Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Ricoh GR-Digital II Del 1: Handhavandet


Nikon D200, 17-55/2,8 DX (Ricoh GR-D II med Voigtländers "stora" 28mm sökare och motljusskydd)

Lika bra att få det sagt med en gång: Ricoh GR-D II:an är ingen Leica M8 - men den skulle kunna varit en "Leica CL Digital". För lite så känns den med optisk sökare (28mm från Voigtländer för att få 2:3 proportionerna) och motljusskyddet (med tillhörande adapter) monterade. Den blir något klumpigare än i "original" utförande, men som sagt mycket mer lik en "klassisk" mätsökarkamera i handhavandet. Och man kan helt stänga av skärmen för att göra upplevelsen nästan perfekt. Reglagen har fått sin inspiration - både till funktion och layout - från systemkameravärlden. Vilket gör Ricoh:n både lätt, snabb och intuitiv att arbeta med. Och om man nu "faller för frestelsen" - så är skärmen helt underbar som sökare, i sina olika lägen: med all viktig info framme, med rutnät, helt "ren" eller som sagt - släckt. Och som grädde på moset har den "live" histogram och inte minst - ett inbyggt vattenpass! Det sistnämda kan även användas med aukustisk signal om man nu vill ha skärmen släckt. Snyggt!Nikon D200, 17-55/2,8 DX (Ricoh GR-D II med skärmen/sökaren tänd)

Några av kamerans starkaste fördelar är:
1. Optiken som motsvarar 28mm f2,4 - suverän och skönt att slippa zoomen!
2. Tillbehörsko som ger möjlighet till extern sökare. Ricoh:s egen som visar 28 och 21 mm är ok men den avser 4:3 proportioner, jag föredrar Voigtänders, men det finns fler alternativ.
3. Handhavandet som påminer om en "DSLR" snarare än en kompaktkamera, utmärkta manuella möjligheter utan kompromisser.
4. De olika fokuslägena, men speciellt "snap" som ger möjlighet till hyperfokal fokusering och gör avtrycket bixtsnabbt.
5. Skärmen som är skarp, utmärkt kontrast även i solljus och som tillåter en mycket snäv betraktningsvinkel (vilket gör den extra användbar som sökare).
6. Layouten på skärminfon när man använder den som sökare, med olika lägen och funktioner, inte minst nämda rutnät, histogram och vattenpass men även om exponeringsläget, fokus, ISO, kompensation eller fokusskala vid manuellt sådant och i "snap" läget - föredömligt!
7. Möjligheten att via adapter montera motljusskydd, filter eller en vidvinkelförsats (21mm) Och nu har det även kommit en tele-försats som ger motsvarande ett 40mm objektiv. Kameran är faktiskt en lite "systemkamera" :-)
8. Greppet - kameran ligger bra i hand, alla reglagen är lätta att nå och kameran kräver bara en hand ;-)
9. Liten och smidig, går lätt ner i en jackficka - även med sökare och motljusskydd monterade.
10. Hyffsat snabb bildbehandlig, bra buffert, kan ta nya bilder medan de tidigare sparas ner på kortet även med RAW, känns till skillnad mot föregångaren som en modern kamera i detta avseendet. Snabb zoomning i betraktningsläget och många smarta funktioner - mycket lättanvänd!

Några av kamerans svagheter är:
1. Avtrycket kan upplevas som segt med autofokusen aktiverad (vet inte om detta är standard eller bara på mitt ex?)
2. Det är lätt att komma åt vissa reglage av misstag, tex aktivera manuellt fokus, vilket inte är något problem om skärmen är påslagen, men om den är släckt - då kan det ta en stund inna man upptäcker "felet" :-(
3. Batteritiden är bättre än hos föregångaren men fortfarande en begränsning (ca 370 exponeringar) Som tur är kan man driva kameran (10-20 exponeringar) på två AAA-batterier.
4. Optiken som "expanderar" vid påslag ger något lång "startsträcka" vid uppstart.
5. Mitt ex är instabilt, spec vid låga temperaturer (under ca +10C) även om batteriet är fulladdat och kamera hålls väl skyddad mot väder och vind. Frusterande, men behöver inte var ett generellt problem, mitt ex kan ju lida av tex en "kallödning" :-(

För mera information angående specifikationer och funktioner, besök DPreview utmärkta genomgång av Ricoh GR-D II:
http://www.dpreview.com/news/0710/07103001ricohgrd2.asp

Min slutsatsen av Del 1: Handhavandet blir:
Mycket kompetent kamera som i många fotograferingssituationer både kan ersätta och överträffa betydligt dyrare (och klumpigare) konkurrenter.

Del 2 - Bildkvaliten: http://www.fotosidan.se/blogs/photo/15200.htm
Postat 2008-01-31 12:01 | Läst 16179 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Resterna från en disputationsfest och Minimoog


Nikon D200, 17-55/2,8 DX (direkt från kortet)

Min svägerska är numera teknologie doktor, vilket vi firade efter hennes disputation i fredags. Idag firade vi pappas (farfars) födelsedag (en andra gång, för att få en tillfälle att äta upp resterna av den utsökta buffén från i fredags ;-) hemma hos min bror. Dottern ville absolut spela på hans syntar, vilket hon fick - med total glädje som resultat.  


Nikon D200, 17-55/2,8 DX (direkt från kortet)

Dottern utforskar min brors stolthet - en Minimoog från -76 :-)


Nikon D200, 17-55/2,8 DX (direkt från kortet)

"Fru doktor" till vänster, omgiven av opponent och betygsnämd. Vi var nästan sextio personer som firade henne i A-husets fullskalelabb på LTH (jag visste inte heller vad ett fullskalelabb var för något innan festen ;-)
Postat 2008-01-29 02:40 | Läst 12012 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Strandpromenad med en strulig Ricoh GR-Digital II


Ricoh GR-Digital II (direkt från kortet, med den inbyggda blixten aktiverad ;-)

Nu drar det ihop sig angående min Ricoh GR-Digital II utvärdering. Jag förstår att ni är många som väntar på den.  Men jag har ett problem, eller rättare sagt: flera problem - med min GR-D II:a. Och jag vill inte låta de leda till en "total sågning" av kameran. För den är en mycket sympatisk bekantskap. Men mitt ex är inte OK i alla lägen, jag har därför bett Carl Lamm (svensk generalagent) om att få byta ut min kamera mot en helt ny (istället för en lång och osäker vistelse hos verkstaden). Men mer om detta senare.

Jag tänker dela upp testen i tre delar:
1. Handhavandet
2. Bildkvalitén
3. Kameran i ett "Dogma perspektiv" ;-)

Men jag vill bygga slutsatserna på en kamera som är helt OK - och jag vill väga in hur generalagenten hanterar problemen. Det är ju så att även de bästa produkter kan vara behäftade med fel, spec. med dagens tillverkningsmetoder. Avgörande blir då hur man väljer att hantera problemen och kunden.

Jag återkommer!
Postat 2008-01-28 17:16 | Läst 13064 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Minnesdag för Förintelsens offer (och ett boktips)


Ricoh GR-Digital II (direkt från kortet, kameran i "macro läget" ;-)

Är det idag, och med tanke på det så vill jag ge ett boktips:
"Rebeller i det tysta : överfallet på ett deportationståg till Auschwitz"
av Marion Schreiber - mycket läsvärd! Och ett av alla exempel på att motstånd lönar sig även när övermakten är enorm!
Finns att köpa från bla AdLibris:
http://www.adlibris.se/product.aspx?isbn=9185057185


Canon EOS 5D, EF 85/1,2 L II (Obehandlad)

En bild från dramat ”Låt oss aldrig glömma” som framfördes av gymnasieelever i Uppsala under förra året - starkt och sevärt.

Och till sist, en länk till mitt blogginlägg om antisemitism i dagens Tyskland från den 9:e november 2007 (årsdagen av Kristallnatten):
http://www.fotosidan.se/blogs/photo/12707.htm

Postat 2008-01-27 20:25 | Läst 8331 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Stormen som kom av sig


Ricoh GR-Digital II (ganska berabetad i PS för att få fram "känslan" vid exponerinen, originalfilen blev ganska "platt" - ingen Dogma-bild med andra ord ;-)

Storm på väg in över Skåne, kunde inte motstå frestelsen att gå ned till havet. Och genomföra mitt sista "test" med Ricoh GR-D II - "stormfoto" - dvs kameran väl inpackad i en plastpåse, UV-filter på och en "öronblåsa" att blåsa bort dropparna från filtret med :-)


Ricoh GR-Digital II (behandlad inom ramen för Dogma)


Bilden ovan måttligt bildbehandlad (inom ramen för Dogma: kontrast och färgjustering, lite efterbelysning och slutligen mild skärpning med oskarp mask). Kameran mycket lätt att använda trots den kraftiga plastpåsen. Kommer åt några reglage av misstag då och då men tack vare informationen på skärmen/sökaren så upptäcks det omgående.


Ricoh GR-Digital II (behandlad inom ramen för Dogma)

Hittade lite lä bakom en "strandtoalett", senare kom några minuter av nästan tropiskt regn och vind som ett expresståg - men sedan var det över, i alla fall på Falsterbonäset.

Postat 2008-01-26 21:49 | Läst 11022 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 3 ... 4 Nästa