Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Försenad julklapp - LFI nr 1 2009S
enaste Leica Photographie International låg i vår fastfusna! brevlåda när vi äntligen fick upp den - som en lite försenad julklapp ;-) Inte bara ett av de snyggaste omslagen på länge (varför har svenska fototidningar så röriga omslag?) men även ett mycket intressant innehåll.Och det är inte bara en massa Leicanyheter - utan också sjukt bra bilder, bla ett s/v reportage från Cuba av Susan Sweetser Bank - reportagefotografi när den är som bäst! Men även "teknikartiklarna" är illustrerade med foto av yppersta klass (något som inte är vardagsmat i de flesta andra fototidskrifter;)

Postat 2008-12-31 08:12 | Läst 7691 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Julafton nr 2


Richo GR-D II (Obeskuren, varsamt justerad och S/V-konverterad i PS, och - blixten var på ;-)

I går kom mina föräldrarna upp från Skåne för att fira Jul med oss, så det blev Julafton igen :-) Dottern fick bla en karokemaskin - mitt i prick!
Och tur att vi numera bor i hus - dvs inga grannar att störa ;-)

Postat 2008-12-28 00:33 | Läst 7522 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Analogue Christmas


(Richo GR-D II) Leica M6 TTL med uppdaterad sökare och en asfärisk Summicron 35:a. Extrautrustad med en Tom Abrahamsson "Soft release" och ett "M-grip" i aluminium samt en Voigtländer tygrem - och såklart ett klassiskt motljusskydd från "gamla" Leitz ;-)

Julen lugnar liksom ner sig betydligt efter Julafton ;-) Juldagen måste var en av de absolut sista dagarna i almanackan då nästan precis allt är stängt. Skönt. Och som gjort för att ta lite analoga foton. Och Leica och Tri-X är bara "Leica och Tri-X". Visst, man kan simulera "looken" i Photoshop, men det finns något i negativet som inte låter sig defineras av det digitala.

Det var några månader sedan sist, känns lite ovant att inte kunna se bilden direkt med histogram och allt. Och att tänka i 36-bilders omgångar. Men Leicans sökare är helt enkelt världens bästa och efter någar bilder så saknar man inget. Njuter av det underbara, mjuka, slutarljudet och det distinkta avtrycket. Försöker visualisera slutresultatet (S/V) när jag komponerar bilderna i sökaren, som jag alltid gjort - förut. Skall bli spännande att få neg och kontaktkartor från labbet - blir väl i slutet på januari....   :-(

Som tur var så hade jag med mig Ricoh GR-D II:an i fickan, så det blev några bilder för bloggen ;-)


Richo GR-D II (Obeskuren, varsamt justerad) Plötsligt tar man "DSLR-bilder" med en kompakt...

Men vänta lite nu - det blir en helt annan typ av bilder med den lilla digitala Ricohn än det blir med analoga Leican! Varför? Båda är "kompakta", med ljusstarka vidvinklar och genomsiktsökare. Leicans sökare är mycket mer avancerad, med mätsökare (skärpeinställning) och automatisk parallaxjustering (och ramar för allt från 28-90mm). På Ricohn sätter man sökaren i tillbehörskon a la 30-tal, men den har även en väldigt bra skärmsökare - och den gör skillnad. För plötsligt så kan man ta bilder som förr var spegelreflexen förunnat med en "kompaktkamera". Man kan säga att den moderna digitalkameran förenar det bästa ur flera världar, "gatufoto" och "natur-makro" i samma lilla vidvinkelkamera.


Richo GR-D II (Obeskuren, varsamt justerad) "Natur-makro" är inte min grej, men ibland kan jag bara inte låta bli ;-)

Och vad blir slutsatsen? Snälla Leica - ge nästa digital M-kamera "live view" sökare precis som senaste generationen DSLR-kameror!
Postat 2008-12-26 20:42 | Läst 10430 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

I denna natt blev världen ny


Richo GR-D II (Rakt av från minneskortet ;-) Ett "snapshot" i familjens Julkrubba.

Och det hände vid den tiden att från kejsar Augustus utgick ett påbud att hela världen skulle skattskrivas. Detta var den första skattskrivningen, och den hölls när Kvirinius var landshövding över Syrien. Alla gav sig då i väg för att skattskriva sig, var och en till sin stad. Så for också Josef från staden Nasaret i Galileen upp till Judeen, till Davids stad som heter Betlehem, eftersom han var av Davids hus och släkt. Han for dit för att skattskriva sig tillsammans med Maria, sin trolovade, som var havande. När de befann sig där var tiden inne då hon skulle föda. Och hon födde sin förstfödde son och lindade honom och lade honom i en krubba, eftersom de inte fick plats i härbärget.

I samma trakt uppehöll sig några herdar, som låg ute och vaktade sin hjord om natten. Då stod en Herrens ängel framför dem och Herrens härlighet lyste omkring dem, och de blev mycket förskräckta. Men ängeln sade: "Var inte förskräckta! Se, jag bär bud till er om en stor glädje för hela folket. Ty i dag har en Frälsare blivit född åt er i Davids stad, och han är Messias, Herren. Och detta är tecknet: Ni skall finna ett nyfött barn som är lindat och ligger i en krubba." Och plötsligt var där tillsammans med ängeln en stor himmelsk här som prisade Gud:

"Ära vare Gud i höjden
och frid på jorden,
till människor hans välbehag."

När änglarna hade farit upp till himlen, sade herdarna till varandra: "Låt oss nu gå till Betlehem och se det som har hänt och som Herren har låtit oss få veta." De skyndade i väg och fann Maria och Josef och barnet som låg i krubban. Och när de hade sett det, berättade de vad som hade sagts till dem om detta barn. Alla som hörde det förundrade sig över vad herdarna berättade för dem. Men Maria bevarade och begrundade allt detta i sitt hjärta. Och herdarna vände tillbaka och prisade och lovade Gud för allt som de hade hört och sett, alldeles som det hade blivit sagt till dem.

Lukas 2:1-20 (Svenska Folkbibeln)

(Ifall nu någon skulle ha missat vad det är vi firar ;-)

Postat 2008-12-25 02:05 | Läst 7311 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Mitt alter ego, gosegrisen Helmut, önskar God Jul!


Richo GR-D II (Bakom ratten på C5:an ;-)

Jag köpte honom som present till min dotter under en tysklandsresa förra året. Sedan insåg jag efterhand att vi har många likheter ;-) Och med mina glasögon på så är han förvirrande lik mig...


Richo GR-D II (Hemma, vid datorn ;-)

Så nu får han sköta Julhälsningen i bloggen:
"God Jul alla läsare. Ät inte så mycket skinka att ni glömmer varför vi firar Jul. Och att långt ifrån alla kan dela vårt överflöd - så det är läge att vara lite extra generös. Och framför allt - det finns ett liv efter Jul ;-)"

Och varför inte rädda ett liv, så här till Jul?

Postat 2008-12-23 01:42 | Läst 6464 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
1 2 3 Nästa