Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

En typisk bild som jag får betalt för....


Fujifilm X-T1 med Fujinon 60/2,4 - Garmin Fenix Chronos...

E
tt exempel på en typisk bild som jag tar till de artiklar om klockor som skriver för olika magasin. En sidoverksamhet, en rolig sådan. Men oftast så hyr jag in andra fotografer, precis som i mitt ordinarie jobb. Men just klockbilderna är roliga och oftast enkla att ta själv, som bilden ovan. Tagen i soffan i vardagsrummet och med fönsterljuset som enda ljussättning. Några klockor ur min egen samling, mitt jobbanteckningsblock, en bra penna och min Leica M9P som assessorer till till artikelns huvudperson - Garmin Chronos. En lite lyxigare funktionsklocka eller smartwatch om man så vill från Garmin. Dyrare och med en boett i finare material, här titan, än vanliga Fenix-serien. Tål tuffare tag än de flesta smartwatches och är inte lika beroende av telefonen och den inbyggda GPS:en är nog en av marknadens bästa... Vi behöver alla våra "nörderier" - kan man sedan tjäna en liten extrapeng på dem så är det ju ännu roligare. Och lättare att få resten av familjen att acceptera dem!


Postat 2017-05-30 23:58 | Läst 36275 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Pimp my Leica #5

iPhone 6 bild - Leica M9P med Summicron ASPH 35/2 och tillbehör.

Det finns tillbehör som man måste ha för att en Leica ska kännas "komplett".
Genom åren har jag lärt känna några tredjepartstillbehör till Leica som blivit så "sammanvuxna" med mitt sätt att använda kamerorna att jag har svårt att klara mig utan dem:

1. Softreleasen, finns konkava och konvexa. jag föredrar Tom Abrahamssons konvexa. Kan köpas direkt från honom på: http://www.rapidwinder.com/ Har man väl skruvat fast en "Softie" i avtrycket blir man beroende och tjänar faktiskt minst ett steg i längre exponeringstid utan synlig skakningsoskärpa!

2. Det obligatoriska Thumbs Up greppet, jag föredrar "originalet" från http://www.matchtechnical.com
Just det jag använder har en tillbehörsko så att man kan använda extra optiska-sökare och andra tillbehör. Då det simulerar stödet från en klassisk frammatningsarm förbättrar den kamerans ergonomi avsevärt. (Leica tillverkar nu en egen version som kommer med M10.)

3. En bekväm rem som "andas" och fördelar vikten samt inte glider av i tid och otid är ett måste. Den ska såklart också matcha kamerans look - och då finns det det bara en tillverkare - Japanska "Artisan & Artist": http://www.artisanandartist.com/ De har klassiska läderremmar, praktiska tygremmar (min favorit) i en mängd versioner samt riktiga lyx-remmar i silke.


Postat 2017-02-27 23:59 | Läst 35747 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Ett återvändande till det digitala...


Bild från mitt Instagram - Leica II, Leica M6 TTL och Leica M9P.

E
fter att ha varit endast "Leica-analog" så blev jag med en begagnad Leica M9P - och den passar förvånansvärd bra in bland mina analoga Leicor. Man kan nog lugnt konstatera att Leica är måna om sitt "DNA"!. 

Ps.
Det är M9P från detta blogginlägget som jag köpt :-)


Postat 2017-01-31 23:54 | Läst 14539 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Det blir nog mycket om jobbet - men jag börjar med mitt extraknäck och såklart #blogg100


Fujifilm X-T1 med Fujinon 60/2,4 - och i vanlig ordning obeskuren - Rickard Eriksson fotograferar en av SjööSandströms urmakare.

O
k - jag antar utmaningen - det blir ett inlägg i bloggen varje dag de kommande hundra dagarna!

Vad ska jag då blogga om? Tidigare så har det varit mycket om fotografi och fototeknik - det vet ni som följt mig genom åren. Det kommer såklart fortsättningsvis även handla mycket om foto, men det kan inte bli ett fotorelaterat inlägg varje dag. Men det blir minst en bild varje dag! Och så kommer det att handla mycket om mitt jobb. Det är naturligt med tanke på hur mycket tid och energi jag lägger ner på det. Men jag börjar med mitt extraknäck som klock-journalist. Det tar upp mycket lite av min tid men just nu arbetar jag med nästa nummer av Watches & Jewelry. Därför var Rickard och jag nyligen på SjööSandström i Stockholm. Det är så - jag fotografera inte så mycket själv utan arbetar med olika frilansfotografer. Jag har egentligen bara ett krav på de fotografer jag samarbetar med - att de ska vara duktigare än vad jag är. På foto. Rickard är en av dem - kolla in hans hemsida här!

Och nedan några av hans bilder från besöket hos SjööSandström:








Samtliga fyra bilder ovan - Copyright Fotograf Rickard Eriksson 2016.
 

.

#blogg100

Postat 2016-03-01 23:45 | Läst 14435 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Ett extraknäck och några tankar om bloggen och "Blogg100"!


Fujifilm X-T1 med Fujinon 60/2,4 Macro - Casio G-Shock Gulfmaster GW1000N - klockan som har nästa allt...

S
itter och skriver på en artikel om Casios nya Gulfmaster - em av de senaste evolutionerna av deras numera legendariska G-Shock serie. Och så fundera jag på bloggen, att fortsätta eller inte - det är frågan! 

Jag är frestad att haka på årets Blogg 100 - som går av stapeln för femte året i rad. Frågan är om jag har tid? Eller ork? Klockartiklarna är ett extraknäck som jag ägnar mig åt ett par gånger per år, men att gå med i Blogg 100 och blogga minst en gång om dagen de kommande hundra dagarna kräver mer. Den första mars börjar Blogg 100 - så jag har ett dygn på mig att bestämma mig...
 

Postat 2016-02-28 23:58 | Läst 14639 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
1 2 3 ... 20 Nästa