ett ganska typiskt europeiskt land. Jag tänker på brandattentatet mot Norrskensflamman, ockupationen av Västtyska ambassaden, för att inte tala om morden på vår statsminister och utrikesminister på öppen gata. Och räknar vi in alla hatbrott och attentat med rasistiska förtecken så blir listan riktigt lång (tex de två "lasermännen", i Stockholm och Malmö). Jag tror att vi mår bra av att uppdatera vår självbild en smula.

3. Attentatsmannen var muslim, han anger den svenska närvaron med trupp i Afghanistan samt Vilks sk rondellhundar som orsak till attentatet. Jag tror att vårt öppna samhälle och vår livsstil i stort är en utmaning för alla extrema muslimer. Dvs vi hade tyvärr fått uppleva detta även utan Vilks och insatsen i Afghanistan, vilka båda borde vara marginella i ett "jihadistiskt" perspektiv. Värre är att hans initiativ kan verka inspirerande på andra marginaliserade och frustrerade individer.

Vår största utmaning kan mycket väl bli att stoppa den våldsspiral som riskerar födas ur denna tragiska händelse.

Postat 2010-12-14 20:50 | Läst 7853 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Vad har Leica II från 1930-talet gemensamt med Panasonic Lumix GF1? - Mer än du tror ;-)


I bakgrunden en Leica II med Elmar 50/3,5, i förgrunden en Panasonic Lumix GF1 med en MicroFourThirds till Leica-M adapter och Voigtländer Color Skopar 25/4 samt en klassisk 50mm-sökare från Leitz .


Om man monterara ett 25mm objektiv, som Voigtländers Color Skopar 25/4, på Panasonic Lumix GF1 så blir det ett 50mm normalobjektiv i praktiken. Komplettera sedan med en optisk 50mm-sökare och du får något som starkt påminner om en 30-talskamera :-)Rent handavandemässigt finns det stora likheter mellan Leica II från 1932 och Panasonic Lumix GF1 med ett "manuellt" (icke autofokus) objektiv. I Leican har du två sökare - en för skärpan och en för bildutsnittet. På samma sätt kan man använda Panasonicens skärmsökare i "förstoringsläge" för skärpan och sedan  komponera bilden i den optiska sökaren. (Det går även bra att "backa" ut i helskärmsläge och använda den mycket fina skärmsökaren)Men själva poängen med "retro outfitten" är att du fotograferar annorlunda. Låt oss kalla det "slow photography", tekniken och automatiserandet får stå tillbaka - motivet och kompositionen kommer i förgrunden. Handhavandet sker intuitivt, kameran blir en förlängning av sinnena. Och kamerans viktigaste del blir sökaren, i den ser fotografen bilden och  komponerar den. När "allt stämmer" pressar fotografen avtryckaren och och bilden fångas - på sensor eller film. That's photography!Sedan har ju digitalkameran fördelar, en "film" som aldrig tar slut, variabelt ISO, en helt egen "intelligens" när det gäller exponering och vitbalans, enorm kompatibilitet, osv.

Och såklart - man kan sätta på en superskarp "pancake" eller megazoom och låta autofokussystemet mm ta över - om man nu känner för det.
Lite som att både äta kakan och ha den kvar ;-)

Postat 2010-12-09 21:30 | Läst 14419 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
1 2 Nästa