Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Breaking News - första bilderna på nya Fuji LX (EVIL-uppföljaren till X100) har läckt ut och den är skrämmande lik Leica

 
Upphovsman okänd - bilderna förekommer i ett antal forum och på att antal sajter på Internet:-)

Plötsligt händer det! Någon besökare eller anställd på Fujifilm smugglar ut bilder på deras nästa stora nyhet - Fuji LX - uppföljaren till X100, med APS-C sensor och bajonettfattning för utbytbar optik.



Enligt Fuji kommer sensorn i LX att "ha högre upplösning och lägre brus än någon existerande fullframe-sensor" - stora ord? Och är inte designen skrämmande lik Leicas? Fuji har uppenbarligen en hög ambitionsnivå: först beskrevs EVIL-projektet som en "premium" produkt, men nyligen började Fuji tala om en "first class" kamera. Dvs samma segment som Nikon D3x, Leica M9 och nya Canon EOS 1D X.



Om man får tro ryktena så släps tre till fyra objektiv till Fuji LX med den nyutvecklade bajonettfattningen: ett "pancake" 18mm f2, ett "normal" 35mm f1,4 och ett 60mm "porträtt tele" samt ev ett zoom. Det skulle motsvara 27, 52 och 90mm - inget dålig början.



Det komer att bli högintressant att se hur Leicas optik kan användas med adapter på den nya Fujin. Om man ska tolka de signaler som designen ger så är målgruppen för Fuji LX helt klart dagens digitala och analoga Leica, Zeiss och Voigtländer -fotografer.



Kameran kommer med största säkerhet att presenteras i januari 2012 på PMA/CES-mässan i Las Vegas. Om bildkvaliten samt kompabiliteten med med Leica-M fattningen - och inte minst priset - stämmer så kan den bli en seriös utmanare i samma segment som Leica M9. Och det sätter press på Leica som just nu kämpar med sin kommande M10.

Källa: PhotoRumors.com och LeicaRumors.com

Postat 2011-11-17 08:25 | Läst 22168 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

En bild från de Rosa Baskrarnas hemliga manöver någonstans i Skåne...


Ricoh GXR + A12 28/2,5 Obeskuren och framkallad från DNG  i PhotoShop - mjukisdjurs dogma :-)

Etersom jag har mera tid än vanligt över just nu så beslöt jag att följa med dottern ut på manöver med eliförbandet Rosa Baskrarna (kända från filmen "HOPP"). De fungerar i vanlga fall som livvakt åt Påskharen men är just nu på plats i södra Skåne för en manöver med "Måkläppens SEAL-team" ;-)

I ett av sina få uttalande förnekade deras kapten "Bunny" med eftertryck allt samröre med FI ;-) 

Postat 2011-11-11 01:20 | Läst 14062 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera