** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **

Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Summering av ett sportlov - DOGMA dokumentär


Richo GR-D II (Samtliga bilder obeskurna men varsamt behandlade i PS = DOGMA ;-)

Det är kallt ute - stanna hemma och leka med grisar i lera...Gå ut och leka i snön - medan pappa besöker lokala fornminnen...Följa med till pappas jobb, man kan ju alltid spela dataspel...Man kan ju även besöka ett museum i storstan - även där finns "dataspel"...På samma museum finns det även "analoga" spel....Fast roligast är nog snön med färska spår av hare som leder fram till grannens bilvrak...
Postat 2009-02-28 11:33 | Läst 6451 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Epson RD-1x blir världens dyraste 6mp kamera :-(Om du till äventyrs väljer att köpa en RD-1x direkt från Epson i Japan så kostar den 299 800 Yen - vilket motsvarar ca 28 300 Kr enl dagens växlingskurs. Och så tillkommer ju såklart frakten samt ev tullavgift - Hua!

Om kameran någonsin släpps i Sverige så kan vi nog förvänta oss ett pris på långt över 25 000 Kr + moms - för en 6mp kamera med samma sensor som gamla Nikon D100 ;-)

Får se nu - vad kan man få en begagnad Leica M8 för? Kanske så "lite" som 25 000 Kr, en ny "vanlig" M8 ligger på ca 30 000 ex moms. Hmmm....

Var i kontakt med Epson idag, enl deras marknadschef så är det inte troligt att den kommer att släppas i Sverige. Dpreview säger att kameran bara kommer att säljas i Japan :-(

Postat 2009-02-27 18:37 | Läst 8839 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Breaking news: EPSON RD-1x släpps 9 april!Nu händer det!
Epson släpper en uppdaterad verision av sin digitala mätsökarkamera (med Leica-fattning) RD-1, som nu blir RD-1x.

Den nya verisionen har samma sensor som föregångaren, den stora skillnaden är support för SDHC-minneskort samt en uppdaterad 2,5 tums skärm. Dvs specarna är:

6.1mp APS/C sensor
Stöd för RAW+.jpg
16x digitalzoom
28/35/50mm ramar i sökaren
2.5 tums LCD-skärm
Nytt handgrepp
 Leveransstart i Japan är den 9:e april

Källa http://www.epson.jp/products/colorio/photoviewer_digitalcamera/rd1xg/
Postat 2009-02-27 11:34 | Läst 7386 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Äntligen - LFI nr2 2009


Detalj av LFIs omslag - de är alltid lika imponerande stilrent och harmoniskt formgivna ;-)

Så kom den äntligen - Leica Fotografie International!
Har väntat med spänning på februarinumret som bla handlar om Leicas nya Super-Elmar-M 18mm f3,8 och den nya blixten SF 58. Och så den obligatoriska artikeln om S2:an - nu lyfter Leica mer och mer på slöjan. Vilket ger en och annan hint om framtiden även för R och M-systemen ;-)

Som vanligt är det massor med outstanding fotografi, har inte hunnit "ta in" hela tidningen än, men Irina Rupperts analoga reportagebilder imponerar verkligen!

Om jag bara fick läsa en fototidskrift så skulle valet bli LFI ;-)

Ps.
LFI har även öppnat ett online-galleri på sin sajt - väl värt ett besök!

Postat 2009-02-26 20:43 | Läst 9166 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Världens bästa Leica M :-)Bengt har som bekant bloggat en del om vilken Leica M modell som är bäst, och nu vill jag ge mitt bidrag till debatten:

Leica M6 TTL med 0,58 x sökaren - uppgraderad till MP standard!

Varför?
1. M6:an har allt som M4, M4-2 och M4-P har PLUSS inbyggd ljusmätare (som M5:an) med intuitiva indikerings-pilar i sökaren samt M4:an klassiska design.
2. M6 TTL har dessutom (förutom ljust TTL-mätning med blixt) även ett större mätomfång, bättre indikering i sökaren (cirkel mellan pilarna) samt en större mera lättanvänd tidsratt som dessutom går åt "rätt" håll - dvs med pilarna i sökaren.
3. Med 0,58x (vidvinkel) sökaren så ser man 28:a ramen ordentligt även med glasögon, men  bäst av allt - 135-ramen är borttagen så att 35-ramen visas ensam - vilket är en klar fördel om man som jag mest plåtar med 35:an.
4. Uppgradering till MP sökaren - vilket egentligen är en återgång till den klassiska M4:ans sökare. Som en rationalisering" togs en lins i mätsökaren bort på M4-P och senare M6 vilket fick till följd att mätsökar-fönstret, dvs "dubbelbilden", blev känslig för motljus. MP:n fick tillbaka linsen och M4-P, M6 och M6 TTL kan få sökaren uppgraderad med samma lins på fabriken. Och motljuskänsligheten blir då ett minne blott. M6 TTL har även bättre antireflexbehandling av sökaren än tidigare modeller.
5. De sista årgångarn av M6 TTL har toppkåpa i mässing, precis som M7, MP och numera M8.
6. M6 är en "äkta" mekanisk Leica till skillnad från M7:an som förvisso har tidsautomatik (vad man nu skall med det till) men enbart två mekaniska tider - surt nät batterierna tar slut...
7. Leica M6 följd av M6 TTL var i produktion från 1984 till 2002 - dvs 18 år, mycket lång tid för en kameramodell. Vilket innebär att modellen genomgått ett antal förbättringar och uppgraderingar, dvs sista årgången av M6 TTL representerar kulmen av Leicas utveckling av M-serien. DEn senare MP:n representerar i första hand en kosmetisk uppgradering (bortsett från sökaren, se punkt 4) vilket inte gör den mer lättanvänd (har M2 och 3:ans "idiotiska" återspolningsvred) än M6:an, M7:an är identisk med M6 TTL förutom den elektroniksa slutaren - men till vilken fördel?M6 TTL utrustad med "M-grip" i aluminium, enl mig så är det bättre än Leicas original-grepp. I avtrycket en Tom Abrahamson "Soft Release". Och på slutar-ridån syns den vita "mätpunkten" som även definerar (den tänkta) mätcirkeln i sökaren.Min absoluta favoritglugg är den asfäriska 35mm Summicronen (f2) - mitt exemplar i 39mm Leica-gänga, vilket gör att den passar även på äldre Leicor (men kräver en M-adapter på M-kamerorna)En Leica II från 30-talet med en Summicron 50mm från 2000-talet monterad, tackvare att Leica valde att tillverka en begränsad upplag av 35mm och 50mm Summicroner med skruvfattning - för oss "nostalgiker" ;-)M6 TTL med 0,85x sökaren och Leicas sökarlupp monterad, med denna komnination för man exakt 1x sökarförstoring (som på M3:an) vilket innebär att man kan komponera och fokusera bilden med båda ögonen öppna!Bättre än så här blir det inte - så länge som det finns film ;-)

Ps.
Detta var ett verkligt "nördigt" inlägg - hoppas ni som inte delar vurmen för Leica kan förlåta mig ;-)

Postat 2009-02-23 01:31 | Läst 10325 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera
1 2 3 Nästa