Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Det blev en "krubbild" i år igen - straight out of Fujifilm X-Pro1 :-)

Fujifilm X-pro1 med 60/2,4 - JPG straight out of camera @6400 ISO 1/60 sekund och f:4.

F
ick till slut både tid och inspiration till att uppdatera min Fujifilm X-Pro1 och samtliga gluggar till senaste firmware-versionen  2.01. Och sedan blev det några numera traditionsenliga "krubb-shots" ;-)

Fujifilm X-pro1 med 60/2,4 - obeskuren men något behandlad (vinjetterad) i PS, @6400 ISO 1/80 sekund och f:2,4.

En stor skillnad är att autofokusen nu blivit snabbare och objektiven betydligt tystare. Att fånga dotterns julklapp till mig - en radiostyrd "fotohelikopter" - i flykten hade varit närmast omöjligt före uppdateringen. Fujin är fortfarande ingen "action-kamera" men efter uppdateringen betydligt mera lättanvänd!
 

Postat 2012-12-26 16:13 | Läst 14280 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

God Jul, eller snarare god fortsättning...


iPhone, Camera+ och ibland Snapseed, ursprungligen publicerade via Instagram, samtliga bilder.

Det fick bli en Julhälsning via Instagram i år, samma bild gick också ut som SMS-hälsning till ett antal vänner ( vi skickade faktiskt även 20 "fysiska" julkort ,-)
Tyvärr har just Instagram i mångt och mycket fått ersätta bloggen - som ni kanske märkt? Det är så behändigt att ta bilden med iPonen, bildbehandla den i samma apparat för att sedan publicera den med en knapptryckning.



 Jag bjuder på några bilder från mitt liv de senaste månaderna - främst för er som inte använder Instagram ;-)



Mest blir det utsikten från olika kontor, mötesrum, färdmedel eller miljöer som jag passerar...

 





 

Postat 2012-12-25 23:47 | Läst 8685 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Anonymous strikes back


Ricoh GR-D III, obeskuren, konverterad från DNG i PhotoShop. That's it!

D
en ökända Guy Fawkes masken har blivit synonym med hacker-nätverket "Anonymous". Att möte "dem" på stan i färd med opinionsbildning var en positiv överraskning. Det är såhär ett en demokrati fungerar:
Inte sänka statliga sajter utan ut på gator och torg och propagera!
;-) 

Postat 2012-12-09 11:04 | Läst 8930 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

"En ursnygg följeslagare" - Min senaste artikel - dock inte om foto utan om...


Jag återger även här uppslagen i faksimil så att ni kan se Rickard Erikssons fina bider och få en uppfattning av layouten i magasinet.

För vissa är det en oumbärlig statussymbol eller livsstilsmarkör, för andra ett rent bruksföremål. Oavsett vilket så är klockan en ägodel som vi varje dag förlitar oss på.

Text: Johan Ericson     Foto: Rickard L. Eriksson

De mekaniska klockorna är små underverk av teknisk precision som år in och år ut håller tiden. Och bara går och går. Ett kvalitetsur kan utan vidare ärvas mellan generationerna och blir egentligen bara mer värdefullt med åren. Men detta är en sanning med en liten modifikation – ett ur måste underhållas för att fungera korrekt i längden, vad som än stod på prislappen vid inköpet. Och oavsett ålder.
För att få svar på några av de vanligaste frågorna kring hur man kan ta hand om sin klocka bestämde vi oss för att besöka en av Sveriges största och mest välrenommerade ur-verkstäder: Nymans Ur i Västerås. Där möter vi servicechefen Henrik Samuelsson som tar oss med in i en mycket speciell värld.
Här arbetar totalt nio urmakare, alla specialister på ett eller flera kända klockmärken. Var och en står böjd över sin arbetsbänk och arbetar under lupp – bokstavligt talat – med små, små kugghjul och skruvar, boett, tavla och så vidare, ligger prydligt uppradade framför det nedmonterade urverket som vilar i en liten hållare. På fingrarna har de små skydd av gummi. Här råder tystnad, ingen bakgrundsmusik och inget småpratande.


Varför behöver ett armbandsur service?

– Ett urverk består av ett flertal hjul och andra rörliga delar som kräver smörjning för att fungera. Med tiden torkar oljorna, vilket gör att det uppstår motstånd och slitage i urverket. Det leder till att klockan inte längre blir lika tillförlitlig. Det är även nödvändigt med service för klockans vattenskydd. Packningar och andra tätningar är tillverkade av gummi som är en naturprodukt, vilken torkar med tiden. Då försvinner den tätande förmågan.

 

Hur ofta bör ett ur lämnas in för service?

– Komplett urverksservice är nödvändig i ett intervall av fyra till sex år beroende på urets komplikationer. Täthetsservice rekommenderas med två års intervall så att man kan säkerställa klockans vattenskyddsgrad.
 
Är det någon skillnad på olika ur, märke, typ av urverk och så vidare?
– Ja, ett batteridrivet quartzurverk behöver generellt service något mer lågfrekvent, cirka vart femte till åttonde år.
 
Hur går en service till?
– Det hela börjar med att uret öppnas och urverket och urtavlan lyfts ur. Därefter demonteras visarna och tavlan från själva urverket. Urverkets rörliga delar, som kugghjul och axlar, tas isär, varefter allt felsöks mycket noggrant. Sedan tvättas alla delar individuellt i en särskild rengöringsmaskin. Under tiden demonteras glaset, eventuella tryckknappar eller dykarring, med mera, från boetten. Boetten och dess delar samt eventuell stållänk rengörs noggrant i ett ultraljudsbad. Den rengöringsprocessen avslutas med att man blåser delarna med högtrycksånga för att även smuts inuti länkdelar och andra skrymslen helt kan avlägsnas. Därefter utförs en minutiös polering om kunden önskar att få sin klocka polerad. Efter att urverket tvättats granskar man alla delar efter spår av slitage ytterligare en gång. Sedan inleds monteringen. Ett genomsnittligt kronografurverk består av runt 300 delar och har ett sjuttiotal oljningspunkter där ett antal olika fett och oljor används.

 

Så vad kostar en sådan här service?

– Priset varierar utifrån komplikationsnivå, men som exempel kostar service av en ordinarie Rolex Oyster 4300 kronor inklusive polering. För en mycket mer komplicerad klocka som exempelvis IWC Perpetual Calendar (Evighetskalender) kostar servicen 11100 kronor.
 
Fodrar det någon form av underhåll från min sida, är exempelvis bra för klockan att ligga oanvänd?
– Jag rekommenderar att du använder den kontinuerligt alternativt att du förvarar den i en klockuppdragrare, eller ”Watch winder”, som det heter på engelska. Oljorna i ett mekaniskt eller automatiskt ur fungerar bättre och håller sig längre om klockan går. När det gäller batteridrivna klockor är det viktigt att inte batteriet får sitta kvar när det tagit slut. Då kan ett för urverket förödande läckage uppstå.

Kan du ge några allmänna skötselråd?

– Tandborste och mild tvållösning! Och det är viktigt att sköta intervallet för täthetsservice så inte klockan tar in fukt!

På tal om fukt, dykarur, vad tål de egentligen, bastubad?

– Ett dykarur som är certifierat för 200meter (20 atmosfärer) och däröver tål rekreationsdykning, men ej yrkesmässig dykning. För det krävs en klocka anpassad för större djup som tex Rolex Deep Sea som är certifierad för 3900 meter.
– Bastubad påfrestar en klockas tätningar hårt framförallt när klockan går från väldigt varmt och sedan efterföljs av ett svalkande dopp. Jag rekommenderar att klockan får vila i omklädningsrummet.

Som avslutning visar Henrik en maskin som mäter klockans exakthet, som faktiskt påverkas något av gravitationen – beroende på i vilket läge klockan förvaras. Och inte minst det är ett gott skäl att bära sin klocka på armen och inte låta den ligga hemma eller i ett bankfack.

---

Publicerades i Kungliga Magasinet nr 4, november 2012.
 

Postat 2012-12-01 12:11 | Läst 14816 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera