Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

What We Do In Life Echoes In Eternity


Panasonic Lumix GF1 + 20/1,7 (Obeskuren "pure DOGMA", konverterad från RAW o lätt färgjusterad :-)

Vet inte varför - men jag kom att tänka på det citatet ur "Gladiator" när jag redigerade bilden...

Ibland är det svårt att förstå varför man associerar som man gör. Kanske är det något så enkelt som färgen på tyget?

Men om jag skall ge mig in på en lite djupare analys:

 Är det nog så att bilden för mig talar om "vad vi lämnar efter oss". Stolen har "lämnats efter" från en annan plats, den har haft en annan betydelse, varit en del av ett sammanhang. Nu är den ett stumt, malplacerat, vittne om en anna tid, ett annat liv. 

Men fortfarande med ett "eko" från sitt tidigare liv.

För enligt min verklighetsuppfattning så skapar "allt vi gör nu ett eko in i evigheten".
Postat 2010-09-26 20:55 | Läst 13643 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Spår till Vattnadal


Panasonic Lumix GF1 + 20/1,7 (Obeskuren - men inte DOGMA, lite för mycket efterbehandling för det ;-)

Ibland möter vi platser som för tankarna till sagor och berättelser vi hört - eller drömt. Platser som mera hör hemma i fantasin eller i scenografin till en film. Som denna trappa som ledder mina tankar till ett övergivet och övervuxet Vattnadal...

Och ibland måste vi få fly in en stund i sagans värld. Med hjälp av en god bok, i biosalongens mörker eller genom kamerans sökare. 

Postat 2010-09-26 16:17 | Läst 13689 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Leica M9 Titan - Kejsarens nya kläder, eller.... ?Designad av Wolkswagens chefsdesigner Walter de Silvia och med en prislapp värdig en bil så sticker Leicas nya "M9 Titan" verkligen ut hakan. Och den är verkligen en intressant designstudie. Inovationen med LED-belysta sökarramar förändrar kamerans utseende då "mittenfönstret" som hängt med sedan M3:ans dagar försvinner. Kanske ger den en föraning om hur en kommande M10 kommer att se ut?

Tekniken att tillverka alla kamerans metalldelar i solid titan är mycket kostsam. Leica tog fram en fungerande metod när de på uppdrag ev en arabisk sjek tillverkade en unik (astronomiskt dyr) M7 i titan. Med utvecklingen av kameran väl betald valde Leica att göra ytterligare 50 st som blev jubileumsmodellen "Leica M 50 år 1954-2004". Och nu har man tagit fram maskinerna igen och gjort hela 500 st M9 Titan. Som kuriosa kan nämnas att första jubileums M7 Titan hade serienummer 3.000.000 och första M9 Titan har nummer 4.000.000.  Vilket indikerar att Leica sålde tre miljoner M-kameror åren 1954 till 2004 och lyckats sälja ytterligare en miljon på bara sex år!

Men om vi bortser från designförändringarna så är LED-belysningen den enda nyheten. Sensorn och elektroniken är den samma, till och med masken som ger ramarna i sökaren är samma gamla mekaniska konstruktion, bara ljuskällan är ny. En lampa. En bildesigner. 200.000 Kr. Och ett mega event på Photokina.

Men - Leica kan fylla på i kassan, alla 500 kamerorna á 200.000 kr lär var uppbokade. Och förhoppningsvis används inkomsterna till att utveckla en M10 mm för alla oss som inte vill ha sin Leica i bankfacket.
 
Nu hade allt varit lungt om inte Fujifilm Finepix X100 dykt upp - men den teknik som Leica idag saknar...

Postat 2010-09-22 07:30 | Läst 11589 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Fujifilm Finepix X100 med hybridsökare - vad vi alla väntat på?För en kort introduktion till Fujifilm Finepix X100 - läs min nyhetsartikel på Fotosidan eller min tidigare bloggpost.

Det intressantaste med kameran är den sk "hybridsökaren" som kombinerar en optisk sökare med en digital dito. Den optiska visar en "äkta" sökarbild med en ram som avgränsar bildutsnittet samt information om vitbalans, slutartid, bländare osv. Ramarna och informationen kommer från den digitala sökaren och speglas in i bilden på traditionellt "mätsökarvis" via ett prisma.Den digitala ramen kan ge betydligt bättre parallaxkompensation än analoga system, men även mera avancerad information som tex histogram kan speglas in. Men det stannar inte vid det. Med en spak på framsidan kan man välja att "släcka" den optiska sökaren och bara spegla in den digitala med 1.440.000 pixlars upplösning.Och nu har plötsligt kameran fått en elektronisk sökare som visar 100% av bilden på sensorn. Funktionen kan även tändas efter exponering för att konfirmera bilden, fördelen blir att du slipper ta sökaren från ögat för att se på skärmen. Det bästa av två världar? Det verkar onekligen så, jag kan själv föreställa mig ett antal situationer där det vore fördelaktigt att växla mellan sökarlägena.Nu återstår att se om andra tillverkare följer efter. För detta är ju en teknik man gärna skulle se tex i en  "Leica M10"...

Postat 2010-09-21 08:10 | Läst 13198 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Breaking news - nya Leica X2? Nej - nya Fujifilm Finepix-x 100 :-)Det är som om Fuji har läst alla diskussionstrådar och bloggar om Leica X1 och sedan bestämt sig för att skapa den ultimata "Ädelkompakten" med - optisk sökare!Specarna - i korthet:

APS-C CMOS-sensor med 12,3 MP
23mm (motsvarar 35mm småbild) objektiv med största bländare f2
Kombinerad elektronisk (1.440.000 punkters upplösning) och optisk sökare
2,8' tums skärm smed 460.000 punkters upplösning
SD-kort
Filmläge 1280x720 HD och med sterepljud
Retrodesign med manuella reglage och rattarVad mer kan man önska sig? Möjligtvis en bajonettfattning ;-)

Som någon brukar säga: plötsligt händer det - där man minst anar anar det!

Läs mer om den unika sökaren.

Läs mer på den officiella Fujifilm Finepix-x 100 sajten.

Länk till Fujifilms pressrelease: http://www.fujifilm.com/news/n100920.html

Och jag återkommer om Finepix-x 100 i bloggen, inte minst om den mycket spännande hybridsökaren.

Postat 2010-09-20 08:01 | Läst 12840 ggr. | Permalink | Kommentarer (14) | Kommentera
1 2 3 Nästa