Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Den blå planet - ett måste om du besöker Köpenhamn!


Fujifilm X-pro1 med Fujinon 18/2 - samtliga bilder ;-)

T
idigare i år invigdes ”Den Blå Planet” alldeles invid Öresundsbron på den danska sidan. Och i veckan som gick fick jag tillfälle att besöka anläggning med familjen - en helt otrolig upplevelse!Detta är inte bara norra Europas största och modernaste akvarieanläggning, det är också arvtagaren till det berömda ”Danmarks akvarium” som öppnades redan på 30-talet. I de helt nya och arkitektoniskt banbrytande lokalerna ryms 20.000 fiskar och vattenlevande djur i totalt 53 akvarier och bassänger som innehåller över 7 miljoner liter vatten. Man sugs ner i ”havet” genom byggnadens finurliga planlösning och bjuds på en hisnande resa genom olika biotoper och havsmiljöer – från varmaste Amazonas till kallaste Arktis. Här finns något för alla åldrar och alla smaker. Många av de största akvarierna har enorma fondväggar och sluttande sittplatser som på en teater – man kan lugnt sitta ner och låta sig förtrollas av det blå ljuset och de fantastiska vattenvarelserna som sveper förbi glaset. I andra akvarier går man in i glastäckta gångar och befinner sig bokstavligt talat på oceanens botten.Dessutom kan man få umgås med både fiskar och diverse andra varelser som krabbor och sjöstjärnor på nära håll genom att både få ta upp dem och klappa dem – om man är snabb nog. Allt kompletteras med utomhusbassänger och ett rullande program med utfodringar av djuren och andra aktiviteter. I vanlig dansk ordning finns där en utmärkt restaurang – som såklart är specialiserad på olika fiskrätter. Kommunikationerna är mycket goda, både busshållplatser och en metrostation finns i direkt anslutning till anläggningen som ligger så nära Sverige som det bara går – första avfarten efter man lämnat Öresundsbron. 
Rekommenderas! 

Postat 2013-10-30 23:47 | Läst 16714 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Klockor för miljoner - bokstavligt talat :-)


Fujifilm X-pro1 med Fujinon 18/2 eller 60/2,4 - samtliga bilder ;-)

N
ymans Ur bjöd in till ett fantastiskt klock-event – Watchout Day – på anrika Grand Hotell i Stockholm. I spegelsalen och i dess sidoutrymmen visade utvalda klockmärken upp sina senaste nyheter: Rolex, Audemars Piguet, Breguet, Cartier, Chopard, IWC, Jaeger-LeCoultre, Ulysse Nardin, Vacheron Constantin, Panerai,  HYT och inte minst svenska Halda. Förutom alla de fantastiska klockorna med tillhörande representanter och experter på olika områden så bjöds det på god mat, musik och balett i världsklass. Ballerinor från Kungliga baletten uruppförde en nyskriven komposition speciellt komponerad för eventet.Jag var där på spaning efter det klassiska herruret – eller med andra ord – kostymklockan. Ovan en Audemars Piguet Grande Complication i guld för dryga åtta miljoner, men nedan de tre klockor jag valde att skriva om.Allt började med Cartier och deras modell Santos från 1904 – som faktiskt är det första armbandsuret för herrar. Just armbandsuret var innan dess en rent kvinnlig företeelse och män bar sina klockor i fickan. Men det ändrades snabbt och något årtionde senare släppte Cartier sin berömda modell – Tank. Formen hämtade sin inspiration från första världskrigets stridsvagnar, därav namnet. Just denna modell med namnet Tank MC (bilden ovan) är utrustad med ett 1904 MC urverk – MC står för Manufacture Cartier, det vill säga att det är ett helt egenproducerat, mekaniskt och självuppdragande. Just denna modell av Tank är också den största med hela 43mm i bredd för den fyrkantiga boetten. Ett mera klassiskt herrur får man leta efter. Och nu uppdaterat till en storlek som är passar dagens bärare. (Den blir din för i detta sammanhanget modesta 48.600 Kr.)
Breguet är en annan av klockvärldens verkliga pionjärer, redan 1801 patenterade Abraham-Louis Breguet turbillionen och 1810 tillverkade han världens första armbandsur åt Neapels drottning. Traditionen med turbillioner lever vidare hos Breguet som inte bara återskapar sina historiska mästerverk utan också leder utveckling i många avseenden. Som detta enormt eleganta kostymur (ovan), en Turbillion ”Classique Extra Thin Automatic” – faktiskt världens tunnaste självuppdragande turbillion ur.   Vad är då en turbillion? Enkelt förklarat en anordning som gör att urverkets ”hjärta” med balansfjädern roterar så att inte gravitationen och klockans läge ska påverka exaktheten. Detta var banbrytande på sin tid då fickuren oftast befann sig i samma läge i bärarens ficka. Moderna urverk är så exakta och praktiken okänsliga för gravitationen så att turbillion-uret inte har några praktiska fördelar. Men turbillionen representera fortfarande det yttersta av hantverksskicklighet och ett ur med ett sådant urverk är alltid något alldeles extra. (Men smakar det så kostar det –  du får ge en bra bit över miljonen för detta ur när det väl börjar säljas i början av 2014.)Det blir aldrig fel med en klassiker som Rolex Datejust. Precis som många andra design och stilikoner så är den tidlös och Rolex är ett varumärke som de allra flesta känner till och känner igen. Datejust II med en stålboett på 41mm, här med silverfärgad urtavla och slät glasring samt stållänk är en stilren klocka som passar lika bra till kostym som till jeans. Den kombinerar skickligt kostymurets elegans med sporturets tålighet, oysterboetten är vattentät till 100 meter och stålet är reptåligt – en klocka som är gjord för att bäras varje dag. (Priset? 55.400 Kr.)

 

Artikeln finns att läsa i nästa nummer av Kungliga Magasinet som kommer ut 12/11 - om nu någon skulle vara intresserad ;-)

Postat 2013-10-29 23:40 | Läst 12929 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera