Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Lata dagar vid havet, solskyddsfaktor 50 och en iPhone är faktiskt allt du behöver...

  
iPhone och Camera+ via Instagram, samtliga bilder.

De senaste dagarna har vi tillbringat vid havet och för min del innebär det solskyddsfaktor 50 och minst två timmar i vattnet åt gången ;-)

 

Jag är lite extra förälskad i vissa av Skånes (läs Falsterbo-näsets) stränder, Skanörs strand söder om hamnen är en sådan, likaså den norrut mot "märket" precis innan Svanrevets nakenbad tar vid...

 

Kanske för att jag tillbringade alla barndomens somrar där, kanske bara för att vattnet är så varmt, sanden inbjudande mjuk och stränderna oändligt långgrunda? 

 

Eller är det för det lugn som härskar i Skanör med Falsterbo? Man känner det direkt när man kliver ur bilen och på stranden sveps man in i det - en obestämbar känsla av att tiden på något vis står still.Visst är det skönt med 28 grader i luften och 20 i vattnet men de bästa badstunderna för mig är när det mulnar på och blåser upp rejält - gärna kuling. Då går vågorna tropiskt höga och sanden flyttar på sig. Badet blir ett äventyr och havet avslöjar sina hemligheter - gamla vrak blottläggs och bärnsten glimmar till i sanden.


 
Bäst är trots allt att bara få vara. Att sitta i sanden och se ut över havet, trött efter timmar av bad och med en skön känsla av värme i kroppen...

Postat 2012-07-26 00:44 | Läst 16373 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Några snaps tagna under en kvällspromenad med Fujifilm X-Pro1 - "straight out of camera" #2


Fujifilm X-pro1 med 18/2 vid f2,4 och 1/350 sek @200 ISO - samtliga bilder.

T
ar allt som oftast en promenad ner mot det som numera kallas "Västra Hamnen", nu senast med Fujifilm X-Pro1 som följeslagare. De sista resterna av den en gång så dominerande varvsverksamheten förvandlas till fashionabla kontor och vad som borde vara den sista fungerande dockan ser ut att bli "fikaterass" för SVT's medarbetare... Kockums huvudkontor finns dock kvar i "Vingmuttern" alldeles intill, och behöver vi nya ubåtar så lär väl de byggas i Karlskrona eller Hamburg.Men Fujifilm X-Pro1 - vad har jag att säga om den? Den är först av allt en mycket trevlig "promenad-kamera", trots samma "lagom" format som Leica M9 så väger den märkbart mindre, så även optiken. Tre gluggar, ett hus, laddare, minneskort och en Macbook Air i en Billignham Hadley Pro blir inte för tungt. Tvärtom. Och bara huset med monterad glugg i rem över axeln - märks knappt ;-) 

Att sedan - med en knapptryckning - kunna växla från optisk sökare till elektronisk dito med 100% exakt utsnitt är fantastiskt, speciellt när man flanerar och inte vet vad (eller vem) som blir nästa motiv.

Jag lär mig kameran dag för dag och är inte på något sätt färdig i mitt omdöme. Men jag tänkte dela med mig av processen här i bloggen, så ni får mina intryck och tankar i "realtid". Och så får vi se vad "slutomdömet" blir...

 

Postat 2012-07-08 20:56 | Läst 19141 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

I natt drömde jag om en kamera som inte finns - än? (Jag brukar faktiskt inte drömma om kameror på natten... )


Min vision av en 18MP Epson RD-2 med Voigtländer Nokton i sk "safari utförande" - bilden manipulerad och ursprungligen från CameraQuest.com ;-).

I
natt drömde jag om kameror - något jag faktiskt inte brukar göra ;-)

I drömmen hade jag en Epson(Voigtländer?) RD-2 med ett Nokton 35/1,2 - båda i sk "safari" grön färg. Jag var på Malmö station, på väg att ta tåget över till Köpenhamn för att gatufota, och och det föll ett lätt duggregn.
( Det blir så i en dröm - det kan inte regna in på perrongerna i verkligheten... ) Och jag fotograferade medresenärer, njöt av den glasklara sökaren och att med tummen spänna slutaren inför varje bild ny bild. Det distinkta avtrycket och ljudet av slutaren samt bilden som flimrade förbi på skärmen efter varje exponering...

Så långt min dröm. Men varför drömmer man en sådan här dröm? Antagligen var det mitt undermedvetna som rensade upp i alla intryck efter första veckan med Fujifilm X-Pro1 ;-)

För drömmen adresserade det som är mina största frustationer med Fujin:
1. avsaknaden av kopplad mätsökare - även om sökaren är glasklar med tydlig AF-indikator.
2. slutarfördröjningen orsakad av kontrastautofokusens långsamhet - som på alla EVIL-kameror.
3. ergonomin är mycket bra men jag saknar en frammatningsarm eller kanske en "Thumbs-up"?

Detta hade jag nog förträngt pga kamerans alla positiva sidor - inte minst ergonomin, optiken och bildkvaliteten.

Men mer om det i kommande bloggposter - nu åter till min dröm.

Tänk om Epson (eller Voigtländer?) ville återuppliva RD-1 konceptet? Jag tror att vi är många som uppskattar idén med RD-1 men inte den föråldrade (samma som Nikon D70) 6MP APS-C sensorn. Föreställ dig en RD-2 men med Fujifilms fantastiska sensor från X-Pro1...
 

Postat 2012-07-07 16:20 | Läst 11933 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera